Tech

Űrturistákkal a fedélzetén Texasból ismét elindult a Blue Origin űrkapszula

A hosszabb szünet után a kereskedelmi űrhajó tavaly decemberben már tett egy utasok nélküli próbautat

Jeff Bezos milliárdos üzletember űrhajózási vállalkozásának járműve 10 percen át tartó űrélményt és a súlytalanság átélését kínálja ügyfeleinek. Ez volt a hetedik útja, amely fizető turistákat jutatott el a világűrbe.

Űrturistákkal a fedélzetén Texasból ismét elindult a Blue Origin űrkapszula
A képernyőfelvételen az NS-25-ös küldetés látható a New Shepard 4 rakétával és a legénységi kapszulával, amely 2024. május 19-én száll fel a Blue Origin bázisáról a texasi Van Horn közelében. A Blue Origin vasárnap közel két év után először repített kalandorokat az utolsó határvidékre, újraélesztve a versenyt az űrturizmus piacán
Fotó: AFP/Blue Origin/Handout

A Blue Origin űrkapszulája 2022 óta első hivatalos útján részt vett a 90 éves Ed Dwight, a légierő egykori pilótája, akit az 1960-as években választottak ki űrhajós-jelöltként, de végül nem került be az asztronauták szűkebb körébe. Ed Dwight mostani repülésével életkori rekordot állított fel, mint a legidősebb ember, aki eljutott az űrbe. Az 1960-as években ő volt az első afroamerikai űrhajós-jelölt, akit még John F. Kennedy elnök jelölt ki.

A Blue Origin repüléseit 2022-ben egy baleset nyomán állították le, amikor a hordozórakétánál fellépő rendellenesség következtében megsemmisült, ugyanakkor maga a kapszula az ejtőernyője segítségével biztonságban földet ért.

Kapcsolódó írásaink