Sport

Bácsi Péter: Egyáltalán nem kell szégyenkeznünk az öt kvóta miatt

Ennél többhöz bravúrra lett volna szükség

A Magyar Birkózók Szövetségének szakmai igazgatója csak akkor lenne elégedett, ha minden súlyban lenne kvótája a magyar válogatottnak, amely Bácsi Péter szerint a reális célt így is teljesítette az öt párizsi kvóta megszerzésével.

Bácsi Péter: Egyáltalán nem kell szégyenkeznünk az öt kvóta miatt
Bácsi Péter: Elégedett csak akkor lennék, ha minden súlyban lenne kvótánk
Fotó: www.birkozoszov.hu

A birkózók utolsó, isztambuli olimpiai kvalifikációs viadalán Lévai Zoltán (kötöttfogás, 77 kg) és Ligeti Dániel (szabadfogás, 125 kg) révén a magyar csapat két további indulási jogot szerzett a meglévő három mellé, amelyet korábban Nagy Bernadett (női 76 kg) Bakuban, Losonczi Dávid (kf, 87 kg) és Muszukajev Iszmail (szf, 65 kg) pedig a tavalyi világbajnokságon biztosított be a nyári játékokra.

„Elégedett csak akkor lennék, ha minden súlyban lenne kvótánk, de ez irreális elvárás lenne, így előzetesen a 4-7-et tűztük ki reális célnak. Azért van bennem hiányérzet, de egyáltalán nem kell szégyenkeznünk az öt kvóta miatt, mivel ennyi volt a reális cél, ennél többhöz pedig bravúrra lett volna szükség” - mondta az MTI-nek Bácsi Péter, majd hozzátette, hogy sajnálja az 53 kilós Orsós Sztalvira sérülését, mert úgy véli, jó esélye lett volna a vigaszágon a kvóta megszerzésére. Emellett kitért az 57 kilós Galambos Ramóna bíztató teljesítményére is, akinek egy apró hiba megbosszulta magát mongol ellenfelével szemben. A szakmai igazgató hozzátette: az egész viadalra jellemző volt, hogy az utolsó 10-15 másodpercben dőltek el a mérkőzések.

A kötöttfogásúaknál beszélt a 67 kilóban Eb-ezüstérmes Váncza Istvánról, akinek szerinte akkor lett volna esélye a kvótaszerzésre, ha olyan formát mutat, mint a korábbi kvalifikációs versenyeken, ettől azonban ezen a hétvégén elmaradt. A szabadfogásúaknál a szintén Eb-második Bajcajev Vlagyiszlav esetében úgy fogalmazott, hogy most nagyon messze volt a kvótaszerzéstől, és neki inkább Bakuban lett volna reménye megváltani párizsi helyét.

Az év hátralévő részéről elárulta, hogy az olimpiai felkészülésre hegyezik ki a további munkát, és a vezetőségnek az a feladata, hogy ehhez a legjobb lehetőségeket biztosítsa. Ennek pedig az egyik fő állomása lesz a június 6-9. között a BOK Csarnokban sorra kerülő Polyák Imre-Varga János emlékverseny, amelyen további világranglista pontokat gyűjthetnek a magyarok az olimpiai kiemeléshez - ezen várhatóan mind az öt magyar kvótás szőnyegre lép.

A versenyzőként kétszeres világ- és Európa-bajnok szakember azt is kiemelte, hogy akiknek sikerült bebiztosítani helyüket a nyári játékokra, azok, ha a legjobb formájukat hozzák, akkor éremre vagy pontszerző helyezésre is jó eséllyel pályáznak majd Párizsban. A magyar csapat erejét pedig szerinte jól jelzi, hogy két világbajnokkal érkezik a francia fővárosba.

Kapcsolódó írásaink