Sport

A Ceglédi VSE üstököse nem csak a tatamin jeleskedik

Cselgáncs. Édesanyja hathatós segítségével és kiváló edzők irányításával jutott fel a dobogótetejére Özbas Szofi a Buenos Aires-i ifjúsági olimpián

A magyar dzsúdó egyik legnagyobb ígérete Özbas Szofi. A Ceglédi VSE 17 éves versenyzője 2017-ben ifjúsági Európa-bajnokságot, tavaly pedig ifjúsági olimpiát nyert. A Szolnokon lakó és tanuló cselgáncsozóval ceglédi edzése előtt beszélgettünk.

Özbas Szofi 20190227
Nagy küzdelemben győzte le Özbas Szofi (balról) tunéziai ellenfelét a döntőben (Fotó: MOB.hu)

–  Hány éve ingázik az edzések miatt Szolnok és Cegléd között?

–  Már három éve. A Szolnoki Sportiskolából a fejlődésem érdekében 2016-ban igazoltam a Ceglédi VSE-hez, ahol olyan kitűnő edzők irányítják a felkészülésemet, mint Bíró Tamás, Bíró Norbert és Mester Dávid. Mindez anyukám segítsége nélkül nem valósulhatott volna meg, ő visz autóval edzésre engem és testvéreimet, a hatéves Leventet és a tizennégy éves Yasint. Mert nálunk családi vállalkozás cselgáncs.

–  A sportágválasztásban szerepet játszott, hogy apja, a török Fatih Özbas birkózó Európa-bajnok volt?

–  Igen, mert ugyan több sportágat kipróbáltam, de apám hatására küzdősportot választottam. És nem bántam meg, mert dzsúdó testileg és lelkileg is erősít és nevel. Apu büszke rám, hogy tizenhat évesen már ifjúsági Európa-bajnokságot nyertem, majd tavaly olimpiát.

–  Hogyan sikerült kijutnia Buenos Airesbe?

–  Nagyon bonyolult úton. Mivel az ifjúsági olimpia programjában az 57 kilós súlycsoport nem szerepelt, ezért 63-ban kellett versenyeznem. Ebben viszont kevés ranglistapontom volt, ezért még Kínába is el kellett utaznunk egy kvalifikációs versenyre. Ott sikerült győznöm, s így utazhattam Buenos Airesbe.

–  Ahol remekül szerepelt, minden ellenfelét biztosan győzte le.

–  Arra büszke lehetek, hogy riválisaim egyetlen akciópontot sem tudtak ellenem szerezni. A döntő azonban szoros lett, a világelső tunéziai Marjem Klifit csak a hosszabbításban tudtam legyőzni. Így dupla lett az örömöm, mert ez a győzelem azt is igazolta, hogy jó az erőnlétem, hiszen a ráadásban sikerült nyerni.

–  Hazafelé megálltak ünnepelni a Bahama-szigeteken?

–  Igen, mert ott rendezték a junior világbajnokságot. Ez volt a jutalom, a ráadás. Bemutatkozásom elég jól sikerült a junioroknál, mert a nálam két-három évvel idősebbek között hetedik lettem. A sziget valóban csodálatos, de három hét távollét után már nagyon vágytam haza.

–  A tatami mellett az iskolapadban is jeleskedik?

–  Majdnem, mert félévkor az ötösök mellett két négyesem is volt. A szolnoki Verseghy Ferenc Gimnázium tizenegyedikes tanulója vagyok. Az iskolámban minden segítséget megkapok ahhoz, hogy sportolhassak.

–  És mi akar lenni, ha nagy lesz?

–  Tovább akarok tanulni. Közgazdasági vagy kereskedelmi főiskolán. De ráérek még dönteni, van még egy évem.

–  A tavalyi sikeres idény után mit vár az ideitől?

–  Bele kell erősödnöm a junior korcsoportba, amelyben húszévesek is versenyeznek. De azért a junior Európa-bajnokságon szeretnék közel kerülni a dobogóhoz. De mi, a testvéreimmel nemcsak az érmekért cselgáncsozunk. Mert a dobogóhoz vezető út, a mindennapi edzések, lemondások talán még fontosabbak.