Sport

A templomnál, csecsemőként találták

Ökölvívás. A Hősök terén cipőt pucolt olimpiai bajnok társainak jobb megélhetése érdekében, azóta bevezették az életjáradékot

Pályafutása során majd hatszáz mérkőzést vívott, és ezeknél 586 alkalommal hagyta el győztesen a szorítót, 57-szer kiütés után Gedó György, olimpiai bajnok ökölvívónk. December óta a Magyar Ökölvívó Szövetség országos szakfelügyelőjeként dolgozik, és sokakkal együtt azon munkálkodik, hogy a magyar boksz visszaszerezze nimbuszát. A róla elnevezett Gedó György Boksz Centrumban beszélgettünk a legendás bunyóssal.

Gedó György 20160527
Indul a legendás Gedó-balcsapott, amelytől rettegett a világ (Fotó: Hegedüs Róbert)

– Milyen érzés az, ha valakiről még az életében egy sportcsarnokot neveznek el?

– Nagyon szép dolog. Köszönettel is tartozom a klub vezetőinek, mert nap mint nap, ha kijövök ide, összeszorul a szívem. Én nemcsak a Vasasban dolgozom, járok az MTK-ra, Kispestre, sőt a vidéki fellegvárakba is.

– Hallottam, hogy Csötönyi Sándor, a szövetség elnöke, egyebek mellett azzal a feladattal bízta meg, hogy közösen próbálják rendbe hozni az ökölvívást. Olyan nagy bajban van a magyar bunyó?

– Szakmailag nincs nagy baj, és nincs mélyponton a sportág. Ám úgy gondolom, hogy más módszereket kell alkalmazni. Ki kell mondjam, az utánpótlásban dolgoznak olyan edzők, akiknek halvány fogalmuk sincs az oktatásról. Fiatal gyerekeket agyonveretnek a ringben, olyanokkal hozzák össze őket az edzésen, akik már régebben bunyóznak, és természetesen a végeredmény mi más lehet, mint vereség. Ezáltal lehet, hogy egy tehetséges gyerek inkább más sportágat választ, és soha többet még a bunyó felé sem néz. De vannak egyéb gondok is.

– Hallgatom, meséljen.

– Nem olyan régen Debrecenben volt a Bocskay Emlékverseny. Bacskai Balázs egy török sráccal bunyózott, és a török volt a jobb. A pontozók pedig kihozták Bacskait győztesnek. Ott rögtön fellázadtam, és mondtam, hogy ezzel nem tesznek jót, mert vissza fogja kapni a mi versenyzőnk ezt a pontozást. A közelmúltban volt Bacskai riói kvótameccse Törökországban, és mit gondol ki lett a győztes? Nem Bacskai. Mi értelme van ennek?

– Mit gondol, mennyi időnek kell eltelnie ahhoz, hogy a magyar bunyó újra a régi legyen?

– Legalább öt-hat év a lemaradás.

– Mint a szövetség szakfelügyelője, mindenütt jó szívvel fogadják?

– Igen. Úgy látszik, hogy az a négy olimpia, amelyen részt vettem, és ugye 1972-ben Münchenben aranyat nyertem, azért kellő tekintélyt ad. Persze, én mindenkit egyenrangú félként kezelek. Isten ments, hogy bárkit is valamilyen oknál fogva lenézzek. Nincs is okom rá. Ahogy mondani szokás, tudom hogy honnan jöttem.

– Honnan jött?

– A Dunakeszin található zsinagóga lépcsőjéről.

– Bocsásson meg, de ezt nem értem.

– Pedig ahogy mondom, úgy igaz. Talált gyerek vagyok. Az már az én külön szerencsém, hogy a nevelőszüleimtől mindent megkaptam, és őket hívtam édesanyámnak meg édesapámnak. Ők neveltek fel. Tizennyolc éves koromig Békéscsabán, náluk nevelkedtem, onnantól fogva pedig Adler Zsigmond vett a szárnyai alá. A szó legszorosabb értelmében, mert néhány hónap után odavettek magukhoz, ott feküdtem, ott keltem.

– Amikor Adler Zsiga bácsi vette a szárnyai alá, akkor kezdődött a bokszkarrierje?

– Nem, nem, korábban. Még 1956-ban. Mint minden gyerek, Békéscsabán, én is Puskás Öcsi szerettem volna lenni. Balfedezetet játszottam a korosztályos csapatban. Egy edzés után a csarnokban tompa puffanásokat hallottam, és mivel az ajtóban álltam, egy barátom hátulról belökött, hason csúszva érkeztem a ring tövébe. Kacziba János és Pinte János voltak az első edzőim. Sokat köszönhetek nekik. Közben pedig kitanultam a minőségi hegesztő szakmát, aminek 1964-ben vettem hasznát, amikor Budapesten, a hajógyárban dolgoztam. Egyik nap hazafelé menet láttam egy hirdetést, amely arról szólt, hogy a Magyar Pamut ökölvívó-szakosztálya felvételt hirdet. Jelentkeztem. Szigeti Ferenc, Franyó bácsi kezei alá kerültem, és akkor ért a megtiszteltetés: bemutattak Adler Zsigmondnak. Hát így kezdődött.

