Tech

Komoly kihívót kapott a Samsung hajlítható telefonja

A készülék első körben az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Németországban, valamint Japánban lesz elérhető

Bár az utóbbi években számos gyártó mutatott be hajlítható kijelzős készüléket, az amerikai piacon a Google Pixel Fold lesz az első, ami megpróbálja megtörni a Samsung Galaxy Z Fold hegemóniáját – írta meg a raketa.hu.

Komoly kihívót kapott a Samsung hajlítható telefonja
Google Pixel Fold
Fotó: AFP/Josh Edelson

A Google a szerdán megrendezett I/O fejlesztői konferenciáján rántotta le a leplet az első hajlítható kijelzős telefonjáról, amely funkcionalitásban a Z Foldhoz hasonló képességekkel bír, vagyis egyszerre használható hagyományos okostelefonként, valamint táblagépként. Noha ez az elgondolás ma már egyáltalán nem számít újdonságnak, hiszen számos kínai gyártónak van hasonló készüléke, a Xiaomi és az Oppo az ilyen telefonjait csak a hazai piacon forgalmazza, az USA-ban pedig a Huawei és a Honor sincs jelen, így a világ egyik legnagyobb piacán a Google lesz az első, aki kihívót állít a Samsung Z Fold-szériájának.

A Google számára minden bizonnyal inkább előnyt jelent, hogy kivártak az első hajlítható telefonjuk bemutatásával, hiszen így tanulhattak a többi gyártó hibájából, és már első nekifutásra egy olyan telefont készíthettek, ami a jelenlegi technikai lehetőségek mellett a legjobb felhasználói élményt biztosítja. Feltehetőleg ennek köszönhető az is, hogy a Pixel Fold ránézésre leginkább az Oppo Find N2 telefonjára emlékeztet, igaz, annál valamivel nagyobb: a telefonban egy 5,8 colos képátlójú, 2092×1080 pixeles felbontású külső kijelzőt találunk, amelynek képaránya 17,4:9-hez, vagyis az arányai egy hagyományos okostelefonéhoz hasonlítanak. A Samsung Galaxy Z Fold 4-ben található 6,2 colos kijelző ennél jóval hosszúkásabb, 23,1:9-es képaránnyal rendelkezik, ami némileg kényelmetlenné teszi a kezelését.

A Pixel Foldot kinyitva egy 7,6 colos, 2208×1840 pixeles felbontású kijelzőt kapunk, ami ugyan méretében pontosan megegyezik a Z Foldéval, viszont annál sokkal szélesebb. Ennek megvannak a maga előnyei és hátrányai, olvasgatáshoz például valószínűleg inkább a hosszúkás kijelző a megfelelő, de ha két alkalmazást akarunk egymás mellett futtatni, akkor a szélesebb kijelzőn ezt kényelmesebben megtehetjük. A Pixel Fold OLED kijelzői közül mindkettő képes a 120 Hz-es képfrissítésre és a fényerejük is egészen jónak mondható, hiszen a nagyobbik kijelző 1450, míg a kisebbik 1550 nites maximális fényerővel rendelkezik.

A Google különös hangsúlyt fektetett a nyitómechanikára, amit állítólag teljesen házon belül terveztek, és a cég állítása szerint 200 ezer nyitást valamint összecsukást bír ki. Felhasználói szempontból legalább ilyen fontos, hogy a zsanér összecsukva nem hagy rést a kijelző két oldala között, így a Pixel Fold meglehetősen vékonynak számít a kategóriájában: a telefon összecsukva mindössze 12 milliméter vastag, vagyis alig három milliméterrel vastagabb, mint egy hagyományos okostelefon, amihez még érdemes hozzátenni, hogy a Pixel Fold 283 grammos tömege sem bántóan több, mint a jellemzően 200-210 grammos csúcskategóriás telefonoké. A Google emellett azzal is büszkélkedhet, hogy a telefonja IPX8-as vízállósággal rendelkezik, amit ebben a kategóriában eddig csak a Samsung és a Huawei mondhatott el magáról.

A zsanér a Samsung telefonjaihoz hasonlóan bármilyen szögben rögzíthető, ami számos előnyt biztosít; többek között könnyedén készíthetünk fotókat állvány nélkül, és arra sincs szükségünk, hogy kitámasszuk a telefont, ha videót vagy filmet szeretnénk rajta nézni. A Google állítása szerint eddig több mint 50 alkalmazást optimalizáltak a Pixel Foldra, amelyek közül az egyik legérdekesebb, hogy ha bekapcsoljuk az azonnali fordítás funkciót, akkor a telefon a belső valamint a külső kijelzőjén is feliratozza az elhangzottakat, így sokkal kényelmesebben tudunk társalogni más nyelvet beszélő emberekkel.

Ha pusztán a számítási kapacitást nézzük, a Pixel Fold nem fog a leggyorsabbak közé tartozni, hiszen a készüléket ugyanaz a Tensor 2 chip hajtja, mint a tavalyi Pixel 7-szériát. A Samsung Exynos 2200-on alapuló chip teljesítménye már a bemutatáskor is elmaradt a Qualcomm tavalyi csúcsprocesszoráétól, a Snapdragon 8 Gen 1-től, azonban a Google-nek mindenképpen előnyt jelent, hogy a saját maguk által tervezett chippel sokkal jobban tudják optimalizálni a telefonjaik működését.

A Pixel Fold egyik legnagyobb megválaszolatlan kérdése, hogy a fotók minőségében mit várhatunk a telefontól; a Google készülékei ezen a területen általában igen jól teljesítenek, az új telefon hátlapi kamerarendszere viszont a gyári adatok alapján olyannyira különbözik a Pixel 7 Próétól, hogy abból lehetetlen bármilyen következtetést levonni. Ahogy arra a The Verge cikke is rámutat, annyit biztosan lehet tudni, hogy a szűkös hely miatt a telefonba valamivel kisebb szenzor került, mint a Google tavalyi csúcstelefonjába, ugyanakkor a kamerarendszer ezzel együtt is igen erősnek tűnik: a telefon hátoldalán egy 48 megapixeles, lézeres autofókusszal ellátott főkamerát valamint egy 5×-ös optikai zoomra képes, 10,8 megpaixeles telefotó kamerát találunk, amelyek közül mindkettőt ellátták optikai képstabilizátorral is. A kamerarendszert egy 10,8 megapixeles nagy látószögű kamera teszi teljessé.

A Pixel Fold egy átlagos kapacitásúnak mondható, 4821 milliamperórás akkumulátort kapott, ami a Google szerint több mint egynapos üzemidőt biztosít a készüléknek. A telefont vezetékkel 30 wattal tölthetjük, emellett rendelkezésre áll a vezeték nélküli töltés lehetősége is, azonban az Apple-höz és a Samsunghoz hasonlóan a Google sem ad töltőt a telefonhoz.

A készülék első körben az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Németországban valamint Japánban lesz elérhető 1800 dolláros áron, vagyis ugyanannyiért, mint a Samsung Galaxy Z Fold 4. Arra ugyanakkor nem igazán számíthatunk, hogy a Pixel Fold a hazai boltokba is eljut, hiszen a Google hivatalosan eddig sem forgalmazta a telefonjait Magyarországon. Amikor áprilisban a Google magyarországi vezetőjénél rákérdeztünk, hogy mi ennek az oka, Bíró Pál úgy nyilatkozott, hogy mivel a cég eredetileg nem hardverek értékesítésével foglalkozott, ezért ezeknek a termékeknek a bevezetése fokozatosan történik meg.

„Első körben a priorizált országok kerültek sorra, hazánk, viszonylag kis országként sajnos nem tartozik ezek közé. Bízom benne, hogy az elkövetkező években nálunk is elindul majd a Google hardvereinek az értékesítése” – mondta.

Kapcsolódó írásaink