Sport

Megkezdte felkészülését a nemzetközi kupa nélküli szezonra a Sopron Basket

A tavaly Euroligát nyert együttes ügyvezetője, Török Zoltán június közepén jelentette be, hogy a csapat anyagi helyzetére tekintettel a 2023/24-es kiírásban egyik európai sorozatban sem vállalják a szereplést

A bajnoki címvédő Sopron Basket női kosárlabdacsapata a héten megkezdte felkészülését a 2023/24-es szezonra, amelyben az elmúlt évtizedek gyakorlatával ellentétben csak a hazai porondon szerepel.

Megkezdte felkészülését a nemzetközi kupa nélküli szezonra a Sopron Basket
Tavaly a magyar kosárlabda legnagyobb klubsikerét érte el a Sopron
Fotó: Sopron Basket Twitter-oldala

A sportvezető akkor jelezte, hogy az elmúlt évek alapcsapatából többen maradnak Sopronban, mások mellett Fegyverneky Zsófia, Jelena Brooks, Turner Yvonne és Határ Bernadett is. A klubtól négy légiós, illetve az Olaszországba igazolt Czukor Dalma távozott.

A tíz korosztályos válogatott játékossal kibővített keret – amelyből jelenleg még az egyaránt a WNBA-ben szereplő Turner és Határ hiányzik – Gáspár Dávid vezetőedző irányításával megkezdte a felkészülést az új idényre, melyben a bajnokság első fordulóját szeptember 30-án rendezik.

A gárda keddi edzésén az ügyvezető az M4 Sportnak elmondta, a júniusi bejelentést nem egy ad hoc döntés előzte meg, hanem alaposan átbeszélték az új helyzetet, adtak maguknak időt a felkészülésre. A vezetőedző, illetve a játékosok szavai szerint nagyon nehéz tárgyalásokat folytattak januártól áprilisig, és ki-ki saját vérmérsékletének megfelelően reagált.

„Azt hiszem, akik ma itt vannak és elkezdik a felkészülést velünk, azoknak egyetlenegy cél és egyetlenegy feladat lebeg a szemük előtt, hogy ez a klub olyan minőségben tudjon a magyar bajnokságban szerepelni és helytállni, ahogy azt a hagyományai megkövetelik" – jelentette ki Török Zoltán hozzátéve, neki a legtöbb erőt ebben a nehéz helyzetben azok a kulcsjátékosok adták, akik úgy döntöttek, hogy maradnak a csapatnál.

Az ügyvezető kérdésre elmondta, hogy új igazolásra jelenleg nincs lehetőségük, és meglátása szerint szinte biztos, hogy ezzel a garnitúrával kezdik meg az idényt, ugyanakkor azt is hozzátette, „reálisabbnak" gondolja azt a forgatókönyvet, hogy nem ezzel a csapattal fogják befejezni a bajnokságot.

Török Zoltán a következő szezonra tekintve elmondta: számukra azért is nehéz a helyzet, mert évtizedek óta favoritként kezdték a magyar bajnokságot, és az elmúlt években már az Euroligában is meghatározó együttes voltak. Jelenleg nehezen tudja pozícionálni a csapatot, amely egyfajta „underdog", azaz kihívó szerepben lehet.
„Egyvalamiben biztos vagyok, hogy a szezon végén nem trónkövetelők szeretnénk lenni" – jelentette ki a sportvezető.

Gáspár Dávid vezetőedző arról beszélt, hogy a stábnak volt ideje felkészülni az új helyzetre, amelyben ugyanúgy a munkára és a játékosok fejlesztésére fektetik majd a hangsúlyt, ahogy a korábbi években, viszont a lényegesen több fiatal játékos felépítése külön feladatot jelent a számára.

„Nyilván ez a Sopron Basket korábbi éveit tekintve egy eltérő élethelyzet, de továbbra is kosárlabdázunk, továbbra is játékosokat fejlesztünk, jelen esetben nyilván sokkal több fiatalt, mint a korábbi években, de ugyanúgy a munkára fogunk koncentrálni. Mi abszolút élvezettel helyezkedtünk ebbe a helyzetbe" – nyilatkozta a szakember, aki arról is beszélt, hogy miért maradt az együttesnél. „Azért nem távoztam, mert nagyon jó kapcsolatot alakítottam ki az itteni emberekkel. Nagyon szoros a kapcsolatom az ügyvezetőnkkel és a játékosokkal is. És nem utolsósorban szerződésben álltam. Nyilván beszélgettünk erről, ezt nem tagadom, de összességében megtaláltam azokat a kihívásokat és motivációt, amelyek miatt maradtam."

A tréner azt is elmondta, hogy a csapat első felkészülési mérkőzését szeptember 8-án játssza majd.

Kapcsolódó írásaink

Kosárlabda: címvédés küszöbén a Sopron

ĀA Sopron Basket 2–0-ra vezet a női kosárlabda NB I. döntőjében, mivel kedden 94–82-re nyert a Győr vendégeként, így egyetlen győzelemre van fennállása 16. bajnoki aranyérmétől