Sport

Párizs 2024 – Marad a megnyitó a Szajna folyón

A kalkulációk szerint a parton hatszázezer ember lesz majd jelen

Nincs szó helyszínváltoztatásról, a párizsi olimpia nyitóünnepsége marad a Szajna folyón – jelentette ki a nyári ötkarikás játékok szervezőbizottságának elnöke.

Párizs 2024 – Marad a megnyitó a Szajna folyón
Párizs 2024 – Marad a megnyitó a Szajna folyón
Fotó: AFP/Thomas Samson

Tony Estanguet a France Inter rádiónak nyilatkozva cáfolta, hogy módosítást terveznének.

„A ceremónia helyszíne nem változik, a Szajna-parti megnyitón dolgozunk továbbra is” – jelentette ki.

A találgatások az esetleges helyszínváltoztatásról azt követően erősödtek fel, hogy december elején a Szajna-parton, az Eiffel-torony közelében egy férfi, aki véres akciója előtt videóban hűséget fogadott az Iszlám Államnak, megtámadott három embert, közülük egyet megölt.

A francia biztonsági szolgálatok előtte és azóta is folyamatosan kétségüket fejezik ki, hogy akkora területet, mint ahová az olimpia nyitóünnepségét is tervezik, teljes mértékben biztonságossá lehet tenni. Ugyanakkor Amélie Oudéa-Castéra sportminiszter a francia rádiónak adott minapi interjújában így fogalmazott: „nincs B tervünk, egy koncepciónk van, amely több altervet is tartalmaz, s megfelelő a biztonsági kapacitásunk a rendezvény biztosítására.”

A július 26-i nyitóceremónián nagyjából hat és fél kilométeres szakaszon, megközelítőleg 160 hajón fognak mintegy tízezer sportolót szállítani a Szajnán, és a kalkulációk szerint a parton hatszázezer ember lesz majd jelen.

Kapcsolódó írásaink