Sport

Közel egymillió dollárt fizettek egy szalvétáért

Az akkor 13 éves Messi ezen a dokumentumon kötelezte el magát a Barcelonához

Közel egymillió dollárért kelt el egy pénteki aukción az a szalvéta, amelyen a nyolcszoros aranylabdás Lionel Messi 2000-ben elkötelezte magát az FC Barcelona labdarúgócsapatához.

Közel egymillió dollárt fizettek egy szalvétáért
A szalvétára írt „megállapodás” Messi apjának szolgált biztosítékul arra, hogy a Barcelona valóban szerződtetni kívánja fiát
Fotó: AFP/Hans Lucas/David Himbert

Az akkor 13 éves, azóta világbajnok támadó a 2000. december 14-én írt „előszerződés” után került a katalán sztárcsapathoz. A szalvéta Messié mellett két játékosügynök, Horacio Gaggioli és Josep Maria Minguella, valamint a Barcelona akkori sportigazgatója, Carles Rexach aláírásával van ellátva.

Az előzetes megállapodás – amelyet nem sokkal később a hivatalos szerződésírás követett – egy barcelonai teniszklubban született, és egészen pontosan 965 ezer dollárért (344 millió forintért) került új gazdájához. A tárgy kikiáltási ára 300 ezer dollár volt.

A szalvétára írt „megállapodás” Messi apjának, Jorgénak szolgált biztosítékul arra, hogy a Barcelona valóban szerződtetni kívánja fiát, ugyanis ezt megelőzően a tárgyalások egy ideje már elakadtak.

Messi ezt követően 2021 nyaráig erősítette a gránátvörös-kékeket, akiknek felnőttcsapatában 2004-ben mutatkozott be, és ahol a többi között négyszer Bajnokok Ligáját, tízszer pedig spanyol bajnokságot nyert, 778 mérkőzésen 672 gólt szerezve.

A 2022-ben vb-aranyérmes támadó a barcelonai évek után két idényt a Paris Saint-Germainben játszott, tavaly nyár óta pedig az Inter Miami labdarúgója.

Kapcsolódó írásaink