Sport

Olimpiai kvalifikációs birkózóverseny – Lévai Zoltán olimpiai kvótás

Lévai Zoltán megnyerte kvótaosztó mérkőzését a kötöttfogásúak 77 kilós súlycsoportjában a birkózók utolsó olimpiai kvalifikációs viadalán, Isztambulban, ezzel részvételi jogot szerzett a párizsi játékokra.

Olimpiai kvalifikációs birkózóverseny – Lévai Zoltán olimpiai kvótás
Lévai Zoltán olimpiai kvótás
Fotó: AFP/NurPhoto/Foto Olimpik

A BHSE 2022-es világbajnoki ezüstérmese csütörtökön egy sima siker után minimális különbséggel kikapott a bolgár Aik Mnacakanjantól, aki aztán következő két meccsét megnyerve nem csupán saját kvótáját biztosította be, hanem Lévait a vigaszágra segítette. A magyar birkózó azzal a tudattal kezdte meg a pénteki napot, hogy a párizsi repülőjegyhez négy meccset kell nyernie, ha viszont nem jár sikerrel, nem lehet ott a nyári játékokon. Előbb a spanyol Marcos Sanchez Silvát, majd a litván Paulius Galkinast, a bronzmeccsen pedig a kínai Liu Zsujt múlta felül, az esti kvótaosztó mérkőzésén pedig az amerikai Kamal Ameer Beyjel nézett szembe.

A 28 éves magyar kezdte aktívabban a mérkőzést, ezt a bírók egy intésponttal jutalmazták és leküldték parterhelyzetbe Beyt. Lévai kiemelte és a zónán kívülre dobta ellenfelét, aki talpra érkezett, de mivel elhagyta a szőnyeget, járt az újabb egy pont a magyar versenyzőnek.

A világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes Lévai ezután sem állt meg, és Beyt ismét leküldték, ezzel már 3–0-ra vezetett, de ezúttal nem sikerült lentről akciót végrehajtania. A hátralévő időben Lévai remekül védekezett és megnyerte a mérkőzést, ezzel Losonczi Dávid (kötöttfogás, 87 kg), Muszukajev Iszmail (szabadfogás, 65kg) és Nagy Bernadett (női, 76 kg) után megszerezte a magyar birkózó-válogatott negyedik kvótáját a párizsi olimpiára.

„Amikor kikaptam csütörtökön, azt mondtam magamban, nem érdekel, csak azért is megcsinálom, és így álltam neki ennek a négy meccsnek. Úgy tűnik, én jobban szeretem a rögös utat választani, mint a simát. Érdekes, szerintem a bolgár ellen birkóztam a legjobban, és épp tőle kaptam ki, a második legjobb teljesítményem mos, az amerikai ellen sikert ért” – idézte a hazai szövetség (MBSZ) hírlevele Lévai Zoltánt.

A magyarok közül pénteken az 53 kilogrammos Orsós Sztalvira is kvótáért birkózott, az Eb-ezüstérmesnek azonban még nem sikerült bebiztosítania helyét a nyári játékokra, de szombaton a vigaszágon folytatja a versenyt és két győzelemmel szintén megválthatja jegyét a francia fővárosba.

Az 57 kilós Galambos Ramónának viszont három sikerre lenne szüksége a olimpiai részvételhez, szombaton a mongol és mexikói birkózó vigaszági mérkőzésének győztesével fog először megküzdeni.

A nők küzdelmei mellett megkezdik a versenyt a szabadfogásúak. A magyarok négy súlycsoportban lesznek érdekeltek: Kuramagomedov Murad 74 kilóban, Püspöki Patrik 86-ban, Bajcajev Vlagyiszlav 97-ben, míg Ligeti Dániel 125 kilóban léphet szőnyegre.

Kapcsolódó írásaink