Faggyas Sándor

Vélemény és vita

Jean, minden rendben?

A számtalan legendás Jean-vicc legújabb darabját csütörtökre virradó éjjel mondta el Brüsszelben Jean-Claude Juncker

álláspont

– Halló, Jean! Minden rendben otthon? – Igen, uram, minden a legnagyobb rendben… Illetve mégsem. Megdöglött a kedvenc lova. – A kedvenc lovam? Hogyan? – Hát meggyulladt az istálló. – Az istálló? Mitől? – Lángot kapott az égő kastélytól. – Leégett a kastélyom?! Hogyan? – Felborult a gyertya az anyósa ravatalán. – Az anyósom ravatalán? Hát meghalt?! – Igen, szívinfarktust kapott a nagyságos asszony temetésén. – A feleségem meghalt?! Hogyan?! – Sajnos elütötte egy autó, uram. De ezen kívül biztosíthatom, uram, hogy minden a legnagyobb rendben…

A számtalan legendás Jean-vicc legújabb darabját csütörtökre virradó éjjel mondta el Brüsszelben Jean-Claude Juncker, aki azzal próbálta leplezni saját, súlyos felelősségét a Brexit-káoszért, hogy ha október 31-én megint egy rendkívüli, maratoni uniós csúcsot kell majd tartani a brit távozás határidejének újabb hosszabbításáért, akkor neki pontban éjfélkor el kell hagynia a tárgyalótermet, mert november 1-jén lejár a megbízatása az Európai Bizottság élén. A sármosan őszülő luxemburgi (ez egy euró­pai miniállam) politikai befektetőről köztudott, hogy szeret viccelődni, jópofizni, sőt európai kormányfőket (!) időnként „barátian” pofozgatni, mint például négy éve a rigai EU-csúcson Orbán Viktort. Akit egyébként egyik nap nagy nyilvánosság előtt diktátornak és ellenfelének nevez, másnap pedig a barátjának. Valószínűleg vasárnap is vicces kedvében – véletlenül sem spicces állapotban – volt, amikor egy fáklyával majdnem felgyújtott három fekete-afrikai politikust a ruandai népirtás huszonötödik évfordulójának megemlékezésén. Azt is nyilván jó viccnek szánta, amikor két és fél éve – a már régen süllyesztőbe került szörnyű Martin Schulzcal az oldalán – egy francia tévécsatornán keresztül azt üzente a „kelet-európai”, értsd visegrádi országoknak, hogy „tanulják meg szeretni a migránskvótát”, mert a migrációs krízist úgymond szolidaritással és szívvel lehet megoldani.

Hogy Juncker meghökkentő mozgáskoordinációs és kommunikációs „anomáliáiban” mekkora szerepet játszik az alkohol vagy az isiász, azt innen nemigen lehet megválaszolni, az azonban több mint aggasztó, hogy ilyen ingatag ember áll még mindig – és még fél évig – a brüsszeli bürokrácia élén. Amely az Európai Uniót alkotó szuverén nemzetállamok kormányai által megbízott szakszerű, észszerű és felelős végrehajtó testület helyett valamiféle birodalmi elitnek, szovjet mintájú politbürónak képzeli magát. Ehhez viszont sem legitim felhatalmazással, sem elhivatottsággal és alkalmassággal nem rendelkezik, ezt már sokszorosan bebizonyította. A négy éve elindult-elindított népvándorlás-cunami, a többek között cinikus spekulánsok, profi és álcivil bűnszervezetek által tervezett, szervezett, menedzselt „menekült” invázió (nem) kezelésében éppúgy leszerepelt, mint a Brexit (kölcsönös) elbaltázásában és a globális gazdasági, technológiai, infokommunikációs, nem utolsósorban katonai versenyben (való lemaradásban). A jelenlegi brüsszeli impotens, korrupt, parazita, végtelenül gőgös és ostoba véd- és dacszövetség – a bizottság éppúgy, mint a parlament és egész szakértői és médiaholdudvaruk – a vezetői alkalmassági vizsgán csúfosan megbukott, mint az az egyszeri sofőr, aki az autópályán a forgalommal szemben száguldva felháborodottan kiabál: „Mindenki szembe jön velem!” És ahelyett, hogy a fékpedálra taposna, tövig nyomja a gázt.

Ha Juncker néhai, megboldogult honfitársa, a vele ellentétben valóban keresztény, demokrata és európai Robert Schuman egy égi csatornán kapcsolatba lépne vele, megkérdezhetné tőle: – Jean, ha minden a legnagyobb rendben otthon, akkor mi a fenét keresel Afrikában?... És Brüsszelben?

Kapcsolódó írásaink

Kő András

Kő András

Bomba

ĀFelforgatták Budapest közlekedését hetvennégy évvel a háború után Budán, a BAH-csomópont közelében talált háborús bombák

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom