Sport

Minden szakágban újabb kvótákat várnak Isztambulban

Súlycsoportonként nem két-két, hanem három-három kvótát osztanak majd a mérkőzésen

Kötöttfogásban, szabadfogásban és a nőknél is újabb olimpiai kvótákra számít a magyar szövetség a birkózók utolsó, csütörtökön kezdődő kvalifikációs viadalán Isztambulban.

Minden szakágban újabb kvótákat várnak Isztambulban
Losonczi Dávid, kékben
Fotó: Anadolu via AFP/Milos Miskov

A magyarok eddig szakáganként egy-egy indulási joggal rendelkeznek, kötöttfogában Losonczi Dávid (87 kg), szabadfogásban pedig Muszukajev iszmail (65 kg) szerzett kvótát a tavalyi világbajnokságon szerzett aranyérmével, míg az áprilisi, bakui kontinentális kvalifikációs tornán Nagy Bernadett (76 kg) harcolta ki a párizsi helyet.

Utóbbi viadalon a szövetség nem titkoltan több kvótát várt, ám az ott lemaradt versenyzők most újra próbálkozhatnak, és többen közülük komoly eséllyel lépnek majd szőnyegre.

„További kvótákat kell gyűjtenünk, előzetesen egy-három kvóta a célkitűzés” – nyilatkozta az M1 aktuálisnak korábban Bácsi Péter, az MBSZ szakmai igazgatója, hozzátéve, nagyon bízik benne, hogy meglesz a három kvalifikáció Törökországban.

Az isztambuli megmérettetésen annyiban könnyebb helyzetben lesznek a birkózók, hogy súlycsoportonként nem két-két, hanem három-három kvótát osztanak, azaz egy esetleges vereség is beleférhet mindenki számára.

A versenyt csütörtökön a kötöttfogásúak kezdik, akik közül a 2022-es Európa-bajnoki ezüstérmes Váncza István (67 kg), valamint a 2025-ben világbajnoki második Lévai Zoltán (77 kg) is csupán egyetlen lépésre volt Bakuban a kvótától, mindketten az elődöntőben kaptak ki. Ugyanakkor a másik két magyar, az olimpiai ötödik, 2021-ben vb-ezüstérmes Szőke Alex (97 kg) és a két éve Eb-harmadik Vitek Dárius (130 kg) kvótája sem menne szenzációszámba.

A nők pénteken kezdik meg a versenyt három magyarral, akik közül egyértelműen Orsós Sztalvira (53 kg) indul harcba a legjobb esélyekkel a kvótáért. Az 57 kilós indulási jogot Bognár Erikával és Dollák Tamarával szemben kiharcoló Galambos Ramóna sem esélytelen, különösen, ha olyan jól birkózik, mint a tavalyi világbajnokságon, amelyen a negyeddöntőig menetelt. Szabados Noémi (68 kg) Martin Gábor válogatott edző szerint egyre jobban beleerősödik a mezőnybe, így benne is bízik.

A szabadfogású versenyek szombaton rajtolnak, és a négy magyar indulótól Bánkuti Zsolt szövetségi kapitány két kvótát remél. A szakvezető úgy véli, hogy Bajcajev Vlagyiszlavnak (97 kg) és Ligeti Dánielnek (125 kg) is meg kell szereznie az indulási jogot Párizsra. A másik két magyarnak, Kuramagomedov Muradnak (74 kg) és Püspöki Patriknak (86 kg) egyaránt rendkívül nehéz és sűrű mezőnyben kell megkísérelnie a kvalifikációt.

A viadalon minden fogásnem küzdelme két napon át tart, az elsőn a selejtezőktől az elődöntőig rendezik meg a mérkőzéseket, azaz a háromból két-két kvóta már itt eldől, majd a másnapi folytatásban a vigaszágra, a „bronzmeccsekre”, majd azok győzteseinek kvótamérkőzéseire kerül sor.

A magyar csapat:
------------------
kötöttfogás (csütörtök, péntek):
Váncza István (67 kg), Lévai Zoltán (77 kg), Szőke Alex (97 kg), Vitek Dárius (130 kg)
nők (péntek, szombat):
Orsós Sztalvira (53 kg), Galambos Ramóna (57 kg), Szabados Noémi (68 kg)
szabadfogás (szombat, vasárnap):
Kuramagomedov Murad (74 kg), Püspöki Patrik (86 kg), Bajcajev Vlagyiszlav (97 kg), Ligeti Dániel (125 kg)

Kapcsolódó írásaink