Sport

Laureus-díj: Djokovic és Bonmatí kapta idén az elismerést

A fogyatékossággal élő sportolók kategóriájában Ekler Luca paralimpiai bajnok atléta révén 18 év után először szerepelt magyar sportoló a jelöltek között, ebben a kategóriában végül a holland kerekesszékes teniszező, Diede de Groot kapta meg a díjat

A férfiaknál Novak Djokovic szerb világelső teniszező, a nőknél pedig Aitana Bonmatí spanyol világbajnok labdarúgó kapta a sportolói Oscar-díjnak is nevezett Laureus-díjat.

Laureus-díj: Djokovic és Bonmatí kapta idén az elismerést
Novak Djokovic kapta az idei Laureus-díjat
Fotó: AFP/Javier Soriano

A díjátadót hétfő este rendezték Madridban, ahol Bonmatí lett az első futballista, akit az év női sportolójának választottak, emellett pedig – a két évvel ezelőtti díjátadón Lionel Messihez hasonlóan – ugyanabban az évben egyéni és csapatnak járó elismerést is átvehetett, mivel a spanyolok világbajnok női válogatottjának tagjaként is színpadra szólították.

A férfiaknál Djokovic az ötödik Laureus-díját érdemelte ki, ezúttal többek között Armand Duplantist, a svédek világcsúcstartó, olimpiai, világ- és Európa-bajnok rúdugróját, a budapesti atlétikai világbajnokságon triplázó sprintert, Noah Lyles-t és a háromszoros Forma–1-es világbajnok holland Max Verstappent előzte meg. Az év felfedezettje kategóriában a Real Madrid angol labdarúgója, Jude Bellingham kapta az elismerést, aki az első idényében 21 találatot jegyzett a spanyol klubnál.

Az év visszatérőjének pedig az amerikai Simone Bilest választották, aki az antwerpeni torna-világbajnokságon négy aranyéremet nyert azután, hogy a tokiói olimpián az első szer, vagyis az ugrás után visszalépett a csapatversenytől, majd a tavalyi esztendőig nem versenyzett.
Az extrémsportot űzők között az ausztrál gördeszkás, Arisa Trew diadalmaskodott. Az év sportjószolgálati díját Rafael Nadal alapítványa nyerte.

A hét kategória jelöltjeit 1400 sportújságíró szavazatai alapján állították össze, a végső győztesekről a sportakadémia 71 tagja döntött.

Kapcsolódó írásaink