Sport

Miért nem passzol Szalah Szoboszlainak?

A tegnap esti Ligakupa-meccsen például egyszer sem játszottak össze! – olvasható a Mandineren megjelent cikkben.

Miért nem passzol Szalah Szoboszlainak?
A Liverpool magyar középpályása (8) Szoboszlai Dominik
Fotó: AFP/Oli Scarff

Hónapok óta megy a találgatás a sajtóban, hogy milyen a kapcsolat a Liverpoolnál Szoboszlai Dominik és az egyiptomi támadó, Mohamed Szalah között. A közvélekedés szerint, amíg a magyar a középpálya motorjaként tömi labdákkal a Fáraó becenévre hallgató csatárt, addig Szalah feltűnően nem passzol a magyar válogatott csapatkapitányának.

A PoolBarátok magyar szurkolói oldal most részletesen elemezte az ősi rivális Manchester United elleni találkozót, amely alapján érdekes tényekre hívta fel a figyelmet.

A Vörös Ördögök elleni mérkőzésen csak egyetlen játékos passzolt Szoboszlaihoz többször, mint Szalah: Trent Alexander-Arnold. Ha viszont kizárólag a támadóharmadban, azaz gólveszélyes szituációkban nyújtott teljesítményt nézzük, akkor magasan az egyiptominak volt a legtöbb passza a magyar középpályás felé.

A TIZENHATOSON BELÜL TÖBBSZÖR IS IGYEKEZETT MEGJÁTSZANI SZOBOSZLAIT – EGÉSZ EGYSZERŰEN TEHÁT NEM IGAZ AZ AZ ÁLLÍTÁS, HOGY NE LENNE JÓ KETTEJÜK KÖZÖTT A KAPCSOLAT, ÉS SZALAH EZÉRT NE PASSZOLNA JÓ HELYZETBEN SZOBOSZLAINAK.

A statisztikák és elemzések szerint a meccsen kilencszer is volt olyan szituáció, amikor passzolhatott volna az egyiptomi a magyarnak, de nem tette, a játékhelyzetek megítélését abban a felfokozott tempóban azonban számos tényező befolyásolhatja a pályán. Még ezzel együtt is több volt az a helyzet, amikor „tette” a labdát Szoboszlainak. Számtalan olyan helyzet adódik egy mérkőzésen, amikor a labdát birtokló nem veszi észre, vagy nem úgy alakítja tovább a támadásépítést, mint ahogy az kívülről indokolt lenne – a csapat taktikai értekezletein azonban nem vagyunk jelen. Bizonyos középpályáról történő elfutások például kizárólag a védelem megbontására irányulnak, de ha egy ilyen után a holland Gravenberch nem kap labdát, az nem bántja a szemét egyik honfitársunknak sem.

Mohamed Szalah egy néhány héttel ezelőtt adott interjúban egyébként az azóta a liverpooli keret legértékesebb játékosává váló Szoboszlairól is elmondta a véleményét.

„Nagyon jól kezdett, de nem akarom, hogy a szurkolók nyomást helyezzenek rá, csak hagyják játszani és élvezni a focit. Adjunk neki időt, hogy kifejezze magát, nem kell egyből azt mondani, hogy ő jelenti a következő lépést vagy a következő lépcsőfokot.

Még mindig csak egy kölyök, pár hónapja érkezett. A Liverpool szurkolói részéről hatalmas az elvárás, ami nyomást jelenthet, láttunk már ilyet korábban is.

Egyébként egy kedves srác, igazán nyugodt” – fogalmazott Szalah.

Az elemzés tehát rámutat: egyértelműen téves az a narratíva, hogy Szalah ne passzolna Szoboszlainak. Mindössze néhány hónapja játszanak együtt, szokniuk kell még a másik mozgását, az idő előrehaladtával azonban az ő pályán megmutatkozó játékkapcsolatuk is egyre természetesebb és sikeresebb lehet. Ha azt nézzük, hogy Jürgen Kloppnak a nyáron teljesen át kellett alakítania a középpályáját, Endo, Gravenberch, Mac Allister és Szoboszlai is új láncszem azon a poszton, egész jól állnak, sokan cserélnének a Liverpool szezonjával.

És még egy fontos adalék: a szerda esti Ligakupa-meccsen – amelyen Szoboszlai parádés gólt lőtt a West Ham Unitednek – például azért nem passzoltak egymáshoz egyetlen alkalommal sem, mert éppen egymást váltották a 60. percben!

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink