Bán Károly

Vélemény és vita

Araszolólepkék és pillangók

Majdnem napra egy éve annak, hogy Magyarországon a parlamenti választáson a választók – Márki-Zay Péter szavait idézve – leváltották az ellenzéket

álláspont

Az akkor utcára vonuló csalódott és dühös ellenzéki tábor nem akart látni egyetlen ellenzéki zászlót, pláne nem ellenzéki politikust, s abban bízott, majd új, még tiszta arcok és politikai képződmények tűnnek fel a nap alatt. Naivan azt gondolták, az ismét megbukott, lejáratódott, leszerepelt, a választóikat is becsapó politikacsinálók maguktól félreállnak majd. Normális demokráciákban ez így szokott történni, de úgy tűnik, Magyarország az ellenzék tekintetében még nem tekinthető normális demokráciának.

Olyannyira nem, hogy alig telt el néhány hónap, s a levitézlettek – mintha mi sem történt volna – hamvaikból újjáéledve újra feltették a gramofonra a régi, recsegő lemezt az összefogásról, persze értékeken és ideológiákon átlépve, „ügyek mentén”. Ácsoltak szép közös színpadot is, amelyre együtt lépett fel egy zsidó nő megverésével hencegő, magát néppártosra maszkírozó szélsőjobbos párt embere a kőliberálisok maradványcsonk pártocskájával, a nemzeti függetlenség utolsó jelképeiről is lemondani kész bukott miniszterelnök magánbankárpártjával, a privatizációt levezénylő, a tőke tenyeréből cseresznyéző, a munkás szót hírből sem ismerő szocialistákkal, s persze az újdondász hős „fehér sapkások”.

Mára azonban a fehér sapka is lehullott. A szövetséges pártcsapatok csak egyet akarnak, ha kell, egymás kiszorításával is, de a felszínen maradni, képviselői helyhez jutni, a politikából megélni – mindenfajta érték és vízió nélkül, a puszta Orbán-fóbiára építve, a demokrácia meg a jogállam lózungjait pufogtatva.

Az új ellenzéki élcsapatnak egyik legfőbb reprezentánsa például a pártról pártra, szövetségesről szövetségesre szálló araszolólepke, Karácsony Gergely. A zuglói polgármester úgy szeretne főpolgármester lenni, hogy nincs olyan nap, amikor ne derülne ki róla, éppen mit baltázott el abban a kerületben, amit ötödik éve vezet, s amely ma már a csőd szélén táncol. Eközben nagyhangú nyilatkozatokban a jelenlegi főpolgármestert „helytartózza és gyámügyi előadózza”, azt próbálja elhitetni, hogy Tarlós István azért minősíti őt alkalmatlannak, mert szorong és fél tőle. Ehhez képest Karácsony – mint azt Tarlós a lapunknak adott interjúban elmondta – személyesen kereste fel, s kérte tőle, hogy ne legyen túl kemény a kampány. A láthatatlan pártocska, a Párbeszéd polgármesteréről egyébként tegnap épp az derült ki, hogy újabb 412 millió forintos közbeszerzést akart megnyeretni pályáztatás nélkül azzal a kétes hírű céggel, amely csípőből milliárdos kárt okozott a zuglói polgároknak.

A kormányzásuk idején az országot a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió lélegeztetőgépére juttató szocialista és szabad madaras pillangók most az EP-választás kampányában újabb nagy lufival álltak elő: a hétszázötven eurós minimálbérrel, a háromszáz eurós minimálnyugdíjjal és a százötven eurós családi pótlék minden közgazdasági alapot nélkülöző ígéretcunamijával. A belőlük kivált boglárkák, a Demokratikus Koalíció mezében, az „európai egyesült államok” zászlajára cserélnék a „sokak Magyarországa” programját. Ezekben annyi közös, hogy dunsztja sincs a választónak, mit jelent.

Közben pedig a szocialista kampánybuszra felkapaszkodott az a Momentum is, amely nagyobbrészt éppen ellenükben fogant, s amely először még Macron középutas globalista expresszén pöfögött, most meg Guy Verhofstadt ultraliberális úthengerén száguld a semmibe.

Kemény csapat.

Kapcsolódó írásaink

Tamáska Péter

Tamáska Péter

Első félidő

ĀA jobboldali Junge Freiheit arról ír, végre itt az ideje, hogy a párhuzamos társadalmakkal a rendőrség is kezdjen valamit

Lóránt Károly

Lóránt Károly

A józan ész Európája

ĀMatteo Salvini olasz belügyminiszter markáns jobboldali pártokat hívott meg vagy húsz országból a hétfői milánói kongresszusra, amelynek „A józan ész Európája felé” címet adta