Bán Károly

Vélemény és vita

Ellenzéki etika

A közös nevezőt és az alkalmas jelölteket megtalálni képtelen ellenzéknél továbbra is a káosz és a marakodás irányít

álláspont

Riporter: Mennyit ér Gyurcsány Ferenc szava? Gyurcsány: ... Hányas skálán? Riporter: Tízesen. Gyurcsány: Tízet! – így kezdődik a Magyar Narancs interjúja a Demokratikus Koalíció elnökével, a bukott kormányfővel, az ellenzékben ismét vezérré vált politikussal, aki egyik arcpirító állítása szerint a hazáját szolgálja. A választópolgár pedig feledjen mindent, őszödi beszédet, szemkilövetést, az ország eladósítását, elvett 13. havi nyugdíjat, bezárt iskolákat, tízenhatezer aktív kórházi ágy felszámolását, tizenötszöri gázáremelést. A sor végtelen. A veszteség úgyszintén. Az interjú végén még azt is megosztja, azért nem szabadulhatunk meg tőle, mert ez a hivatása.

A politikai hitvallás után Gyurcsányt a főpolgármester-jelölti előválasztási casting kapcsán is kérdezték, arról, hogy a DK miért rúgta fel a megállapodást Karácsony Gergellyel, miért cserélték le a párbeszédest Kálmán Olgára. Azt felelte, „balgának” tartja magát, amiért sokáig nem vette észre, hogy Karácsony nem a legalkalmasabb jelölt. Gyurcsány pártja amúgy olyan feltételeket szabott Karácsonynak, hogyha a főpolgármesteri posztért a támogatásukat kéri, mondjon le saját pártjában a társelnökségről, a vele szövetséges MSZP kampányát pedig semmilyen módon ne segítse az EP-választáson. Tehát Gyurcsány számára, ahogy korábban is, ezúttal szintén az MSZP legyőzése, egykori pártjának ellehetetlenítése, gyengítése volt a célja. No meg, az ellenzék karmesteri varázspálcájának megkaparintása. A választóknak tett ígéretek megszegése, az összefogás csupán máz, az igazi cél a szavazók elszipkázása egymás elől. Ha már a kormánypárti szavazók táborát nem sikerült kurtítani. Gyurcsány volt az utolsó, aki kihátrált Karácsony mögül, mint azt az immár magát legerősebb ellenzéki pártként meghatározó DK kommünikéjében tudatta, amikor tisztázták, Gyurcsány nem nyolc perccel Kálmán Olga sajtótájékoztatója előtt hívta fel Karácsonyt, hanem már hat nappal korábban közölték vele, fel is út, le is út.

Mintha nem lenne teljesen mindegy, hogy egymást mikor verik át. „Semmi baj nincs veled, Gergő, csak annyira megkoptál az elmúlt időszakban. (...) Nincs már az a meggyőződésünk, hogy jó főpolgármester-jelölt lennél” – így idézi fel a DK elnöke az interjúban az ellenzék egyik polgármesterének kijelentését, érvként hozva, miért hátráltak ki Karácsony mögül. Akinek a miniszterelnök-jelöltté válása érdekében 2017 nyarán és kora őszén Botka Lászlót is kinyírták a szocialisták. Élő, egyenes adásban állította ezt az ATV-ben Lattmann Tamás nemzetközi jogász. Szanyi Tibor pedig Ujhelyi István EP-jelölése kapcsán fogalmazott úgy, „aligha gondolkozhat értelmes jövőben az a párt, amelyik a legnagyobb bukása kampányfőnökét teszi európai arcává”. Jó ideje ez a trendi már a baloldalon, főként az MSZP-ben.

Úgy mellesleg, a „kinyírók” jobbára azok az erős budapesti szocialisták voltak, akik máig nosztalgiával gondolnak vissza azokra a szép időkre, amikor az élcsapatot még Gyurcsány vezette. Magyarországot pedig az államcsőd szélére. Igaz, a Gyurcsány bukása utáni 2009-es castinghoz képest a mai jelöltek közül Karácsony Gergely csupán Schiffer Andrást, Juhász Pétert, Botka Lászlót, az LMP-t, az Együttet és az MSZP-t árulta el. Mint Puzsér Róbert írta, nem ismer senkit, aki jártasabb lenne a méregkeverés, hátbadöfés és cserbenhagyás művészetében, mint Karácsony. A közös nevezőt és az alkalmas jelölteket megtalálni képtelen ellenzéknél továbbra is a káosz és a marakodás irányít.

Az etikai zsinórmérce állítgatását pedig Gyurcsány Ferencre bízták.

Kapcsolódó írásaink

Nagy Ervin

Nagy Ervin

Kétes összeborulások

ĀA tényekkel nem törődve igyekszik a szivárványszínű ellenzék fából vaskarikát bütykölni

Vitéz Ferenc

Vitéz Ferenc

A Játék Könyve

ĀMindenki szeret játszani. A gyermek számára önfeledt játékában ugyanúgy megszűnik az amúgy is az itt és most által uralt tér és idő, mint amikor a felnőtt játszik a kisvasúttal vagy a kirakóval, máskor az agyát tornáztatja a játékkal