Őry Mariann

Vélemény és vita

Új Európát építünk

Ha van egy dolog, amibe a magyar ellenzék figyelemre méltóan sok energiát öl bele, az saját jelentéktelenségének palástolása

álláspont

Kitartóan károgtak, hogy sose jön ide magas rangú amerikai tisztségviselő, majd amikor eljött Pompeo külügyminiszter, kiokoskodták, hogy példátlan szidalmak, nyilvános megaláztatás és egyebek várhatóak. Nem igazán jött össze. Hasonló pályát fut be Donald Trump elnök meghívása is, hiszen alig pár órája erősítette meg Szijjártó Péter külügyminiszter a hírt, máris megjelentek az ellenzéki hírmagyarázók: borzalmas percek várnak majd a miniszterelnökre a Fehér Házban. Nyilván nem így lesz, de hadd erőlködjenek, égjen csak az energia haszontalanul.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter tegnapi látogatása kapcsán is nekifeszültek az ellenzéki pártok, hogy saját kicsiségüket bizonyítsák. Éppen a karmelita kolostorba igyekeztünk a sajtótájékoztatóra, amikor egy maroknyi DK-sba botlottunk, akik roppant kreatív, Salvini = Mussolini 2019. és hasonlóan szellemes táblákkal ácsorogtak. Amikor felfigyeltünk rájuk, éppen kevesebben voltak, mint a tábláik, volt, aki kettőt is tartott hősiesen.

A balliberális ellenzék hülyeségeit most főleg csak azért idéztem fel, hogy egyúttal emlékeztessem is őket valamire. A hozzájuk hasonló gondolkodású, ám velük ellentétben kevésbé provinciális és idióta Politico legutóbbi toplistáját, amelyen az Európa jövőjét leginkább meghatározó személyek szerepelnek, Matteo Salvini vezeti. Salvini látogatása azt jelenti, hogy ma túlzás nélkül Budapesten a világ, de legalábbis Európa szeme. Éppen azért jön ide, mert Orbán Viktorra is hasonlóan fontos és meghatározó politikusként tekint.

Tüntethet a DK „Európa lúzerei” táblákkal, leginkább magukat minősítik vele, amint próbálnak felkapaszkodni az európai egyesült államok hívei közé, és olyan magabiztossággal tukmálják ránk a pszichózisukat, mintha Macron és Merkel legalábbis Dobrev Klárá-s bögréből inná a reggeli kávéját. Pedig ez csak az ő vágyálmaikban van így, a valóság az, hogy Európa egyik legmeghatározóbb politikusa, Matteo Salvini annak tudatában jött Magyarországra, hogy Orbán Viktor bevándorláspolitikájának sikere számára és szövetségesei számára évek óta minta, inspiráció, és részben felemelkedésük kulcsmomentuma. Európa bevándorláspárti politikusai azért utálják a magyar kormányfőt, mert politikája miatt a választók nyomást gyakorolnak rájuk, elvárásokat támasztanak, nem értik, hogy ha Magyarország képes volt kerítést építeni, képes volt fellépni az illegális bevándorlás ellen, akkor az ő vezetőik miért vonogatják a vállukat, hogy nincs mit tenni.
A bevándorlásellenes politikusok ellenben hősként tisztelik Orbán Viktort, hiszen választóiknak már olyasmit tudtak ígérni, ami bizonyíthatóan megvalósítható.

A tegnapi sajtótájékoztató újabb gyomros a károgóknak, hiszen egyrészt Salvini még azt a vádat is visszaütötte, hogy biztosan kvótákat akar bevezetni Európában, másrészt felmutatták azt, amit a legjobban irigyelnek tőlük – ahogy Orbán Viktor mondta, életerős, magabiztos pártokkal akar együttműködni, akik az euroblabla helyett tenni akarnak, mernek új utakra lépni. Európának pont erre van szüksége, és pont ebben rejlik az új, formálódó szövetség ereje. Nem elég egy-egy választási győzelem reményében időlegesen szigorítani a migrációs szabályokat, nem elég átvenni a jelszavakat, és utána ugyanazt a megfáradt politikát folytatni, amivel egyes hagyományos pártok megpróbálkoztak.

A jövő nem az övék, a jövő az olyan politikusoké, mint Matteo Salvini. Ő pedig nem a lejárt szavatosságú pártokkal barátkozik.

Kapcsolódó írásaink

Kasznár Attila

Kasznár Attila

Egy találkozó margójára

ĀNagy nemzetközi figyelem mellett zajlott Vlagyivosztokban Vlagyimir Putyin orosz elnök, valamint Kim Dzsongun észak-koreai vezető egyeztető jellegű találkozója

Vitéz Ferenc

Vitéz Ferenc

Az Álom Könyve

Ā„Nincsen rossz álom – írta Krúdy az Álmoskönyv 1925-ös második kiadásának bevezetőjében. Mert amikor álmodunk: azt jelenti, hogy még élünk. A halottak nem álmodnak, mert hiszen ők már mindent tudnak”