Ulicza Tamás

Vélemény és vita

Pole pozíció és letámadás

Elindította 2020-as elnökválasztási kampányát Donald Trump kedden a floridai Orlandóban

álláspont

A jelenlegi amerikai elnök nagy hévvel vetette magát a választási kampányba, és kijelentette, hogy az elnöksége alatt helyreállította azt a lincolni elvet, miszerint a kormány a népből vétetett, a nép választotta és a népért dolgozik. Ez talán triviális gondolatnak tűnhet, de a washingtoni „mocsár” ellen küzdő elnök nem véletlenül hangsúlyozta: újraválasztási kampányában is fontos szerep jut a politikai elit elleni harcnak. Érdekes kérdés lehet, hogy a szavazók mennyire tartják majd „eliten kívüli” embernek az Egyesült Államok elnökét. Kampányszlogenje a „Keep America Great” (Megtartani nagynak Amerikát) azt sugallja, hogy sikerült újra naggyá tennie az Egyesült Államokat, és most már csak meg kell ezt őrizni. Ezzel jól épít eddigi eredményeire.

Az elnök beszédében egyébként meglepően keveset beszélt az elért és elismert gazdasági eredményekről, pedig kampányában ez lehet az a pont, ahol megfoghatja a bizonytalan szavazókat vagy a mérsékeltebb demokratákat. Sokat támadta a Demokrata Pártot, Hillary Clintont és Robert Muellert, amivel saját táborát elkötelezettebbé teheti, de új szavazók meggyőzéséhez vagy az elpártoltak visszaszerzéséhez a későbbiekben valószínűleg sokkal többet kellene majd beszélnie arról, hogyan „tette naggyá” Amerikát, és több időt szánnia a gazdasági mutatók elsorolására.

Tehát Trump egyelőre nem a legjobb formáját hozza, még be kell melegíteni a kampánymotorokat, de már kétségkívül előrébb jár, mint ellenfelei, ahol egyelőre még nem tudni, ki lesz az elnök ellenfele. Elizabeth Warren, Joe Biden és Bernie Sanders, az „öreg rókák” jóval esélyesebbek, például a RealClear Politics portál szerint országosan a demokrata szavazók harmada támogatja Barack Obama volt alelnökét, Joe Bident, második helyen pedig Bernie Sanders áll 13 százalékkal. Sok érdekes fiatalabb demokrata arc is feltűnt ebben a kampányban, elég csak Beto O’Rourke-ra gondolni, aki majdnem megverte a hagyományosan republikánus Texasban Ted Cruzt a szenátusi helyért, vagy Peter Buttigieg, a sokdiplomás afganisztáni veterán, vállaltan meleg polgármester Indianából, aki még a Fox televízió egyik műsorában is álló ovációt kapott a döntően republikánus közönségtől.

Valószínűleg persze ők nem most lehetnek befutók, hanem egy későbbi elnökválasztáson, de négy éve a republikánus oldalon Donald Trump jelöltté választása is meglepetés volt.

A nagy kérdés az, hogy a demokraták centrista vagy szélsőbalos szárnya adja-e majd a jelöltet. Donald Trump természetesen igyekszik az egész Demokrata Pártot szocialistaként feltüntetni, és ez a stratégia sikerrel is kecsegtethet, de a demokrata szavazók többségének valószínűleg nem lenne vállalható egy nyíltan szocialista eszméket valló jelölt.

Trump szénája ebben a percben nem áll túl jól. A Fox News televíziós csatorna vasárnap publikált felmérése szerint ha Joe Biden lenne a demokrata elnökjelölt, akkor a megkérdezettek 49 százaléka döntene biztosan mellette, míg Trumpra 39 százalék voksolna. A republikánusokhoz közel álló televízió közvélemény-kutatása alapján Bernie Sanders, Elizabeth Warren, Pete Buttigieg, de még talán Kamala Harris is nyerne a mostani elnök ellen, ha ma lenne a szavazás. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a jelenlegi elnök egyszer már nyert minden előrejelzés ellenére, és hogy a verseny még csak most kezdődik. Trump nem a pole pozícióból indul, de ismeri a pályát, és tudja, melyik kanyarban hogyan kell előzni.

Kapcsolódó írásaink

Nagy Ervin

Nagy Ervin

Elemzők manipulálta előválasztás

ĀAz elmúlt napokban két, egymásnak igencsak ellentmondó kutatás is napvilágot látott a főpolgármester-jelöltségért zajló ellenzéki versengésről

Tamáska Péter

Tamáska Péter

Egy világ vagy egy se

ĀA németek hetvenegy százaléka fél válaszolni az iszlámra és a bevándorlásra vonatkozó kérdésekre, ötven százalék nem szívesen beszél a zsidókról és a lágerekről, de éppígy kellemetlen számukra, ha az AfD-re kérdeznek rá