Sport

Párizs 2024 – A főszervező üdvözli az orosz és fehérorosz sportolókat

Az orosz és fehérorosz sportolóknak azonban nem minden egyéni sportágban van lehetőségük kvótát szerezni

Tony Estanguet, a párizsi olimpia szervezőbizottságának elnöke üdvözölte, hogy orosz és fehérorosz sportolókat semleges színekben fogadhatnak a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) pénteki döntése nyomán.

Párizs 2024 – A főszervező üdvözli az orosz és fehérorosz sportolókat
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Alain Jocard

„A szervezőbizottság nevében üdvözöljük őket, és tiszteletben tartjuk a NOB határozatát. Szívesen fogadjuk ezeket a sportolókat a megjelölt szabályok tiszteletben tartásával, azaz nem használhatják zászlajukat, himnuszukat, valamint hivatalos személyek és csapatsportolók nem lehetnek jelen. Tehát ezek a delegációk nagyon kis létszámúak lesznek, de Párizs 2024 szívesen látja őket” – fogalmazott Estanguet.

A NOB pénteken jelentette be, hogy azok az egyéni – orosz vagy fehérorosz útlevéllel rendelkező – semleges sportolók, akik a nemzetközi szövetségek kvalifikációs rendszerei alapján kvótát szereznek, jogosultak indulni a párizsi olimpián. Ugyanakkor azok a versenyzők, akik aktívan támogatták a 2022 februárjában kitört Ukrajna elleni háborút, nem vehetnek részt a játékokon, illetve a két ország képviselői kizárólag egyéni sportágakban szerepelhetnek.

Az orosz és fehérorosz sportolóknak nem minden egyéni sportágban van lehetőségük kvótát szerezni, mert a nemzetközi szövetségek hatásköre, hogy az adott sportág versenyein egyáltalán indulhatnak-e. Például a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA), amely a világ egyik legnagyobb sportszervezete, továbbra sem engedte vissza az orosz és a fehérorosz sportolókat, akiknek így atlétikában jelenleg esélyük sincs kvótát szerezni.

Az ukránok és az oroszok – ellenkező előjellel – egyaránt elítélték a NOB döntését.

Az Ukrajna ellen tavaly februárban indított háború óta az orosz és fehérorosz sportolók nem indulhattak nemzetközi viadalokon, az utóbbi csaknem fél évben azonban számos olimpiai sportág enyhített a korlátozáson.

Kapcsolódó írásaink