Sport

Budapest büszke lehet a rendezésre!

A városi sportágak maguk is fiatalok, újító szelleműek

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke szerint Budapest és Magyarország büszke lehet arra, hogy otthont ad a második állomásnak a városi sportágak olimpiai selejtezősorozatában.

Budapest büszke lehet a rendezésre!
A kanadai Fay Ebert a női gördeszkások park versenyének selejtezőjében, a városi sportágak olimpiai kvalifikációjának második állomásán, Budapesten, az Orczy-kertben, 2024. június 20-án
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A Ludovika Campuson a csütörtök koraesti médiabeszélgetésen a NOB első embere két okot nevezett meg az érintett sportágak ötkarikás programba vételére. Egyrészt, hogy a sport gyökerei a városokhoz köthetők, márpedig ők közel akarták vinni a sportot az emberekhez és nem arra várni, hogy az emberek menjenek oda, ahol a sporteseményeket rendezik. Másrészt pedig ezek a sportágak – a BMX freestyle park, a gördeszka, a sportmászás és a breaktánc – a hagyományos sportágakhoz képest maguk is fiatalok, újító szelleműek és a vonzók fiatalok számára.

Mint mondta, ez a selejtezősorozat – noha még nem ért véget – sikeresnek tekinthető.

„A magyar sportkultúra az európai sporthagyományok képviselője, eltér a sanghaji városi kultúrától, a kettő ötvözete teszi igazán érdekessé ezt a sorozatot. Ez valami igazán új” – hangsúlyozta.

Kérdésre Bach kitért arra a jelentős számú nemzetközi sporteseményre is, amelyeknek a magyar főváros adott otthont az elmúlt esztendőkben. Mint mondta, Magyarország a városi sportok olimpiai selejtezőjének megrendezésébe is nagy lelkesedéssel vágott bele.

„Magyarország és Budapest nagyon büszke lehet erre a rendezésre!” – fogalmazott. Megjegyezte: nagyon sok fiatal látogatott ki az eseményre csütörtökön.

A Magyar Olimpiai Bizottság arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a selejtezőn csütörtökön egész napos aktivitássorozattal várták a több mint hatszáz tanulót és pedagógusaikat az Olimpiai Értékek Iskolai Program (Olympic Values Education Program, OVEP) keretében, amely egy olyan oktatási és nevelési program, amelyet különböző csatornákon, de elsősorban a közoktatáson keresztül lehet a diákokhoz eljuttatni.

Kapcsolódó írásaink