Vélemény és vita

Greta forradalma

A világ legismertebb tizenévese ma kétség nélkül Greta Thunberg svéd környezetvédő aktivista

Nemcsak a legismertebb, hanem a legbefolyásosabb is. Mozgalmát több millió fiatal követi a világban, szavára péntekenként iskola helyett száz országból százezrek vonulnak az utcára, tüntetni eltüntetettnek vélt jövőjükért. Nem nehéz befogadni a jövőn való aggódást, az éghajlati katasztrófa vízióját és a pánikkeltéstől pánikba esni. Greta igazi idolja a mai fiataloknak és a fiatalságukat visszasíró generációknak. Manapság nem divat a kemény munka, az Y–Z generáció hamar elfárad. Minek tanuljunk, áll a Friday for Future diákmozgalom transzparensein, ha nincs jövőnk? Könnyű követni Gretát, ha péntekenként suli helyett barátokkal sztrájkolhatunk. Ráadásul legálisan, mert a szülőktől kezdve az oktatási hivatalokon át a politikusokig senki nem meri a szavát felemelni sem Greta, sem a lógás, sem a tüntizés ellen. Mert akkor megsértenék a politikai korrektség íratlan szabályait, elvitatnák a diákok véleménynyilvánítási jogát, semmibe vennék a jövőn való aggódást, és nem tolerálnák a másságot. Ezért tapsol mindenki a császár új ruhájának.

Greta figuráját jól kitalálták. Ki mer bántani egy Asperger-kóros, gyerekformájú kamaszleányt, aki elébe menve minden várható sértegetésnek, betegségéről mint normális állapotról beszél. „A betegségem tudata nélkül sohasem kezdtem volna a pénteki sztrájkba. Mert akkor olyan lettem volna, mint bárki más. Társadalmunknak szüksége van a változásra, olyan emberekre, akik másként gondolkodnak. Kell, hogy segítsünk egymásnak, kell, hogy magunkhoz öleljük a másságot” – írta közösségi oldalán. Ez a másság az autisztikus betegség karakteréből adódik, Greta nem különböztet meg árnyalatokat, fekete–fehéren látja a világot. Egy dologra tud koncentrálni, és ez a Földet fenyegető éghajlati katasztrófa. Elég volt abból, hogy tizenegyből kilenc gyerek egészségre káros levegőt szív be, elég volt, hogy már a magzat elveszíti az életesélyét, hogy nincs remény. „Azt akarom, hogy a jövőtől való félelem átjárjon mindenkit, azt akarom, hogy pánikba essetek!” – ez Greta üzenete. Ezért aztán a fiatalok és a klímaaggódók már mind pánikba estek.

Greta arculatán profi PR-csapat dolgozik. Termete, két copfocskája, egyszerű ruházata a serdületlen ártatlanságot sugározza. Arca mosolytalan, homlokán a Föld jövőjén való aggódás gondterhelt vonalat rajzol, összeszorított ajkain gyermeki akaratosság ül. A legfontosabb az ártatlanság látszata, és annak elhitetése, hogy Greta aggodalma egyéni akció. Skolstreik, írta táblájára, mikor egy pénteki napon leült a svéd parlament elé. Egyéni akció volt a katowicei klímacsúcson tartott beszéde, amelyet a svéd közszolgálati televízió tudósítása szerint a jelenlévők nagy ovációval fogadtak. A klímacsúcsról a davosi világgazdasági fórumon keresztül vezet a továbbra is egyéni akciónak feltüntetett Európa-járás. Mert Gretánk hol itt, hol ott jelenik meg, hogy jelenlétével emelje a pénteki Friday for Future-demonstrációk fényét. Februárban Brüsszel, Párizs, Antwerpen, márciusban a német nagyvárosok, áprilisban mi lenne más, mint Róma, majd London. A tüntetéseken diákok ezrei, tízezrei vesznek részt, és nemcsak a felsorolt helyeken, hanem szerte a világban. A világdemónak hirdetett március 15-én a sajtó szerint 1659 helyszínen egymillió diák tüntetett a globális klímakatasztrófa megállításáért. Természetesen egyéni akció keretében. Néhány diák megosztotta a közösségi hálón, azok tovább, tudjuk, hogy működik ez. Greta Facebook-oldalát két hónapja még csak százötvenezren kedvelték, mára már hatszázötvenezren, az Instagramját kétszer ennyien. Greta (stábja) azonnal mindent posztol, a követők azonnal tetszést tudnak nyilvánítani. Épp hogy posztolja magát a londoni parlament előtt, és máris nyolcvanezer lájkot zsebel be.

