Sport

Veszélybe kerülhet a párizsi olimpia a franciák tömeges sztrájkolása miatt

A közlekedési, rendőri és egészségügyi szakszervezetek hónapok óta azzal fenyegetőznek, hogy sztrájkolni fognak a világ legnagyobb sporteseménye alatt

A párizsi ötkarikás játékok szervezőbizottságának elnöke, Tony Estanguet „fegyverszünetet” kért a különböző ágazatokban, köztük a szállításban dolgozó munkavállalóktól a nyári olimpia és paralimpia idejére tekintettel a kilátásba helyezett sztrájkok jelentette veszélyekre.

Veszélybe kerülhet a párizsi olimpia a franciák tömeges sztrájkolása miatt
A párizsi olimpiára július 26. és augusztus 11. között kerül sor, míg a paralimpiát augusztus 28. és szeptember 8. között rendezik.
Fotó: AFP/Thomas Samson

„Azt akarom, hogy a lehető legjobb körülmények között üdvözöljük a világot, és ne rontsuk el az ünnepet” – mondta Estanguet a France 2 állami csatornának.

A közlekedési, rendőri és egészségügyi szakszervezetek hónapok óta azzal fenyegetőznek, hogy sztrájkolni fognak a világ legnagyobb sporteseménye alatt, elsősorban az elhalasztott szabadságok és a nyári túlórák kompenzálásának megoldatlansága miatt.

A munkabeszüntetések veszélye részben csökkent a rendfenntartóknál, miután Gérald Darmanin belügyminiszter január végén prémiumot helyezett kilátásba az ötkarikás rendezvények által érintett régiókban dolgozó rendőröknek és csendőröknek.

Az állami vasúttársaság és a párizsi tömegközlekedést tömörítő vállalat legerősebb szakszervezetei viszont kitartanak a sztrájkfenyegetések mellett. Patrice Vergriete közlekedési miniszter a France Inter közszolgálati rádióban úgy nyilatkozott, hogy „egyáltalán nem aggódik”, mert „nem lesz sztrájk”.

„Egy pillanatra sem hiszem, hogy a munkavállalók, alkalmazottak vagy szakszervezetek az egész világ előtt veszélyeztetnék Franciaország vagy cégük imázsát” – jelentette ki a tárcavezető, aki egyúttal az érintettek felelősségére apellált, és bejelentette, hogy rövid időn belül találkozik a szakszervezetekkel.

A párizsi olimpiára július 26. és augusztus 11. között kerül sor, míg a paralimpiát augusztus 28. és szeptember 8. között rendezik.

Kapcsolódó írásaink