Dippold Pál

Vélemény és vita

Kultúrtaplók

A legfontosabb politikai események idején, ezek a parlamenti és önkormányzati választások, rendkívüli módon megváltozik a sajtó működése

álláspont

Mindenki izgatott, ideges, ingerült és támadó szándékú anyagokkal pakolja teli a tömegtájékoztatási eszközeit. Némi distinkció azért nem árt, a magabiztos, kormányhoz közeli média ereje és igazsága tudatában azért lényegesen türelmesebb, mint az ellenzéki. Ennek okai minden gondolkodni hajlandó polgár számára világosak: az elmúlt tíz év minden választását fölényesen megnyerő nemzeti–konzervatív erők határozottan kormányozzák az országot. Sokkal több ember hasznára, mint amennyinek a kárára. Már ha kárnak lehet nevezni azt a kétségtelen tényt, hogy például a nagyon kevés embert érdeklő, öncélú és romboló halálkultúrát hagyták a helyére, a perifériára evezni, helyette nagy erőkkel támogatták a normális emberi élet értékeit megmutató, teremtő művészeti ágakat és művészeket.

Az állítólagos diktatúrában a szélsőliberális kommunistaunokák mindenféle következmény nélkül köpködhetik, és hogy az ő szavukat használjuk, fikázhatják a nemzeti kormány pártfogolta teljesítményeket. Egyáltalán nem meglepő, hogy most például az újjáépített József nádor térnek estek neki. Legiccsezik a herendi porcelán életfát, oda nem illőnek szakértik a Zsolnay-kutat, és mindezek kapcsán még Jankovics Marcellbe, a magyar kultúra több évezredének tudós szakértőjébe és ezek világszínvonalú képi megjelenítőjébe rúgnak bele.

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár a napokban közölte, Magyarország Európában a legtöbb pénzt, a GDP 1,5 százalékát költi kultúrára, az átlag 0,6 százalék körül van.

Színházak, múzeumok épülnek, ezerféle kulturális rendezvény közül választhatunk. Mi tehát az alapvető probléma a Zsolnaykkal és a herendikkel? Ugyanaz, mint ami a Városligetben épülő kultúrcsodákkal? Hogy az élet kultúrájának értékeit mutatják meg? A degenerált szélsőliberális gondolkodók eljutottak addig, hogy minden, ami 2010 óta az ország egészében, de kiváltképp kultúrájában történik, csak rossz lehet. A valódi liberális értékeket – szerintük – a belvárosi romkocsmák marihuánás füstjében, a trágár irodalmi művekben, a legkülönbözőbb szexuális perverziók támogatásában és a képzőművészetet otromba provokációkra felhasználók álalkotásaiban találhatjuk meg.

A magyar kultúrpolitika azonban, mint a Fekete Péter által bemondott számadat is bizonyítja, módszeresen halad az értékmentés és értékteremtés útján. Például a Magyar Művészeti Akadémiával. Kidolgozták a magyar művészek minden korosztályát méltó módon támogató rendszerüket. Ezrek kaphatnak alkotómunkájukhoz ösztöndíjat vagy támogatást, a nyugdíjas korú művészek ezrei pedig nyugdíj-kiegészítő művészjáradékot. Liberálisék erről nem nagyon beszélnek, hiszen ha végigvizsgálnánk a névsort, hogy kik is részesülhetnek mindezekből a javakból, kiderülne, hogy az ő köreik tagjai is elfogadják mindazt, ami a törvények szerint jár. És ez így helyes.

Az meg, hogy a konzervatív kultúrpolitika kapcsán az izgága és műveletlen liberális újságírók mantrázzák, hogy provincializmus, hogy jönnek a mélymagyar parasztok a szarból, hogy az igazi művészet rögtönzés, villámcsődület, installáció és akció, ezen bizonyos Gulyás Márton anarchista bajkeverőn kívül már mindenki csak mosolyog.

Magyarországon tehát az Európai Unióban szokásos támogatások több mint dupláját kaphatják meg a kultúra szereplői. Úgyhogy célszerű lenne megmondóembereiknek kevesebbet provinciálisozni és mucsaizni. Nem éppen magyar a szólás, de a helyzetre jól illik: a kutya ugat, a karaván halad.

Kapcsolódó írásaink

Csizmadia László

Csizmadia László

Fagyi olasz módra

ĀA civil társadalom egyre világosabban látja, hogy a polgárok szava csak a kiírt országgyűlési választások eredményeként érvényesülhet

Boros Imre

Boros Imre

Obama utolsó ajándéka

ĀMinden jel arra mutat, hogy direktbe kapcsol a világkereskedelmi háborúskodás

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom