Sport

Átvették a lángot a párizsi franciák

A láng a 11 napos görögországi váltó során mintegy 550 ember kezében több mint ötezer kilométert tett meg

Ünnepélyes keretek között átvették pénteken a párizsi nyári játékok szervezői Athénban az olimpiai lángot, amely a tervek szerint május 8-án érkezik majd Marseille-be.

Átvették a lángot a párizsi franciák
A 400 méteres síkfutás görög bajnoka, Periklisz Iakovakisz tartja az olimpiai lángot az Akropolisz-hegyen álló ókori Parthenon-templom előtt az athéni olimpiai fáklyafutás során 2024. április 19-én.
Fotó: AFP/Angelos Tzortzinis

A Panathinaiko Stadionban, az 1896-os, első modern kori olimpia központi helyszínén rendezett ceremónián nagyjából 20 ezer néző volt jelen, a görög és a francia himnuszt Nana Muszkuri görög énekesnő adta elő, az eseményt pedig élőben közvetítették a televízióban.

„A legjobbakat kívánjuk a szervezőknek a 33. nyári olimpiai játékok lebonyolításához Párizsban” - mondta Szpirosz Kapralosz, a Görög Olimpiai Bizottság vezetője, aki átadta a lángot Tony Estanguet-nak, a szervezőbizottság elnökének.

A láng - amelyet múlt kedden gyújtottak meg Olümpiában - a 11 napos görögországi váltó során mintegy 550 ember kezében több mint ötezer kilométert tett meg, most pedig Görögországból a háromárbocos Belem hajó fedélzetén „utazik” Marseille-be. A francia kikötővárosból aztán majdnem három hónapos útra indul a fáklya, amely július 26-ig több mint négyszáz francia települést és öt tengerentúli régiót - Francia Guyanát, Réuniont, Francia Polinéziát, Guadeloupe-ot és Martinique-et - érint, mielőtt felbukkan az ötkarikás játékok Szajnára tervezett megnyitóünnepségének színhelyén.

Kapcsolódó írásaink