Sport

Férfi vízilabda-Eb – Negyedik lett a fiatal magyar csapat

A legutóbbi Eb-n ezüstérmes magyarok hetedik bronzmérkőzésükön másodszor szenvedtek vereséget

A magyar férfi vízilabda-válogatott 12–7-re kikapott kedden az olasz csapattól a zágrábi bronzmérkőzésen, így negyedik helyen zárt a horvátországi Európa-bajnokságon.

Férfi vízilabda-Eb – Negyedik lett a fiatal magyar csapat
A magyar csapat tagjai a férfi vízilabda Európa-bajnokság Magyarország–Olaszország-bronzmérkőzésen a zágrábi Mladost uszodában 2024. január 16-án
Fotó: MTI/Illyés Tibor

A világbajnok, ezzel olimpiai kvótás magyar együttes javarészt fiatal tehetségekkel szerepelt a kontinensviadalon, így már az meglepetés volt, hogy csoportelsőként rögtön a nyolc közé jutott, ahol aztán az olimpiai bajnok szerbeket búcsúztatta ötméteresekkel. Az elődöntőben a 2022-es, spliti finálé „visszavágóján” a házigazda horvátok és a helyosztón a csoportkörben 10–5-re legyőzött olaszok ellen már nem sikerült újabb bravúrt elérni. Mindkét rivális végig vezetve diadalmaskodott.

A legutóbbi Eb-n ezüstérmes magyarok hetedik bronzmérkőzésükön másodszor szenvedtek vereséget, legutóbb erre éppen Zágrábban volt példa 12 évvel ezelőtt.

A Mladost uszodában 20.15-kor kezdődő horvát–spanyol finálé nemcsak az aranyéremről, hanem a párizsi olimpia kvótájáról is dönt.

A 3. helyért:
Olaszország–Magyarország 12–7 (4–1, 4–2, 2–1, 2–3)
gólszerzők: Echenique, Fondelli 3-3, Cannella 2, Di Somma, Renzuto Iodice, Presciutti, Velotto 1-1, illetve Vigvári Vi. 3, Tátrai 2, Burián, Nagy Á. 1-1

Varga Zsolt szövetségi kapitány ezúttal Szeghalmi Zsombor mellett betegség miatt Fekete Gergőt hagyta ki a 15 fős keretből, így Molnár Erik visszakerült a csapatba.

Az olaszok érezhetően komolyabban vették ezt az összecsapást, mint a múlt hétfői csoportmérkőzést, ugyanis a ráúszás után elhozták a labdát és az első támadásukból felavatták Gyapjas kapuját, ráadásul rögtön ezt követően első emberelőnyüket is kihasználták, azaz hamar két góllal vezettek. Eközben a magyarok elöl hiába kaptak három fórt, egyikből sem tudtak betalálni, mígnem a negyedikből Vigvári Vince szépített. Erre azonban az első meccsen pihentetett Di Somma válaszolt, majd egy újabb emberelőnyös olasz góllal először nőtt háromtalálatnyira a magyar hátrány.

A második negyed épp úgy kezdődött, ahogy az első: Echenique a jobb oldalról pattintott a rövid sarokba, majd azonnal következett a rivális újabb gólja, így alig kilenc perc után 6–1-et mutatott az eredményjelző. Ekkor ismét Vigvári Vince villant, majd Gyapjast váltó Bányainak is volt egy bravúros védése emberhátrányban, aztán Tátrai „pókhálózta ki” a bal felső sarkot távolról. Az újabb magyar fórnál Varga Zsolt időt kért, mert felcsillant a remény, hogy szorossá váljon az összecsapás. Ennek ellenére Del Lungo védte Vigvári Vince próbálkozását, így a tarthatatlannak bizonyuló, argentin születésű Echenique és a nagyszünet előtt Velotti találata visszaállította az ötgólos különbséget.

Térfélcserét követően ezúttal sikerült kivédekezni az első olasz támadást, de a játékrész első gólja így is az olaszoké lett Cannella pattintott bombájával, amely a keresztlécről vágódott a magyar kapuba. Burián ugyan feliratkozott a góllövők közé, azonban ezt leszámítva elsősorban Bányai védéseinek köszönhetően nem nőtt tovább a különbség, mígnem Fondelli ötméteresével ezt a nyolcpercet is megnyerték az olaszok.

