Vélemény és vita

Különbség

Szögezzük le az elején: bármennyire is szeretné elhitetni a baloldal LMP-stől, jobbikostól, de főleg DK-stól az egyre halványabb szocialistákkal együtt, hogy a Fidesz az unión kívül képzeli el a jövőt, ez nem igaz

álláspont

Persze az EU-n kívül is van élet, a kormány(párt) azonban uniópárti. Ezért hangsúlyozta tegnap Schanda Tamás európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár – megismételve a hivatalos álláspontot –, hogy nagy csalódás volt Magyarország számra az Európai Bizottság következő, 2021–2027 közötti időszakra vonatkozó költségvetési javaslata, amelyet egy éve tett közzé a testület, és amely ellen azóta tiltakozunk minden fórumon.

Azóta persze sok víz lefolyt a Dunán, noha a migránsáradat nem csillapodott, és most már csúcsra jár az EP-választási kampány is, amelybe a következő költségvetési időszak pénzei is belefolynak. Zajlik róluk a vita. Annak lényege, hogy a következő hétéves ciklusban uniós javaslatra, mert a tagállamok a saját érintett, jelentős számú polgáruk érdekében ilyenre nem vetemednének, jelentősen csökkentenék a kohéziós forrásokat. A javaslat szerint tíz százalékkal, mi azonban ennél sokkal nagyobb, huszonnégy százalékos veszteséget szenvednénk el, ami arányait nézve nem a demokratikus teherviselés mintapéldája. Főleg hogy már a tízszázalékos csökkenés ellen is tiltakozik tizenhét tagállam. A magyar mezőgazdaság így húsz–huszonöt százalékos veszteséget szenvedne el, ami ellen aláírásgyűjtést szervezett az agrárkamara, a gazdakörök, és amihez az Agrárminisztérium is csatlakozott.

A petíciót több tízezren aláírták, de így is csak remélni lehet, hogy a brüsszeli vízfejűek észbe kapnak.

A feltételes mód indokolt, mert az elvonandó forrásokat az unió a bevándorlás finanszírozására akarja fordítani, és emiatt már érték támadások hazánkat. Ilyen volt a német külügy figyelmeztetése februárban, mert migrációs utalásra hivatkozva akadályt gördítettünk az EU és az Arab Liga közötti megállapodás megkötése elé. Az akadályok ellenére azonban az uniós forrásokhoz – természetesen alanyi jogon – ragaszkodunk, a kormány már készül a következő ciklus pénzeinek becsatornázására, hogy a versenyképesség javítása érdekében milyen területeken és mit fejlesszenek, és ezekből milyen tartalommal álljanak majd össze az új operatív programok.

Schanda Tamás tegnap beszélt arról is, hiányzik az unió jövőképe és stratégiája, az EU jelenleg éppen a kifutó szériát képviselő irányítása nem tudja, mi is legyen. Persze Junckernek könnyű, ő november elsején nulla óra nulla perckor akkor is távozik, ha bentmaradáspárti brit ejtőernyősök potyognak is az égből. És a kifutó széria többi tagjának is mindegy, nekünk azonban nem. Fontos különbség az unió távozó vezetése és miközöttünk, hogy nekünk vannak terveink, stratégiánk és versenyképességi programunk, továbbá célunk is, hogy 2030-ig az unió öt legsikeresebb országa közé kerüljünk. Ezért fontos, hogy a Morgan Stanley elemzői tegnap megállapították: gazdaságunk a vártnál ellenállóbb az euróövezet lassulásával szemben. És ez az ellenállás nem véletlen, gondoljunk a tavalyi kimagasló GDP-eredményünkre és az idei előrejelzésekre, amelyeket folyamatosan javítgatnak a szkeptikusok.

A másik különbség, hogy mi nemcsak számokban, hanem emberekben, nemzetben és – bármennyire fáj is ez a baloldalnak és a brüsszelitáknak – unióban is gondolkodunk. Mert a távozó és az uniós tisztségekhez ragaszkodó és azokért kézzel-lábbal kepesztő, tehetségtelen, megalkuvó és támogatottság nélküli megélhetési politikusokkal ellentétben mi nem vagyunk se megélhetési ország, se megélhetési tagállam.

Kapcsolódó írásaink

László Tamás

László Tamás

A Magyar Falu Program margójára

ĀA Magyar Falu Program a kormány egyik legfontosabb törekvése, mert sok száz magyar falu helyzete valóban aggasztó

Szalai Attila

Szalai Attila

A lengyel iránytű nem Marrákes felé mutat

ĀA sajtóban gyakran felbukkan a kajánkodás, miszerint a kormányzó Jog és Igazságosság V4-ekhez igazodó migránsellenessége kirakatpolitika, miközben a hátsó ajtót nyitva tartja a bevándorlók előtt

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom