Sport

NHL: A Florida Panthers nyerte a Stanley Kupát

A tavaly is döntős, első Stanley Kupa-sikerére hajtó Florida az első három összecsapáson kevés esélyt adott riválisának, ugyanakkor az 1984-ben, 1985-ben, 1987-ben, 1988-ban és 1990-ben bajnok Edmonton feltámadt

A Florida Panthers fennállása során először nyerte meg a Stanley Kupát, miután az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) döntőjének hetedik, utolsó mérkőzésén 2–1-re legyőzte az utóbbi három összecsapást megnyerő vendég Edmonton Oilerst.

NHL: A Florida Panthers nyerte a Stanley Kupát
A hetedik meccset már behúzta és elvitte a Stanley Kupát a Panthers
Fotó: Florida Panthers Facebook-oldala

Az Edmonton előbb egy lehengerlő 8–1-es, majd egy 5–3-as, három napja pedig egy 5–1-es sikerrel végül egyenlített, így 1945 óta ez volt az első döntő, amely úgy torkollott hetedik meccsre, hogy volt 3–0 is. A 18. hetedik felvonásos finálé előtt az örökmérleg 12–5 volt a hazaiak javára.

Gyors gólváltással indult a mindent eldöntő csata. Az 5. percben – éppen akkor, amikor a vendégek kiegészültek – Evan Rodrigues lőtte élesen a kapu elé a korongot, amibe Carter Verhaeghe kapott bele, így Stuart Skinner nem védhetett. Még a szurkolók ki sem ünnepelték magukat, amikor Cody Ceci adott tért ölelő átadást Mattias Janmarknak, aki szólóból mattolta Szergej Bobrovszkijt.

A folytatásban a kapusok pillanatai következtek, de sok volt a lövés blokkolás is, és akadt kapuvason csattanó edmontoni kísérlet is. Aztán a 36. percben Bobrovszkij csípővel védett egy kapu előtti kavarodásban, ebből megindult a Florida, Sam Reinhart pedig úgy lőtte a korongot a rövid sarokba, hogy átkorcsolyáztak Skinner előtt.

A záró harmadra a vendégek vezetőedzője, Kris Knoblauch – akit novemberben neveztek ki a pocsék idénykezdés után – újra együtt küldte jégre két „szuperfegyverét”, Connor McDavidet és a német Leon Draisaitlt. Hét perc volt hátra, amikor ez a kettős óriási helyzetet hagyott ki. Úgy tűnt, már Bobrovszkij verve volt, de a védelemmel közösen hárítani tudott fekve.

Rohamozott az Oilers, közel állt a hőn áhított egyenlítéshez, de a hazaiak önfeláldozóan védekeztek. Az utolsó percre Skinner helyett is mezőnyjátékos jött a jégre, de nem volt esélye megmenteni a finálét a vendéggárdának.

A Florida sikerével tovább tart a kanadai átok: amióta a Panthers csatlakozott az NHL-hez – 1993 őszén –, nem nyert Stanley Kupát a sportág őshazájából származó klub. Ráadásul a döntőben változatlanul csak egyszer, még 1942-ben, azaz 82 éve – összesítésben pedig négyszer – fordult elő fordítás 0–3-ról, az Edmonton most csak egyenlíteni tudott, fordítani nem.

Kapcsolódó írásaink