Sport

A férfi kézilabda-válogatott kettős győzelemmel jutott ki a világbajnokságra

Az olimpiai kvótás magyar férfi kézilabda-válogatott kettős győzelemmel jutott ki a jövő évi világbajnokságra, mivel 36–23-ra nyert Litvánia ellen a selejtező vasárnapi visszavágóján, Veszprémben.

A férfi kézilabda-válogatott kettős győzelemmel jutott ki a világbajnokságra
Bánhidi Bence négy góllal járult hozzá a magabiztos győzelemhez
Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

A Vilniusban az első mérkőzésen aratott 33–26-as győzelem után a magyar keretből ezúttal Szöllősi Szabolcs, Hanusz Egon és Krakovszki Zsolt maradt ki.

A csütörtökön kialakított hétgólos előny ellenére nagy lendülettel, gyors, olajozott játékkal kezdte a visszavágót a magyar csapat, ráadásul Palasics Kristóf remekül védett. A vendégek először a 12. percben, 8–3-as hátrányuknál kértek időt, magyar oldalon viszont Chema Rodríguez szövetségi kapitány három perccel később minden mezőnyjátékosát lecserélte, a meccs képe ennek ellenére nem változott. Az újonnan beállt csapattagok gyorsan felvették a játék ritmusát, egy 4–1-es sorozattal tovább növelték a különbséget és a szünetben 17–10-re vezettek.

A második felvonás elején visszatért az alapcsapat, és bár a támadójáték néha akadozott, a védekezés továbbra is stabilan működött. Ezúttal is a félidő közepén jött a sorcsere, és ezúttal összejött az, ami csütörtökön Vilniusban nem: egy újabb 4–1-es periódus végén tíz gólra nőtt a különbség a 49. percben. A teljes első meccsen, illetve a visszavágó első háromnegyedében tisztességesen helyt álló litvánok a hajrára elfáradtak, 34–20-as hátrányukat követően mégis tudták csökkenteni a különbséget.

A magyar mezőnyjátékosok közül csak Ligetvári Patrik nem szerzett gólt. A kapuban Palasics Kristóf 44 lövésből 22-t kivédett. A túloldalon Mindaugas Dumcius nyolc góllal, Lukas Gurskis hét, Giedrius Morkunas két védéssel zárt.

A két együttes 16. találkozóján a magyarok három vereség mellett 13. alkalommal győztek.

A január 14. és február 2. között sorra kerülő világbajnokság házigazdája Horvátország, Dánia és Norvégia lesz, a csoportkör sorsolását május 29-én tartják. Ez lesz a 29. férfi világbajnokság, és a 23., amelyen a magyar együttes részt vesz. Eddigi legjobb eredménye az 1986-os ezüstérem, legutóbb, tavaly januárban nyolcadik lett.

Kapcsolódó írásaink