A negyedik, utolsó felvonás is két olasz góllal indult. A betegséghullám miatt az egész meccsen erőtlennek tűnő magyarok ekkorra már elvesztették a hitüket és lelkesedésüket, többnyire csak Vigvári Vince és Tátrai mert próbálkozni, de ők is rossz hatásfokkal lőttek – előbbi azonban harmadszor is betalált –, így esély sem volt az eredmény kozmetikázására. A meccs utolsó két gólját Tátrai és Nagy Ádám lőtte, így végül 12–7-re maradt alul a tapasztalatlan és tartalékos magyar válogatott.

Varga Zsolt: Ma annyi hiba volt, mint előtte az egész tornán

Varga Zsolt szövetségi kapitány szerint noha kedden a zágrábi bronzmérkőzés nem volt egy kellemes élmény a magyar férfi vízilabda-válogatott számára, amely 12-7-re kikapott az olasz csapattól, de az egész Európa-bajnokságot nézve pozitív az összkép.

„Jószerivel annyi hibát követtünk el ezen a meccsen technikailag és taktikailag is, mint előtte az egész kontinenstornán. Kevés energia maradt a végére, az utolsó negyedben már az életükért küzdöttek a játékosok, hogy visszaérjenek, annyira kimerültek” - értékelt a vegyes zónában a szakvezető, aki hozzátette, a rivális ezúttal teljesen más mentalitással és hozzáállással ugrott medencébe, mint amikor múlt hétfőn a csoportkörben a magyarok 10-5-re felülmúlták.

A játékosként olimpiai bajnok szakember megjegyezte, ezúttal akkor sem biztos, hogy sikerült volna legyőzni az olaszokat, ha nem sújtja betegséghullám a csapatát, de abban biztos, hogy más lett volna a találkozó képe.

„Az egész tornát nézve azért pozitív az összkép, mert ebben a mezőnyben négy közé jutni nagy dolog” - zárta összegzését az 51 éves tréner.

Pohl Zoltán csapatkapitány arról beszélt, elégedett az elődöntőbe jutással, csak azt sajnálja, hogy a harmadik helyért rendezett összecsapáson nem sikerült azt a játékot hozniuk, amit az előző meccseken.

„Ebben a felállásban máshogy volt a csapat felépítve, mint az szokott, mert nem a negyeddöntőre kellett csúcson lenni, hanem már az elejétől, ezért mentálisan és fizikálisan is sokat kivett mindenkiből ez a torna, ami a végére kiütközött” - mondta az MTI-nek Pohl, aki szerint már a bronzmérkőzés elején érezni lehetett, hogy nem az a rezgés jellemezte az együttest, mint korábban.

A magyar keret legfiatalabb tagja, a 18 éves Varga Vince szerint nem úgy játszottak, ahogy kellett volna, mert csak csapatként lett volna esélyük.

„A döntőtől nem voltunk messze, de a bronztól most igen. Jó lett volna éremmel zárni ezt a nagyon szép két hetet, de így is van mire büszkének lenni” - mondta a három góljával legeredményesebb magyar játékos, Vigvári Vince.

A második negyed elején becserélt kapus, Bányai Márk úgy fogalmazott, egyik szeme sír, a másik nevet, de a csapatot sújtó betegséghullámról mindent elárul, hogy a hétfői edzésen sem ő, sem társa, Gyapjas Viktor nem tudott védeni.

A világbajnok, ezzel olimpiai kvótás magyar együttes javarészt fiatal tehetségekkel szerepelt a horvátországi Eb-n, így már az meglepetés volt, hogy csoportelsőként rögtön a nyolc közé jutott, ahol aztán az olimpiai bajnok szerbeket búcsúztatta ötméteresekkel. Az elődöntőben a 2022-es, spliti finálé „visszavágóján” a házigazda horvátok és a helyosztón az olaszok ellen már nem sikerült újabb bravúrt elérni. Mindkét rivális végig vezetve diadalmaskodott, így a magyarok negyedikként zártak.

Kapcsolódó írásaink