Sport

Együttműködési megállapodást kötött négy szervezet a 2027-es veszprémi tájfutó-világbajnokságra

Négy évre elosztva harmincmillió forint támogatást biztosít a szervezőknek az önkormányzat

Együttműködési megállapodást kötött a veszprémi önkormányzat, a Pannon Egyetem, a Magyar Tájékozódási Futó Szövetség, valamint a Veszprémi Honvéd Sport Egyesület a 2027-es veszprémi tájfutó-világbajnokság előkészítése, népszerűsítése és a rendezés elősegítése érdekében szerdán a bakonyi vármegyeszékhelyen.

Együttműködési megállapodást kötött négy szervezet a 2027-es veszprémi tájfutó-világbajnokságra
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Anne-Christine Poujoulat

Porga Gyula (Fidesz–KDNP) polgármester felidézte, hogy a 2023-as Európa kulturális fővárosa címet követően tavasszal rali Európa-bajnoki futamot rendeztek Veszprémben. Minden olyan megmérettetésnek szívesen ad otthont a város, amelyen Európa és a világ legjobbjai szerepelnek – mondta, és arról is beszélt, hogy 2026-ban Veszprém régiós európai sportfőváros is szeretne lenni.

A polgármester bejelentette, hogy a tájfutó-vb megrendezéséhez négy évre elosztva harmincmillió forint támogatást biztosít a szervezőknek az önkormányzat.

Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora is örömét fejezte ki, hogy Veszprém adhat otthont a rendezvénynek, majd a tájfutást a fenntarthatóság szempontjából is rendkívül előnyös sportágnak nevezte.

Csillag Zsolt, az idén 75 éves intézmény kancellárja jelezte, hogy 74 éve működik sportegyesület az egyetemen. Jelenleg a Veszprémi Egyetemi Sport Club tizenöt szakosztállyal és csaknem ezer igazolt sportolóval rendelkezik – tájékoztatott.

Kovács Balázs, a Magyar Tájékozódási Futó Szövetség elnöke méltatta a sikeres pályázat mögötti összefogást, Szűcs Pál, a Veszprémi Honvéd Sport Egyesület elnöke pedig a sport szeretetének terjesztését nevezte céljuknak a fiatalok körében.

Varsányi Attila, a 2027-es vb szervezőbizottságának elnöke emlékeztetett: a világbajnokság rendezési jogát 2023-ban Svédországgal szemben nyerték el. Elmondta: a versenyt 2027. július 13. és 18. közöttre tervezik, a rendezvényre 50-60 országból mintegy 400 élversenyzőt és öt-hat ezer szurkolót, illetve amatőr versenyzőt várnak.

Már a megelőző években is jelentős tájfutó eseményeket tartanak, amelyek 2025-ben kétezer, 2026-ban háromezer, majd a verseny évében csaknem negyvenezer vendégéjszakával járulnak hozzá a térség turizmusához - mondta.

Kapcsolódó írásaink