Ulicza Tamás

Vélemény és vita

May-repülés és angolos távozás

A brit miniszterelnök előbb kilépett, mint az Egyesült Királyság. Theresa May múlt heti lemondása egy hosszú folyamat végeredménye, amely nem tegnap kezdődött, és nem is 2016-ban

álláspont

A Brexit-szavazás és a körülötte folyó kampány jól mutatja, hogy a demokrácia olyan fegyver, amelyik így is, úgy is elsülhet. Bár sokan Theresa May-t tartják a fő felelősnek, az igazi bűnös David Cameron, aki úgy hárította a választókra a felelősséget, hogy nem törekedett a megfelelő tájékoztatásra. De ha törekedett is volna, a brit közvélemény jelentős részében addigra már megérett a gondolat, hogy mindenért az Európai Unió a felelős. Mert a konzervatív és munkáspárti képviselők évtizedekig próbáltak különböző hibákat és bűnöket magukról elhárítani és néha jogosan, néha jogtalanul az EU-ra kenni. A brit politika mélyrepülése nem Theresa May idején kezdődött, ő egyszerűen a felgyülemlett indulatok kirobbanásakor középszerű politikusként képtelen volt úrrá lenni a helyzeten. A Brexit hatalmas törést jelent a brit történelemben, de hogy ez felrázza, vagy örökre a mélybe taszítja majd az egykor szebb napokat is látott Egyesült Királyságot, azt csak évtizedek múlva lehet majd eldönteni, történelmi távlatból.

Egyelőre a brit politika nem látszik felébredni, és úgy tűnik, ugyanaz a színjáték folyik majd tovább, és  még mindig csak egy dolgot tudunk biztosan, hogy semmit sem tudunk. És ezzel sajnos nemcsak mi vagyunk így, hanem a brit képviselők is. A Konzervatív Párt elnöki posztjáért majd egytucatnyian szálltak ringbe, és a Brexit kapcsán nagyon különböző véleményeket fogalmaztak meg. Boris Johnson vagy Andrea Leadsom például október 31-én, ha törik, ha szakad, kilépne az Európai Unióból. Ugyanakkor többen figyelmeztettek a konzervatív táborból, hogy ez nem fog megtörténni, mert a parlamentnek hosszú hónapok alatt egyetlen dolgot sikerült eldöntenie a Brexit kapcsán, mégpedig azt, hogy nem lehet megállapodás nélkül kilépni. Leadsom ugyanakkor kifejtette, hogy a parlament nem tudná megakadályozni őt terveiben, Dominic Raab volt Brexit-ügyi miniszter pedig egyenesen arról beszélt, hogy akár a törvényhozó testület munkájának felfüggesztésére is sor kerülhet.

Jogilag persze lehet, hogy igazuk van, de mintha ezek a jelöltek elfelejtették volna, hogy a következő hetekben azok a konzervatív képviselők döntenek majd arról, hogy továbbjutnak-e a „fináléba” a miniszterelnökségért folyó harcban, akiknek átlépéséről, felfüggesztéséről most beszélnek.

Végül valamilyen döntésre jutni kell, mert a Brexitet az emberek megszavazták, akár tetszik ez valakinek, akár nem. Ugyanakkor azt se felejtsük el, hogy a választók a kilépést szavazták meg, nem pedig az „angolos távozást”, az ablakon át kiugorva. A brit–európai kapcsolatokat és az Egyesült Királyság számtalan lakóját is tönkretenné, ha az ország rendezetlenül lépne ki.

Az emberek már jelezték, hogy nem tetszik nekik a töketlenkedés, és az EP-választáson a Brexit-pártot és a Liberális Demokratákat támogatták. Persze ebből hosszú távú következtetést nem kell levonni, Nigel Farage-ék egy tét nélküli edzőmeccset nyertek meg. De ha a toryk és a munkáspártiak nem veszik a lapot, előbb-utóbb leválthatják őket, és nemcsak Theresa May bukhat bele a Brexitbe, hanem a két nagy párt és az elmúlt évtizedek brit politikai kurzusa is.

A politika természetétől nem idegen a változás, de nem mindegy, hogy a viharba került hajón ki kezeli a kormányt, és hogyha a torykat és a Munkáspártot lehúzza az örvény, magukkal rántják-e az Egyesült Királyságot és brit emberek millióit is.

Kapcsolódó írásaink

Lóránt Károly

Lóránt Károly

Kell egy csapat

ĀBrüsszelt nem lehet egy huszáros rohammal bevenni, előbb a fejeket kell kitisztítani, a gátlások alól felszabadítani

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom