Tech

Hamarosan iskolai tanár lehet a ChatGPT-ből

Az Egyesült Arab Emírségek „GPT-alapú AI-tanárok” fejlesztésén dolgozik az oktatás átalakítása érdekében

A nemrég létrejött mesterséges intelligencia továbbfejlődik, és lesznek olyan országok, ahol a gyerekeket fogják oktatni – írta a Leet.hu.

Hamarosan iskolai tanár lehet a ChatGPT-ből
Képünk illusztráció
Fotó: Science Photo Library/MKU/Science Photo Library via AFP/Mehau Kulyk

Mesterséges intelligencia által generált oktatókat vezetnek be az osztálytermekbe – mondta az oktatási miniszter.

Ahmad Al Falasi hangsúlyozta, hogy a tanárok továbbra is fontos szerepet játszanak majd az oktatásban, de az oktatási ágazatot mesterséges intelligenciával működő chatbot-tanárok alkalmazásával tervezi átalakítani, a ChatGPT vagy a Google Bard által kínált technológiához hasonlóan.

„Az oktatási minisztériumban elkötelezettek vagyunk az úttörő technológiák bevezetése mellett, és együttműködünk partnereinkkel a GPT-alapú mesterséges intelligencia-tanárok kifejlesztése és az oktatási technológia fejlesztése érdekében, hogy az Egyesült Arab Emírségek oktatási rendszerét fejlesszük”

– mondta Al Falasi.

„Ahelyett, hogy a technológiára úgy gondolnánk, mint a válság leküzdésének eszközére, inkább úgy kellene rá gondolnunk, mint egy olyan eszközre, amely segít átalakítani az oktatást. Ahogy a tudományos és oktatási technológia fejlődése világszerte felgyorsul, a hagyományos tanítási módszerek átalakulnak, az innovatív eszközök pedig az interaktív és távoktatás révén forradalmasítják az osztálytermet” – tette hozzá.

A miniszter beszédében hangsúlyozta, hogy az új technológia nem fogja háttérbe szorítani a tanárok szerepét. A ChatGPT világszerte nagy érdeklődést váltott ki, a felhasználók megmutatták, hogy az eszköz képes főiskolai esszéket, verseket írni, sőt még kódolni is.

Érdekesség, hogy a világ más részein, például New Yorkban a pedagógusok megtiltották az ilyen eszközök használatát az iskolákban.

Néhány szakértő az Egyesült Arab Emírségekből azt mondja: a technológia betiltása nem megoldás, és hogy a tanulókat meg lehet tanítani az új digitális megoldások felelősségteljes használatára.

Kapcsolódó írásaink

Balesetek a GPS miatt

ĀSokan vakon bíznak a kütyüben, pedig életveszélyes helyzetek is kialakulhatnak miatta