Elképzelek egy ilyen egyéni akciót. Az ember egyszerűen elhatározza, hogy beszélni akar, regisztráció nélkül megjelenik egy világméretű politikai fórumon, a biztonságiak beengedik, aztán mikrofont ragad, hogy pánikba ejtse a világ vezető politikusait. Mindenki toleráns, érdeklődéssel várja, mi fog történni. Szegény beteg gyerek, hadd mondja el, amit szeretne! – kérlelik a világpolitikusok a biztonságiakat. Greta természetesen mindenütt felkeresi a politika színtereit is, az Európai Parlamentet, a római szenátust, a Vatikánban a pápát, Londonban az angol parlamentet, hogy elmondja prófétai üzenetét a világot fenyegető katasztrófáról. Mindenütt szabad a pálya, mindenütt meghallgatják. Itt a világ vége! – mondja a fanatikus hívők kérlelhetetlen elszántságával – félek, és azt akarom, hogy ti is féljetek! Fél is mindenki. Nem a világ végétől, hanem a világ szájától.

Mert Greta egy üstökös sebességével halad a világhírnévhez vezető, egyébként rögös úton. A berlini püspök a nagyhét küszöbén a Jeruzsálembe bevonuló Jézushoz hasonlította. Mások – fanatizmusa miatt – korunk Jeanne d’Arcjaként emlegetik. A svéd sajtó a nemzetközi nőnap alkalmából az év nőjének választotta ezt a serdületlen gyereklányt. A norvégok Nobel-békedíjra terjesztették fel, a franciák a Le Prix Libertére jelölték, a németek pedig már át is adták a Goldene Kamera egyenesen neki kreált különdíját. Az Aranykamerát színészi teljesítményért szokták odaítélni, Greta az élet színpadának főszereplőjeként „klímavédelmi különdíjat” kapott. A díjjal járó pénzt azonnal felajánlotta a hambachi erdőt védő aktivistáknak, akik ott a barnaszén-kitermelést akadályozzák évek óta. A díjátadón Greta elsőáldozó ruhácskában jelent meg, a copfját is kibontották, úgy hallgatta elfogódottan a hatalmas ovációt és a laudációt. „Hajthatatlan és magabiztos szavai meghallgatásra találtak, egy új ifjúsági mozgalom ikonikus alakjává vált, világszerte képes diákok százezreit hétről hétre az utcára vinni, hogy a politikusokat cselekvésre kényszerítse.”

Pont ez az, amitől maga a német kancellár is tart. Egy ilyen mozgalom külső befolyás nélkül nem jöhet létre, olyan nincs, hogy hirtelen elhatározzák a gyerekek, tüntetni fognak, és ezt hétről hétre véghez is viszik – mondta Merkel még március közepén a müncheni biztonsági világkonferencián. Putyint vizionálta a gyorsan szerveződő diákmozgalom mögé, Oroszország hibrid hadviselését, amelyben propagandával dezinformálják és mobilizálják a közösségi háló szereplőit. Utóbb persze a szóvivő nem győzte magyarázni Merkel szavait, nem is azt mondta, meg ha mondta, sem úgy gondolta. Egyébként is a kancellár asszony a fiatalok kezdeményezéseit mindig örömmel fogadja.

Furcsa dolog ez, hogy a németek minden baj mögött az orosz befolyást látják, a vöröset. Pedig a vörös komplementer színe a zöld. Fel kellene már ébredni, hogy Greta nem önjáró, hogy mozgalmát a Zöldek tolják maguk előtt, politikai és természetesen gazdasági érdekből. A zöld a remény színe, és a Zöldek adják nekünk a szép, új világba vetett reményt. Ők védik meg a Földet az atom- és szénerőművektől, a tengereket a műanyag szeméttől, az erdőket a kipusztulástól, minket a húsevéstől. Populizmusban nincs hiány, minden méhecske, pillangó madár és bálna tudja, csak a Zöldekre számíthat. Az embergyerek is önként lemond a műanyag játékokról, hisz a családot végül is nem a megvásárolt játék minősége, hanem a szeretet közössége tartja egyben. A vészharangot Gretával húzatták meg, ki merne egy hátrányos helyzetű leányt támadni, ki merné gyermekei és a Föld jövőjét kockára tenni?

