Sport

Négy góllal előzte meg az angol Harry Kane a francia Kylian Mbappét

Sérülése akadályozta a jobb helyezésben Varga Barnabást

Harry Kane lett 2023-ban a bajnoki gólokat tekintve a világ legeredményesebb futballistája az IFFHS, a futball történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet összesítése szerint. Varga Barnabás a 24 találatával a 32. lett a listán.

Négy góllal előzte meg az angol Harry Kane a francia Kylian Mbappét
Ez három – mutatja Harry Kane mesterhármasát a Dortmund elleni bajnoki mérkőzésen
Fotó: AFP/Ina Fassbender

Az angol válogatott támadója, Harry Kane a múlt évben 38 gólt szerzett, 17-et a Tottenham, majd nyári átigazolása után 21-et a Bayern München színeiben. Kane mögött a Paris Saint-Germain francia világbajnok csatára, Kylian Mbappé és a szaúd-arábiai al-Nasszrnál légióskodó portugál Cristiano Ronaldo végzett a második és harmadik helyen egyformán 34–34 találattal. Közöttük a sorrendet – Mbappé javára – a nemzeti bajnokságok erőssége döntötte el.

Legeredményesebb magyar játékosként Varga Barnabás, a Paks, majd a nyári klubváltást követően a Ferencváros válogatott csatára 24 góllal a 32. helyet szerezte meg, miután sérülése miatt az év utolsó két hónapjában már nem tudta gyarapítani találatai számát. Hozzá hasonlatosan 24 alkalommal vette be az ellenfelek kapuját további tíz játékos, köztük az FC Liverpoolt erősítő Mohamed Szalah, Szoboszlai Dominik egyiptomi csapattársa és a brazil Grémióban futballozó uruguayi Luis Suárez.

A legeredményesebb gólszerzők 2023-ban:
1. Harry Kane (angol, klubjai: Tottenham, Bayern München) 38 gól
2. Kylian Mbappé (francia, Paris Saint-Germain) 34
3. Cristiano Ronaldo (portugál, al-Nasszr) 34
...23. Mohamed Szalah (egyiptomi) FC Liverpool 24
24. Luis Suárez (uruguayi, Grémio) 24
25. Victor Osimhen (nigériai, Napoli) 24
26. Alexandre Lacazette (francia, Olympique Lyon) 24
...32. Varga Barnabás (Paks, Ferencváros) 24

Kapcsolódó írásaink