– Eredményes lehetett kettejük közös munkája, de voltak azért buktatók is?

– Voltak bizony. A müncheni olimpiát követően, egy évvel később bevonultattak a fóti flottillához, sorkatonának. Engem, aki a Sziklai Sándor emlékversenyt nyolcszor nyertem meg úgy, hogy egy Honvéd-versenyző sem volt a nevezők között. Úgy szöktem ki a katonaságtól edzésekre, és így készültem az amatőr boksz első világbajnokságára, az 1974-es havannaira.

– Azt hallottam, hogy Papp László szövetségi kapitánynak azt mondta, hogy nem akar indulni, és hogy ki se vigyék.

– Mivel nagyon sok edzést kihagytam, úgy éreztem, hogy nem vagyok csúcsformában. Papp Laci a legendás humorával pedig azt mondta nekem: Gyuri, kiviszlek Havannába, addig legalább nem leszel a laktanyában. Az első két meccsemet megnyertem, ám a döntőbe jutásért egy kubaival találkoztam, és ott volt Fidel Castro is a lelátón. Mások mesélték, hogy Castro bólintott, a kubai versenyző pedig az én fejemre bólintott kettőt, hogy szanaszét szakadt mindkét szemöldököm. Leléptettek.

– Milyen volt a viszonya Papp Lászlóval?

– Az nem kifejezés, hogy jóban voltunk. Abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy én tegezhettem őt. Sokszor volt, hogy mentem a Szabadság-hegyre edzésre, a gyerekemet pedig beadtam Laci feleségéhez az Óra utcába, hogy vigyázzon rá. Egy alkalommal Laci felesége, Erzsi, nem találta a pelenkát, és asztalterítőbe tette tisztába a fiamat.

– A bunyó befejezése után a vendéglátóiparban dolgozott. Hogyan kapott üzletet?

– A feleségem révén, mert neki volt a vendéglátásról papírja. A Kígyó utca és Váci utca sarkán található Remy Martent vezettük. Utána lett a borozóm a Szép utcában. Hát az egy csuda hely volt. Ott aztán a társadalom minden rétege megfordult. Én sem kerestem rosszul, mert bár az üzlet csak tizenegy négyzetméteres volt, de oda hordták hozzám az eladni kívánt árukat, én pedig megvettem, és aztán átmentem és továbbadtam a szomszédos bizományinak. Nem kevés pénzt kerestem. De mindenkinek meghallgattam minden sirámát, egyfajta lelki szemetesláda lettem. Odavettem Benke Józsefet a többszörös magyar bajnok bunyóst, aki a sittről szabadult, de sehova se vették fel a börtönmúltja miatt.

– Hallottam, hogy a rendszerváltás idején a Hősök terére ment cipőt pucolni. Ez egyfajta dili volt, vagy nem tudott megélni?

– Egyik sem. Azért csináltam, mert úgy éreztem, az olimpiai bajnokok és a helyezettek nincsenek megbecsülve. Voltak sokan, akik iszonyú körülmények között éltek. Összeszedtem a cipősdobozomat, és kiültem a Hősök terére, és ha hiszi, ha nem, a kalapom pillanatok alatt teli s tele lett dollárral. A fénykép pedig a világsajtót is bejárta, hogy a magyar olimpiai bajnok cipőt pucol. Azóta bevezették az olim­piai életjáradékot. Nem volt haszontalan a munkám.

– A családja.

– Kétszer nősültem. Az első feleségemtől van egy negyvenhárom éves fiam, a második házasságomból pedig egy huszonhét éves lányom és egy huszonhat éves fiam. A gyerekek még nagyon picik voltak, amikor a feleségem negyvenegy évesen, rákban meghalt. De becsülettel felneveltem őket

– Bottal jár. Hogyan történt a baleset?

– Több mint húsz éve Egerben edzősködtem, és az egyik nehézsúlyú bunyóst iskoláztam, amikor történt a baleset. Lebénult a bal lábam, és bár Zürichben meg tudták volna operálni, de az illetékeseknél valahol elakadt az ügy. Mindegy most már, ezzel a bottal fogom leélni az életemet.


Pályakép
Pályakép
Gedó György olimpiai bajnok ökölvívónk 1949. április 23-án született Dunakeszin. Első sikerét 1969-ben a bukaresti Eb-n aratta, ahol Európa-bajnoki címet szerzett, amelyet 1970-ben Madridban megvédett, és pályafutása csúcsaként 1972-ben a müncheni olimpián bajnoki címet szerzett. Nyolcszoros magyar bajnok és 1968-tól 1980-ig megszakításokkal ugyan, de a magyar válogatott keret tagja volt. Kétszer választották az év ökölvívójának, 1982-ben pedig az év edzőjének. Visszavonulása után két évig a Vasas ökölvívó-szakosztályának edzője volt, de dolgozott szakmájában minőségi lánghegesztőként és később a vendéglátóiparban is. Két házassága volt, amelyekből három gyerek született.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom