Sport

Golden Spike: Molnár Attila 400 méteren lett negyedik

Ostravában az idei legjobbját futotta a magyar sprinter

A hagyományos csehországi versenyen, amely a nemzetközi szövetség arany kategóriás viadala, rendkívül kellemetlen időjárás fogadta az atlétákat. Eső és kavargó szél zavarta a versenyt és ez az eredmények többségén meg is látszott.

Golden Spike: Molnár Attila 400 méteren lett negyedik
Molnár Attila, a 400 méteres síkfutás országos csúcstartója (képünk illusztráció)
Fotó: MH/Török Péter

Az eseményre hét magyar atléta utazott el, köztük a fedettpályás világbajnoki negyedik, szabadtéren tavaly vb-elődöntős, olimpiai szinttel rendelkező Molnár, aki a férfi 400-as futamban a kettes pályán rajtolt és 320 méterig kifejezetten jó tempóban futott. A célegyenesre fordulva az FTC sprintere még a legjobbakhoz is közel volt, aztán láthatóan kissé elfáradt, de nagyot küzdve végül a negyedik helyen dobta be magát. Molnár 45.45 másodperces idővel ért célba, ami egy tizeddel jobb eddigi idei legjobbjánál, melyet két napja, a budapesti bronz kategóriás viadalon ért el. A számot a bahamaiak olimpiai címvédője, Steven Gardiner nyerte 44.39 másodperccel, öt századdal megelőzve az egyéni rekordot elérő belga Alexander Doomot.

Női 100 méteren ott volt a mezőnyben Takács Boglárka, a BHSE vágtázója, aki két napja a klasszikus számban (11.11 mp) és 200-on (22.71 mp) is országos rekordot futott, ezúttal viszont kicsit visszafogottabban szerepelt. Már a rajtgépből sem a legjobban jött ki és a táv első felében nem találta a ritmust, így komoly hátrányba került. A második 50-en aztán Németh Roland tanítványa szépen közelített riválisaira és végül 11.34 másodperccel hatodik lett.

Női 100 méter gáton a népes mezőnyben három magyar is szerepelt. A két előfutamból az Európa-bajnoki ezüstérmes Kozák Luca 13.09 másodperces idei legjobbjával, Kerekes Gréta pedig 13.15-ös eredménnyel jutott tovább, mindketten futamnegyedikként. Tóth Anna 13.36-os eredménye nem volt elég a döntőhöz.

A fináléban a két debreceni gátas közül Kozák volt a jobb és további három századot (13.06 mp) faragott 2024-es legjobb idejéből, amivel hatodik lett. Kerekes 13.25-tel a nyolcadik helyen ért célba.

Női rúdugrásban az országos csúcstartó Klekner Hanga volt érdekelt és hetedik lett (4,34 méter), férfi gerelyhajításban pedig a szintén nemzeti rekorder, mindössze 19 éves Herczeg György egyetlen érvényes kísérletével, 71,52 méterrel szintén a hetedik pozícióban zárt.

A Golden Spike idei versenyén a svédek rúdugrózsenijének három érvénytelen kísérlete volt a 6,25 méteres világcsúcsmagasságon. A körülmények ezúttal nem tették lehetővé a csúcsdöntést, de a 6,00 métert azért a mostoha viszonyok között is teljesítette Armand Duplantis.

A viadal legnagyobb szenzációját az algériai Dzsamel Szedzsati szolgáltatta, aki 1:43.51 perccel, a világ idei legjobbjával nyerte meg a férfi 800 métert úgy, hogy a második francia Gabriel Tualt is több mint két másodperccel utasította maga mögé.

Kapcsolódó írásaink