Dippold Pál

Vélemény és vita

Botránykeltők

Világszerte egyre erősebb támadások érik a keresztényeket. Milliókat üldöznek el hazájukból, százezreket mészárolnak halomra, templomainkat lerombolják vagy felégetik, papjaink torkát elvágják

álláspont

A Magyarországot ezer év óta Európában megtartó, minden történelem ütötte sebét begyógyító római katolikus egyházat napjainkban is egyre fondorlatosabb attakok érik. Egyházunk legnagyobb ünnepei – húsvét, karácsony és pünkösd – tájékán a balliberális, harciasan istentagadó médiumokban sorra jelennek meg az egyházat lejáratni akaró írások, rádiós és tévés beszélgetések.

A múlt héten például a Rádió 1-ben két műsorvezető, Sebestyén Balázs és Vadon János fecsegett egy fiatalemberrel, aki tizenöt év alatt a magyar papi pedofília elleni megmozdulások fő alakjává képzelte (sic!) ki magát. Tragikomikus, ahogy a két, egyébként folyton röhincsélő,  hadaró beszédű – ő-ző és ugyé-ző – bemondó elkezdi a témához általuk illőnek vélt ájtatos modorú beszélgetését az antipedofillal. Egyébként szakmailag sem kóserek: nem kérdezték meg a másik felet, az egyházat.

Vendégük célja bizonyos köröknek igencsak imponálhat: megtisztítani a magyar katolikus egyházat a szerinte alkalmatlan vezetőitől. Papoktól, érsekektől, püspököktől, de legfőképpen Erdő Péter bíborostól. A fiatalember története legalább annyira egyszerű, mint amennyire zavaros: 2003-ban állítólag szexuális molesztálás áldozata volt, és négy évvel később, tizenhat évesen fedezte fel, hogy mi is történt vele. Egyházi iskolája igazgatója meghallgatta ekkor a beszámolóját, és ügye a főegyházmegyei hivatalhoz került. Itt azonban nem a fiú igényei szerint alakult a helyzet, Udvardy György jelenlegi pécsi püspök az ügy komoly kivizsgálását helyezte kilátásba, amihez pszichiátriai szakvélemény és a zaklatóval való szembesítés is tartozott volna. A fiú lelépett. A következő öt évben hallgatott. 2008-ban a rendőrség elvitte a testvérét, aki zsarolta a zaklató papot, pénzt követelt a hallgatásáért. Felfüggesztett börtönt kapott.

A. Dávid 2015-ben megint harcba szállt az egyházzal. Ennek okát a nyugat-európai és amerikai katolikus papok gyerekmolesztálási botrányai adták. Nyilatkozott az Index című online lapnak. Aztán felment a Várba, a prímási palotában bemondta, hogy ő mindenképpen beszélni akar Erdő Péterrel. A bíboros nem fogadta a hívatlan vendéget. A főegyházmegye közben kiadott egy közleményt, miszerint az A. Dávidot állítólag zaklató embert mindennemű papi tevékenységtől eltiltotta. Az Index javára szóljon, hogy leírták, A. Dávidot nem tekintették hiteles tanúnak, és a papot más ügyei miatt rakták ki az egyházból.

Végül is mit is akar ez a fiú? A magyar katolikus egyház megreformálását. Ezt a szórólapjain, amelyeket a Szent István-bazilikában ragasztott ki, leginkább Erdő Péter, Snell György, Udvardy György és Sülei László eltávolításával vélte elintézni.

A zavart lelkű fiatalember óhajai részben teljesültek, ez, mondjuk, a Rádió 1 adásából nem derült ki. Ügyének egyik fő vizsgálója, Snell Gyögy püspök bocsánatot kért tőle, állítólagos zaklatóját kidobták.

Nemrég Magyarországon járt a vatikáni gyermekvédelmi központ vezetője, Hans Zollner. A pedofil ügyekről szólva kifejtette, hogy más foglalkozásokkal összehasonlítva gyerekeket megrontó papból nincs több sem szám szerint, sem százalékos arányban.

A pergő nyelvű viszálykeltőt, A. Dávidot érthető módon szívesen használják a liberális médiumok és azok fenntartói. Világos a cél: a kereszténység meggyengítése, egyben Európáé is, azé a földrészé, amelyet minden áron nyitottá és kiszolgáltatottá akarnak átformálni.

Kapcsolódó írásaink

Nagy Ottó

Nagy Ottó

Spanyolcsizma

ĀBaráti társaság, némi sör és sok történet, kivel mi történt, érdekesebb és unalmasabb sztorik, meg viccesek, néha halálosan vagy kevésbé komolyak

Petrin László

Petrin László

Az uniós arisztokrácia trónfosztása

ĀBrüsszelben az uniós politikai rendszer alapja jelenleg nem a demokrácia, hanem az uniós arisztokrácia despotizmusa, amely reményeink szerint a végnapjait éli