Németországban a szocik már ébredeznek, hiszen a Zöldek politikai népszerűségben megelőzték őket. A zöld vitorlából a szelet egy klímatörvénnyel akarnák kifogni, két legyet ütve egy csapásra. Merthogy az eddigi cselekvésképtelenségért koalíciós partnerüket, a Merkel vezette Kereszténydemokrata Uniót okolják. Minden politikai párt életben akar maradni, inkább zöldre festi magát, és csatlakozik a világmegmentők pánikkórusához.

Vagy mégsem? A fiatalok szerint tízezer tudós támogatja a Friday for Future mozgalmat. Mégis egyre több éghajlatkutató hívja fel a figyelmet arra, hogy a pánikkeltés mögül hiányzik a tudós szakértelem. A globális felmelegedés ugyanis ciklikus jelenség. Hogy ebben mekkora szerepe van a Napnak és mekkora az embernek, azt nem generált páni félelemmel, de tudományos modellezéssel kell eldönteni. Piers Corbyn angol kutató, a meteorológia, az éghajlat tudósa szerint az embert okolni az éghajlatváltozásért egyszerű csalás. Gretát ostoba agymosott gyermeknek nevezte, akit politikai érdekcsoportok használnak fel. Ugyanakkor Piers bátyja, Jeremy Corbyn, az angol Munkáspárt elnöke az összes baloldali párt képviselőjével együtt a londoni parlamentben fogadta Gretát. Jeremy Corbynt a találkozó „teljesen lenyűgözte”, mert a tizenhat éves aktivistával megvitathatták a szennyezéssel, a kibocsátással és a mezőgazdasággal kapcsolatos kérdéseket. Egyúttal ígéretet tettek neki, hogy a jövőben a környezeti hatások figyelembe vételével fognak politizálni.

Mostanában egyre több hang bírálja a nyugati sajtóban Greta klímamozgalmát. Már nem az iskolai lógást kritizálják, és nem is a mozgalom környezetvédelmi kompetenciáját kérdőjelezik meg. A konzervatív Welt szerint az Extinction Rebellion nevű nemzetközi, radikális környezetvédő mozgalom jól kitalált figurája Greta Thunberg. A Greta-mozgalom mestertervét Ingmar Rentzhog svéd PR-szakember gondolhatta ki, és a klímalobby üzleti céljai érdekében durván kihasználják az autista svéd kislányt. Mert Greta amúgy hiteles, hiszen ő nem szerepet játszik, ő feltétel nélkül hiszi, amit mond.

Hogy meddig tart ki a harminchat hete tartó világméretű mozgalom? Mikor tudjuk meg az igazságot? Hogy valóban a globális felmelegedés katasztrófája fenyegeti az emberiséget, vagy csak az energiaszektor valamelyik üzleti érdekcsoportja akar teret és profitot nyerni a maga számára? Netán politikai érdek- és ideológiaharcról van szó?

Mindenesetre érdekes, hogy Magyarországon más tematika adja a szükséges veszélyérzetdózist, és a Friday for Future mozgalomnak pár tucatnyi követője van csupán.

Kapcsolódó írásaink

Novák Katalin

Novák Katalin

Az anyákat ünnepeljük

ĀA köldökzsinór az isteni teremtés csodái közé tartozik. Ez köti össze a gyermekeket édesanyjukkal egy életen át. Vigyázzunk rá!

Szerencsés Károly

Szerencsés Károly

Perchozta tünemény

ĀMost, hogy emésztő lángok csaptak fel Európa egyik legismertebb katedrálisából, s az emberek megdöbbentek a pusztulás látványán, mélyen meghajtom fejem az isteni akarat előtt

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom