Nagy Ervin

Vélemény és vita

Ujhelyi páni félelme

Az a legnagyobb vicc, amely kellően bizonyítja az ellenzéki politikusok paranoiáját, hogy Von der Leyen még azt sem mondta ki, hogy egyetértene a magyar kormány politikájával, csupán annyit ígért, hogy törekszik megérteni azt

„Ursula von der Leyen vagy butuska, vagy benyalta az Orbán-rezsim propagandáját” – így vélekedik a német politikus asszony megértő, nyitottságot mutató mondataitól teljesen összezavarodott Ujhelyi István. Persze, mert nincs hozzászokva ahhoz, hogy nem a magyar ellenzék kottáját mondja fel egy vezető uniós bürokrata. Mert nincs hozzászokva ahhoz, hogy nem hallja vissza az itthoni hazugságáradatot a néppárti politikus szájából. Merőben új helyzet ez neki és persze a többi, közös gyékényen hazát áruló ellenzéki társának. Így csak pislognak a nagy semmibe, amikor a hétgyermekes leendő elnök többek közt a The Guardian című brit lapnak is azt nyilatkozta, hogy sokkal megértőbbnek kell lenni, több tisztelettel kell bánni a közép- és kelet-európai országokkal, leginkább a sajátos utat járó lengyelekkel és magyarokkal. És hogy még inkább megrökönyödjön a szokatlan szituáció miatt az egyébként minimális társadalmi támogatottsággal bíró szocialista képviselő, a politikus asszony a „különutas” menekültpolitikát sem akarja úgy bírálni, kapásból elutasítani, mint elődje tette azt.

Ez van, kedves képviselő úr! Változnak az idők. Változik az ország megítélése, változik a felénk forduló, minket végre megérteni akaró uniós politika. Bármennyire is szokatlan jelenség ez, nem lesz mindig úgy, ahogy azt a magyar ellenzék akarja. Van úgy is, hogy az unió vezetése végre a magyar kormány véleményére is kíváncsi lesz, nem csupán a gyűlölködő és hazugságokat állító balliberális kisebbségre figyel. És – bármennyire is felháborodtak most a hivatásos rettegők, az úgynevezett „demokráciaféltők” itthon – a politikus asszony nem azt mondta, hogy támogatja a magyar kormány politikáját, hanem hogy meg akarja érteni azt. De úgy látszik, a magyar ellenzék számára már ez is botrányos blaszfémia.

Ujhelyit olyannyira meglepte Ursula von der Leyen „nyitottsága” a magyar és a lengyel kormány véleményére, hogy ki is írta a vezető közösségi oldalra azt: „!!Valaki vegye le Ursula von der Leyenről a narancsszemüveget!” Elöl két piros, hátul egy felkiáltójellel – mert nagyon fontos felszólítás ez, ugye?

A szocialista politikus szerint az Európai Bizottság megválasztott elnöke vagy nem érti a régió politikáját és kissé naiv (inkább célzás arra, hogy butus), vagy olyan lüke, hogy elhiszi a „Fidesz-propagandát”. Nyilván... A német kormány tagja, akit az uniós kormányfők jelöltek a bizottság elnöki posztjára, és aki évtizedek óta politizál, „benyalja” a Fidesz „hazugságait”, mert (nyilván) ugyanolyan gondolkodni képtelen „droid”, mint Magyarország választópolgárainak óriási többsége. Nyilván...

Ujhelyinek el kellene mesélni azt a viccet, amelyben egy autót vezető férfi hallja a rádióban azt, hogy egy őrült halad a forgalommal szemben, majd haragosan megszólal magában: nem egy, hanem az összes! Mivel neki nincs narancsszemüvege, és gondolkodni tudó politikus, aki nem veszi be a „kormány hazugságait”, talán megérti majd a vicc tanulságát. De persze csak talán.

Visszatérve a jelenségre, igen érdekes az az ellentmondás, amely nem csupán Ujhelyi István kirohanásaiban, hanem úgy általában az összes ellenzéki politikus véleményeiben ott feszül. Mert amikor nem választanak meg egy-egy fideszes politikust egy-egy bizottság vezető helyére, vagy éppen valaki kritikusan szól az ország kormányáról vagy Orbán Viktorról, akkor bizony a magyar miniszterelnök és a magyar érdekképviselet „lenullázódott” – legalábbis szerintük. Hisz nem szeretik Orbánt, nem jó szemmel nézik a jogállam és a demokrácia „leépítését”, és különben is a Fidesz felfüggesztette tagságát a Néppártban. Ellenben amikor egy uniós politikus, jelen esetben a bizottság következő elnöke azt mondja, hogy nyitottnak kell lenni, és meg kell érteni a magyarokat, a lengyeleket, a V4-ek közösen kialakított véleményét, esetleg a baltikumi országok választott vezetőinek mondatait, akkor Von der Leyen „narancsszemüveget” vett fel. Akkor bevette a Fidesz-propagandát. Akkor vakká vált, „droid” lett, azaz Orbán keze odáig is elér.

Nos, fel kell tenni a kérdést Ujhelyi Istvánnak (és a többi, hazájáról árulkodó politikusnak), hogy véleményük szerint most akkor csökkent vagy nőtt Orbán Viktor és a magyar kormány, illetve a Fidesz befolyása az unióban? Most akkor partvonalon kívülre kerültek, vagy éppen „ráerőltetik” a gondolataikat másokra is? Mert az elég viccesnek hangzik, hogy amikor a magyar kormány ellen szól valaki, akkor szerintük csökkent, amikor pedig mellette beszél, akkor nőtt a Fidesz ereje.

Az egészben pedig az a legnagyobb vicc, amely kellően bizonyítja az ellenzéki politikusok paranoiáját, hogy Ursula von der Leyen még azt sem mondta ki, hogy egyetértene a magyar (vagy a lengyel) kormány politikájával, sehol sem állt teljes mellszélességgel mellé, csupán annyit mert ígérni, hogy törekszik megérteni a magyar álláspontot (is), amely mögött milliók állnak. Csak a kölcsönös tisztelet igényét fogalmazta meg a politikus asszony, de a kétségbeesett ellenzék máris nekiesett és fenyegeti (zsarolja!). Ujhelyi szerint tehát ha Ursula von der Le­yen nem hajlandó az ellenzék hazugságkottájából olvasni, akkor nem is alkalmas a bizottság élére?
 

Kapcsolódó írásaink

Szalai Attila

Szalai Attila

A helyesen értékelt valóság

ĀÁllítólag a német rendőröknek elegük van a migránsokból, és hajlamosak a bevándorlást ellenző, Angela Merkel politikáját élesen bíráló, 2013-ban alapított Alternatíva Németországért (AfD) új tömörülésre szavazni

Kondor Katalin

Kondor Katalin

Sóhivatal

ĀValamikor hajdanán a sóhivatalok intézték a sókitermelés és -eladás állami monopóliumából származó adóbevétellel kapcsolatos ügyeket

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom