Tech

New York nekiesett a Facebooknak

Eric Adams, New York város polgármestere helyi idő szerdán bejelentette, hogy pert indítottak több közösségi médiaplatform ellen, mert használatukkal hozzájárulnak a fiatalok mentális egészségének válságához.

New York nekiesett a Facebooknak
Mark Zuckerberg, a Meta vezérigazgatója a szenátus előtt kért elnézést az emberektől a közösségi média gyerekekre kifejtett kártékony hatásai miatt
Fotó: AFP/Getty Images/Drew Angerer

A keresetet egy kaliforniai bíróságon nyújtották be. A kereset szerint a Meta tulajdonában álló Facebook, Instagram, továbbá az Alphabet érdekeltségébe tartozó YouTube, valamint a Snapchat és a kínai fejlesztésű TikTok „szándékosan veszik rá és teszik függővé a fiatalokat a közösségi média használatára”.

„Az elmúlt évtizedben betekintést nyerhettünk abba, hogy az online világ milyen mértékben képes magával ragadni és függőséget kialakítani, folyamatosan kiszolgáltatva gyermekeinket olyan káros tartalmaknak, amelyek mentális egészségügyi problémáikat csak súlyosbítják” – áll a nyilatkozatban.

Az említett alkalmazások hatása miatt számos iskolai körzetben indítottak pert a gyerekek miatt a vállalatokkal szemben az elmúlt hónapokban, a közösségi médiát felügyelő szabályozó testületek pedig a gyerekek védelme érdekében szigorúbb követelményeket fogalmaztak meg a szolgáltatókkal szemben.

Az Alphabet tagadja az ellene felhozott vádakat. A múlt hónapban Mark Zuckerberg, a Meta vezérigazgatója a szenátus előtt kért elnézést az emberektől a közösségi média gyerekekre kifejtett kártékony hatásai miatt.

A Meta egyik szóvivőjének elmondása szerint a vállalat célja, hogy a fiatalok „életkoruknak megfelelő, biztonságos tapasztalatot szerezzenek az online térben”, a TikTok pedig közölte: követve az iparági változtatásokat folytatják a megkezdett munkát a közösség biztonságának fenntartása érdekében.

Kapcsolódó írásaink