Tech

Mesterséges intelligencián alapuló minőségellenőrzési technológiát fejlesztenek

Az EN-CO Software Zrt. 420 430 500 forint vissza nem térítendő támogatásból valósítja meg a fejlesztést

Olyan úttörő jellegű, mesterséges intelligencián alapuló, innovatív szoftvermegoldás létrehozásán dolgoznak, amely forradalmi szemléletváltást valósít meg az automatizált minőség-ellenőrzésben. Lehetővé teszi, hogy az iparági gyakorlattal ellentétben, minimális emberi beavatkozással, egyetlen robotcella végezze el különböző típusú termékek ellenőrzését, akár a tárgyak mozgása közben a futószalagon. A mesterséges intelligencia és a gépi látás módszereit ötvöző tervezett szoftverplatform 2026 közepére készülhet el.

Mesterséges intelligencián alapuló minőségellenőrzési technológiát fejlesztenek
Mesterséges intelligencián alapuló minőségellenőrzési technológiát fejleszt az EN-CO Software (Képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Science Photo Library/KKO/Science Photo Libra/Kateryna Kon

Ezzel jelentősen javul az ellenőrzés minősége és hatékonysága, csökken az ellenőrzéshez szükséges idő, magasszintű precizitás és könnyű integrálhatóság mellett – írták.

A tájékoztatás szerint a tervezett szoftverplatform a sorozatgyártás minőségbiztosítási folyamatain túlmenően más ágazatokban is forradalmi előrelépést hoz. A robotprogramozás drasztikus egyszerűsítésével segíti a robottechnológiát, és előremutató kutatási eredményekkel kecsegtet a mesterséges intelligencia és a gépi látás területén, újdonságait alkalmazhatja az orvostudomány (sebész-robotika), illetve az élelmiszeripar is.

A projekt tervezett eredménye egy mesterséges intelligencia és a gépi látás módszereit ötvöző szoftverplatform. A projekt tervezett befejezési dátuma 2026. június 30.

A tavaly 55 foglalkoztatottal rendelkező cég árbevétele 1,6 milliárd forint volt, adózott eredménye 192 millió forint. A megelőző évet 2,8 milliárdos árbevétel mellett 59 millió forintos nyereséggel zárták.

Kapcsolódó írásaink