Sport

Nem jutott ki a magyar női kosárlabda-válogatott a párizsi játékokra

A magyar női kosárlabda-válogatott nem jutott ki az olimpiára, mivel a soproni selejtezőtorna vasárnapi zárómérkőzésén – 22 pontos előnyről – kikapott Spanyolországtól, és a négycsapatos viadal utolsó helyén végzett.

Nem jutott ki a magyar női kosárlabda-válogatott a párizsi játékokra
Lelik Réka (j) és a spanyol María Conde a kosárlabda olimpiai selejtező torna 3. fordulójában játszott Magyarország–Spanyolország mérkőzésen
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Az utolsó játéknap előtt minden csapat egy-egy győzelemmel és vereséggel állt, és a kora délutáni meccsen hazai szemponból kedvezőtlen eredmény született, mivel az olimpiai ezüstérmes japánok 86–82-re megverték a világbajnoki negyedik Kanadát, így az észak-amerikaiak nem juttatták ki sikerükkel automatikusan a magyarokat is.

Japánnal együtt a spanyolok is megszerezték a kvótát, így a számukra már nem volt tétje a magyarok elleni zárómeccsnek, akiknek ugyanakkor győzniük kellett az olimpiai részvételhez.

A tavalyi Európa-bajnokságon ezüstérmes spanyolok a hatodik olimpiájukon indulnak, eddigi legjobb eredményük a 2016-os ezüstérem volt. Emellett három világbajnoki éremmel és négy Európa-bajnoki címmel is büszkélkedhetnek. A jelenlegi csapatukból a Sopronban is légióskodott Queralt Casas volt ismerős, míg a 34 éves Alba Torrens júniusban 27 ponttal vezette diadalra a spanyolokat a magyar válogatott ellen a júniusi Európa-bajnokság ljubljanai elődöntőjében.

Az ellenfélnél a nemrég honosított – és a Ludovika Csatában is megfordult – Megan Gustafson jeleskedett az előző két soproni meccsen, mivel mindkétszer tíz pont felett dobott. Igaz, ugyanezt Juhász Dorka is elmondhatta magáról 13, illetve 11 ponttal.

A tavalyi Eb-n negyedik magyar csapat Juhász duplájával kezdett a zsúfolásig telt, 2500 férőhelyesre bővített Novomatic Arénában, majd Torrens triplájával 6–11 lett. Studer Ágnes sorozatban öt pontot szerzett, aztán Dombai Réka kosaraival már a házigazdák vezettek (17–14). A folytatásban megmaradt az ötpontos előny, mivel hiába szórta Gustafson a hármasokat, Aho Nina és Kiss Virág is elkapta a fonalat, a magyar védekezés pedig világszínvonalú volt. A spanyolok 32–24-nél próbáltak ritmust váltani, de Studer újabb triplája ismét visszavetette őket, és 24–26 után három ibériai pontra egy elképesztő rohammal 19 (!) érkezett válaszul. A nagyszünetben óriási ováció fogadta, hogy a 22–8-as második játékrészt követően minden előzetes várakozást felülmúlva 46–27 volt az állás, akkor Studer 15, Kiss pedig 10 pontnál tartott.

Térfélcsere után a lelátón ülő – és kiesésre álló – kanadai válogatott csalódottan figyelte, hogy 22 pontra ellépnek a magyarok (49–27), akik ekkor már a zsebükben érezhették a párizsi repülőjegyet. Ekkor kisebb megtorpanás következett, a rivális feljött 14 pontra, de a Sopronból nemrég Spanyolországba igazolt Határ Bernadett duplái megnyugtatták a kedélyeket. A 64–50-ről induló zárószakaszban viszont teljes rövidzárlat jött, három perc alatt egyetlen pontra fogyatkozott a különbség (64–63), ekkor Lelik Réka és Studer „tolta meg a szekeret”. Az utolsó perc így is 72–71-gyel kezdődött, majd a spanyolok átvették a vezetést, az utolsó hazai támadás pedig nem járt sikerrel, Határ dobása kijött a gyűrűről. A válogatott ezzel az utolsó helyen zárt, és nem jutott ki a párizsi játékokra.

A magyar női kosárválogatott eddig egyszer, 1980-ban járt olimpián, és Moszkvában negyedik lett.

Eredmény:
olimpiai selejtező, 3. forduló:
Spanyolország–Magyarország 73–72 (19–24, 8–22, 23–18, 8–23)

Pontszerzők: Conde 16, Cazorla 15, Gustafson 12, Carrera 10, Torrens 7, Gil 5, Casas 4, Ortiz 4, illetve Studer 17, Határ 15, Kiss 12, Juhász 11, Aho 7, Lelik 6, Dombai 4

korábban:
Japán–Kanada 86–82 (20–20, 30–26, 20–21, 16–15)

A torna végeredménye:
---------------------
1. (és továbbjutott) Japán 5 pont, 2. (és továbbjutott) Spanyolország 5, 3. (és továbbjutott) Kanada 4, 4. Magyarország 4
Azonos pontszámnál az egymás elleni eredmény rangsorol.

Kapcsolódó írásaink