Sport

Wladár Sándor: Milák Kristófnak meg kellene szólalnia – INTERJÚ

Hosszú Katinka csak olimpiai szinttel indulhat a párizsi olimpián

Reménykeltőnek tartja Wladár Sándor, a Magyar Úszószövetség elnöke, hogy az olimpiai bajnok Milák Kristóf elkezdte az vizes edzéseket. Az elnök szerint Hosszú Katinka párizsi indulásának egyetlen feltétele, hogy lesz e olimpiai A szintes eredménye június 23-ig.

Wladár Sándor: Milák Kristófnak meg kellene szólalnia – INTERJÚ
Wladár Sándor bizakodva várja a párizsi olimpiát
Fotó: MH-archív/Purger Tamás

– Elment a világ úszósportját irányítóinak az esze, hogy az olimpia évében világbajnokságot rendeztek, majd júniusban Európa-bajnokság is lesz Belgrádban?

– Mindennek a 2020-ban kitört covid-világjárvány az oka. Emiatt kellett elhalasztani a tokiói olimpiát, majd a fukuokai világbajnokságot is. Mi beugróként 2022-ben rendeztünk egy jól sikerült világbajnokságot, majd tavaly Fukuokában volt a vébé. Doha 2023-ban lett volna házigazda, s ha most nem rendezhette volna meg a világbajnokságot, akkor visszalépett volna. Sőt jövőre is lesz vébé Szingapúrban, s csak azután áll vissza a hagyományos kétéventi rendezés, a 2027-es budapesti világbajnoksággal.

– Az olimpia miatt a nemzetközi élmezőny egy része érthetően kihagyta a dohai világbajnokságot, amelyen kiderült, milyen kevés olyan úszónk van, aki éremesélyesként készülhet Párizsra.

– Ez néhány kivétellel korábban is így volt. Például 2000-ben Kovács Ági győzött Sydney-ben, 2008-ban Cseh László nyert három ezüstérmet, 2020-ban pedig Milák Kristóf arany és ezüstérme mellett a nyíltvizi úszó Rasovszky Kristóf szerzett ezüstérmet. A múlt heti világbajnokságon Milák Kristóf mellett a világbajnok Kós Hubert sem indult, a hátúszó Európa-bajnoki ezüstérmes Kovács Benedek pedig sérülés miatt nem rajtolhatott. Így is a válogatott jól helytállt, hiszen 16 úszónk lett döntős, ami duplája a tavalyinak. Rasovszky olimpiai számban győzött, Németh Nándor pedig a királyszámnak nevezett száz méter gyorson nyert bronzérmes. Az összkép tehát biztató…

– Amint az is, hogy Milák Kristóf hosszú kihagyás után végre elkezdte a vizes edzéseket a Duna Arénában.

– Ez reménykeltő… Kristófról már többször nyilatkoztam, szerintem most már neki kellene megszólalnia. Érthetően nagy a média érdeklődése a háromszoros világbajnokunk felkészülése, céljai iránt. Ha erről például egy sajtótájékoztatón beszámolna, után nyugodtabban készülhetne az olimpiára.

– Másik olimpiai bajnokunk, Hosszú Katinka bejelentette, hogy augusztusi szülése után elkezdte az edzéseket. Hogyan sikerült megoldani a tervezett külföldi edzőtáborozását?

– Katinka ugyanolyan anyagi támogatást kap edzőtáborozásra, mint a többi válogatott úszónk. Mindenben segítjük, ha kéri, hogy álma, a hatodik olimpiai indulása valóra váljon.

– Milyen feltételeket kell Hosszúnak teljesítenie, hogy indulhasson Párizsban?

– Még nincs olimpiai szintes ideje, ezt június 23-ig teljesítheti. Ez az egyetlen feltétel, hogy rajtolhasson Párizsban.

– Múlt heti hír, hogy Kuvaitban újra korrupcióval vádolják Huszain al-Muszallamot, a Nemzetközi Úszószövetség elnökét. Egyáltalán, hogyan lehet az egyik legnagyobb nemzetközi sportszövetségnek kuvaiti vezetője?

– Úgy, hogy a kongresszus megválasztotta Huszain al-Muszallamot, aki nem az égből pottyant az elnöki székbe. Korábban a szövetség alelnöke volt, jelenleg Ázsia Olimpiai Tanácsa főigazgatója s a Kuvaiti Olimpiai Bizottság főtitkára. Mivel az ellene indított vizsgálat részleteit nem ismerem, így erről nem is tudok véleményt mondani.

– Ez az ügy nem érintheti a nemzetközi szövetség Budapestre költözését?

– Remélem, nem!

Kapcsolódó írásaink

Szegény gazdag úszók

ĀMegsértődött Hosszú Katinka, mert nem jár a férjének a havi több mint egymillió forintos állami fizetés