Sport

Nagy gólkülönbséggel ejtette ki a spanyol válogatott Georgiát + GALÉRIA

A spanyol labdarúgó-válogatott hátrányból fordítva 4–1-re legyőzte Georgia együttesét a németországi Európa-bajnokság vasárnapi nyolcaddöntőjében.

Nagy gólkülönbséggel ejtette ki a spanyol válogatott Georgiát + GALÉRIA
A grúz kapus, Giorgi Mamardashvili már csak nézi a spanyol játékos, Rodi gólt érő rúgását, az első félidő így döntetlennel zárult
Fotó: AFP/Tobias Schwarz

Luis de la Fuente csapata óriási fölényben játszott a mérkőzésen, ám Le Normand öngóljával Georgia szerzett vezetést. A spanyolok a félidőig egyenlítettek, a második játékrész elején pedig a vezetést is átvették, a hajrára fordulva pedig szép gólokkal fölényes sikert arattak.

A spanyol válogatott a negyeddöntőben a házigazda németekkel találkozik.

A csapatok felsorakoztak az UEFA Euro 2024 16. fordulójának Spanyolország-Grúzia mérkőzése előtt a kölni stadionban, 2024. június 30-án
A csapatok felsorakoztak az UEFA Euro 2024 16. fordulójának Spanyolország–Grúzia mérkőzése előtt a kölni stadionban, 2024. június 30–án
Fotó: AFP/Tobias Schwarz

Nyomasztó spanyol fölénnyel kezdődött a mérkőzés. Luis de la Fuente együttese az első negyedórában 90 százalékban birtokolta a labdát és több ígéretes helyzetet dolgozott ki, a vezetést azonban nem tudta megszerezni, a georgiaiak pedig egy gyönyörű kontra végén – igaz, egy öngóllal – előnybe kerültek.

A spanyolok a folytatásban igyekeztek még komolyabb nyomást kifejteni ellenfelükre, ám csak átlövésekig jutottak, míg ellenfelük többször is gyors kontrát vezetett, az utolsó passzaiba azonban rendre hiba csúszott. Az adok–kapokból végül a spanyol csapat jött ki jól, és Rodri gyönyörű lövésével egyenlített.

A második félidőt ott folytatták a csapatok, ahol az elsőt abbahagyták. A spanyolok továbbra is óriási energiákat mozgósítva rohamozták a georgiai kaput és minden adandó alkalommal lövéssel próbálkoztak. A hatalmas nyomás mindössze hat perc után meghozta eredményét, Fabián Ruiz közeli fejesével pedig előnybe került a spanyol válogatott.

A georgiaiak továbbra is igyekeztek a szerzett labdával kevés húzásból, a lehető leggyorsabban a spanyol kapu elé érni, de Mikautadze és Kvarachelia ekkor már nagyon kevés segítséget kapott a társaktól.

A játékrész közepén aztán a spanyolok kissé visszavettek az általuk diktált tempóból, a georgiai csapat pedig mindent megpróbált az egyenlítésért, de támadásaiba nem volt már veszély, eladott labdáiból pedig a spanyolok könnyedén kerültek helyzetbe és a hajrára nem csupán eldöntötték a továbbjutás kérdését, hanem gálázva arattak fölényes sikert.

Eredmény, nyolcaddöntő:
Spanyolország–Georgia 4–1 (1–1)
Köln, 42 233 néző, v.: François Letexier (francia)
gólszerzők: Rodri (39.), Ruiz (51.), Williams (75.), Olmo (83.), illetve Le Normand (18., öngól)
sárga lapok: Morata (44.), Davitasvili (71.)

Spanyolország:
Simon – Carvajal (Navas, 81.), Le Normand, Laporte, Cucurella (Grimaldo, 66.) – Rodri – Pedri (Olmo, 52.), Ruiz (Merino, 81.) – Yamal, Morata (Oyarzabal, 67.), Williams

Georgia:
Mamardasvili – Kakabadze, Gvelesziani (Kvekveskiri, 79.), Kasia, Locsosvili (Citaisvili, 63.), Dvali – Csakvetadze (Davitasvili, 63.), Kiteisvili (Altunashvili, 41.), Kocsorasvili – Mikautadze (Zivzivadze, 79.), Kvarachelia

I. félidő:
18. perc: georgiai ellentámadás végén a jobb oldalról középre lőtt labda a menteni igyekvő Le Normand csípőjéről a saját kapujába pattant (0–1).
39. perc: a spanyolok körbe passzolták a georgiai 16–ost, melynek bal oldaláról Williams gurított középre, a 16–os vonalára Rodrihoz, aki egy állítás után kilőtte a bal alsó sarkot (1–1).

II. félidő:
51. perc: Yamal adott be a jobb oldalról ballal a georgiai ötösre, ahol Fabián Ruiz érkezett üresen és közelről fejelhetett, a labda pedig Mamardasviliről a kapuba pattant (2–1).
75. perc: Fabian Ruiz indította gyönyörűen a saját térfeléről kilépő Williamset, aki egy szép csel után bevezette a 16–oson belülre a labdát, majd jobbal a léc alá lőtt (3–1).
83. perc: rossz georgiai labdakihozatal után a spanyolok a szerzett labdával gyorsan a 16–oson belülre kerültek, majd a visszatett labdát Dani Olmo egy csel után 16 méterről a jobb alsó sarokba helyezte (4–1).

Kapcsolódó írásaink