Sport

Még mindig nem elég tiszta a Szajna vize

Kevesebb mint egy hónappal a párizsi olimpia előtt még mindig nem elég tiszta a Szajna vize ahhoz, hogy otthont adhasson az ötkarikás versenyeknek.

Még mindig nem elég tiszta a Szajna vize
Bár zajlik a tribünök felállítása a Szajna partján Párizsban, de a folyó víztisztasága még mindig nem érte el azt a szintet, hogy otthont adhasson az ötkarikás versenyeknek
Fotó: AFP/Hans Lucas/Laure Boyer

A fővárosi hatóságok által pénteken közzé tett jelentés szerint a folyó vízminőségét negatívan befolyásolják a kedvezőtlen hidrológiai feltételek – ezek alatt az esőzéseket, a megnövekedett folyási sebességet, a kevés napsugárzást, a szokásosnál alacsonyabb hőmérsékletet és a felszíni szennyeződéseket kell érteni. A kórokozók mennyisége jelenleg túl magas, és a javulás érdekében melegebb időjárásra és alacsonyabb vízállásra lenne szükség.

Párizs térségében 1,4 milliárd eurót fordítottak arra a szervezők, hogy tisztító- és vízelvezető rendszereket telepítsenek a Szajnára azért, hogy a nyíltvízi úszóversenyeket a folyóban, a metropolisz nevezetességei mentén rendezhessék meg.

A magas vízállás és a megnövekedett folyási sebesség a nyitóünnepséget is veszélyeztetheti, mivel felborulhat a ceremónia menetrendje, ha július 26-án a mintegy 160 hajó túl gyorsan szállítja el a sportolókat a Pont d’Austerlitztől a Trocadéróig.

Párizs főpolgármestere egy hete bejelentette, hogy a július 15-ével kezdődő héten, bő egy héttel az olimpia előtt megfürdik a Szajnában. Anne Hidalgo az akcióval azokat a hangokat akarja elhallgattatni, amelyek szerint szennyezettsége miatt a folyó vizében nem lehet megrendezni olimpiai eseményeket, így a 10 km-es nyíltvízi úszóversenyeknek és a triatlonosok úszóviadalainak is más helyszínt kell keresni.

Kapcsolódó írásaink