Őry Mariann

Vélemény és vita

Véleménybuborék

Újabb kudarcot könyvelhet el a vágyvezérelt újságírás: bármennyire is akarta a nemzetközi média, nem bukott meg Benjamin Netanjahu és jobboldali pártja, a Likud sem

álláspont

Ez magyar szemmel is érdekes tanulság, hiszen tapasztaltunk már hasonlót mi is.

A nyugati, zömmel liberális média ezúttal is előre volt túl okos, ahogyan azt már néhányszor láthattuk, például az amerikai elnökválasztás, vagy éppen a tavalyi magyar parlamenti választás esetében. Csak egymást meghalló visszhangkamrájukban ismételgették a számukra szimpatikus igazságot, bízva abban, hogy előbb utóbb valósággá válik, amit akarnak. A másnapok utána nagyon keserűek voltak, csalást kiáltottak, mentegetőztek, lehülyézték a választókat – minden volt, csak szembenézés és önkritika nem. Az izraeli választás persze nem ennyire emblematikus, nincs is mindenki tisztában az ottani belpolitikával, de a megmondóemberek azért ezúttal is belelovalták magukat Netanjahu megbuktatásába.

A végtelenségig leegyszerűsített és erőltetett párhuzamokkal dolgozó narratívaképzés egyik központi eleme ugyanis az erős vezetők iránti elszánt gyűlölet. „Európában fölépítették harminc-negyven év alatt azt a koncepciót, hogy a társadalmakat és különösen a közös európai világot azt intézményeknek kell vezetni, nem személyeknek, és az intézmények képesek arra, hogy az összes krízisre – talán lassabban a kelleténél –  majd választ adjanak. Ezért az európai politikai koncepcióban az intézmény jó dolog: minél nagyobb, annál jobb, az erős politikus rossz dolog” – erről beszélt a múlt havi migrációs konferencián Orbán Viktor is. „Minden erős vezető, aki azt mondja, hogy én megoldom, én vállalkozom arra, hogy megoldjam azt, ami állítólag lehetetlen, negatív megítélést kap. És abban a pillanatban a teljes európai soft power megtámadja” – tapasztalatból mondta ezt is a kormányfő.

A nyugati média számára gonosz erősemberek között szokták emlegeti Netanjahu és Orbán mellett Vlagyimir Putyint, Recep Tayyip Erdogant, no meg persze Donald Trumpot és vadabb pillanataikban a Fülöp-szigeteki Rodrigo Dutertét is, vagy újabban Jair Bolsonaro brazil elnököt. Meglehetősen összetett ábrán tudnánk csak felvázolni, hogy a felsorolt vezetők egymással miben nem értenek egyet vagy állnak egészen súlyos konfliktusban, világos tehát, hogy a gonosz erősember-szövetség csak a nyugati liberális média fejében áll össze ilyen könnyen.

Az ilyen egyszerűsítésnek itthon is megvan a hagyománya, itt is elegen hiszik azt, hogy a nagybetűs szakmaiság az tulajdonképpen a liberális véleményvezérkedés és a nyugati kollégákon majomszeretettel való csüngés. Az európaiság és a széles látókör azonban nem azt jelenti, hogy hanyatt esünk minden úgynevezett nyugati véleményformálótól, aki valami rosszat mond a kormányról, és hogy a magyar érdekek képviseletét a nagy uniós országok kritikátlan követésében látjuk. Ezzel a szűklátókörű kisszerűséggel és provincializmussal szemben viszont ott van egy ígéretesen formálódó, önálló magyar külpolitika, aminek szemléltetésére Izrael példája is remekül alkalmazható. A Jeruzsálemben megnyitott új külgazdasági képviselet átgondolt és finoman hangolt diplomáciára utal.

Összefoglalva, Netanjahut utálják a liberális mé­diában, mert jóban van Orbán Viktorral, ráadásul még antiszemitának se nevezhetik azért, mert ő is támadja George Sorost.  S végezetül idézzük fel, hogy Netanjahu már azzal kihúzta a gyufát a nyugati liberális elitnél, hogy néhány éve azt mondta, a Nyugat-Európában életveszélyben lévő zsidóság inkább jöjjön Izraelbe. Az idő nem cáfolta meg.

Kapcsolódó írásaink

Vitéz Ferenc

Vitéz Ferenc

A Költészet Könyve

Ā„Úgy látszik, szükséges, hogy vers írassék, különben meggörbülne a világ gyémánttengelye”

Ozsváth Sándor

József Attila furcsa kiközösítése

ĀSzántó Gyula, mozgalmi nevén Hidas Antal, volt a Moszkvában szerkesztett Sarló és Kalapács egyik főmunkatársa, aki egy cikkben a költőt egyszerűen leszociálfasisztázta

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom