Sport

Hozta a kötelezőt Szenegál ellen a magyar válogatott

Tíz gól lett a különbség

A magyar válogatott 30–20-ra legyőzte Szenegált csütörtökön a dán–norvég–svéd közös rendezésű olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság középdöntőjének első fordulójában Göteborgban.

Hozta a kötelezőt Szenegál ellen a magyar válogatott
Simon Anna Petra (b) és Dienaba Sy küzdelme a labdáért
Fotó: AFP/TT News Agency/Adam Ihse

Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány együttese két pontot hozott magával a középdöntős hatosba, miután a csoportkörben Helsingborgban Paraguayt és Kamerunt könnyedén legyőzte, Montenegrótól viszont kikapott. Az olimpiai selejtezőtornán való részvételhez szükséges negyeddöntőbe jutás szempontjából elengedhetetlen volt a papírforma érvényesítése a második világbajnokságán szereplő afrikai rivális ellen, amellyel eddig egyetlen alkalommal találkozott a magyar válogatott, négy éve Jacusiróban a vb csoportkörében is 30–20-as magyar siker született. Intő jel volt ugyanakkor, hogy Szenegál a mostani tornán döntetlent játszott a horvátokkal és 50 percen át megszorította a svédeket.

Soukeina Sagna, a vb góllövőlistáját a csoportkör után 22 találattal vezető szenegáli irányító kisebb sérüléssel küzdött, az afrikai alakulat nyolc-kilenc játékossal játszotta le eddigi találkozóit. A magyarok 18 fős keretéből ezúttal a kapus Bukovszky Anna, illetve a jobbszélső Töpfner Alexandra maradt ki.

Szöllősi-Schatzl Nadine nyitotta meg a gólok sorát a mérkőzés első támadásából, a magyar válogatott pedig stabil, jó védekezésére alapozva a tizedik perc elejére négygólos előnyt (5–1) alakított ki úgy is, hogy támadásban akadtak pontatlan megoldásai. A szenegáli alakulatból a 21. percig csak a bekötött jobb térdű Sagna tudott eredményes lenni, a rivális többi lövőjét remekül hatástalanította a magyar fal, miközben elöl sok mozgással zilálta szét a szenegáli védelmet a nemzeti csapat. A szünetig a szélsők közül Győri-Lukács Viktória négyszer, Szöllősi-Schatzl Nadine háromszor volt eredményes. A válogatott hatgólos előnnyel vonulhatott pihenőre úgy, hogy vezetett már 12–4-re is. Sagna ötször vette be az első játékrészben Böde-Bíró Blanka kapuját.

A fordulást követően is hasonló játékot láthatott a közönség a 12 ezer fő befogadására alkalmas Scandinavium foghíjasan telt lelátóin, a magyar csapat hatékony védekezésére alapozva növelte tovább előnyét, miközben elöl időnként kifejezetten szemrevaló támadásokat vezetett. A 41. percben alakult ki a tízgólos különbség (22–12), Golovin Vlagyimir a félidő derekán frissített együttesén, amelynek támadásban statikusabbá vált a játéka, ennek nyomán közel hat percig nem tudott betalálni a magyar válogatott, hét gólra közelített Szenegál. Az 53. percben érkezett a kapuba Szemerey Zsófia, aki rögtön ütközött az egyik szenegálival, le kellett támogatni a pályáról. A hajrában a visszaálló Böde-Bíró több ziccert is hárított, és gólt is szerzett, Klujber Katrin pedig büntetőből és akcióból is szállította a gólokat, így tíz találattal kerekedett felül a magyar válogatott.

A mérkőzés legeredményesebbjeként a valamennyi hétméteresét értékesítő Klujber kilencszer volt eredményes, a túloldalon Sagna nyolcszor talált be. A hatosból az első két együttes kerül majd a negyeddöntőbe. Ez egyúttal jó eséllyel az olimpiai kvalifikációs tornán való részvételt is jelent, mivel a világbajnok (francia aranyérem esetén a második helyezett) kijut a jövő nyári párizsi olimpiára, a következő hat csapat pedig – amelynek még nincs kvótája, vagy selejtezős helye – részt vehet az áprilisi selejtezőtornák egyikén. A magyar csapatra szombaton este lényegesen nehezebb feladat vár, mivel a társházigazda svéd válogatott ellen lép pályára, az M4 Sport és a Kossuth rádió élőben közvetíti a találkozót.

Eredmény, középdöntő, 1. forduló, I. csoport:
Magyarország–Szenegál 30–20 (14–8)

Göteborg, Scandinavium, v.: Ku, Li (dél-koreaiak)
lövések/gólok: 48/30, illetve 39/20
gólok hétméteresből: 7/7, illetve 1/1
kiállítások: 8, illetve 6 perc

Magyarország:

Böde-Bíró 1 – Győri-Lukács 5, Klujber 9, Vámos 4, Bordás 1, Kuczora 2, Szöllősi-Schatzl 5, cserék: Papp, Füzi-Tóvizi, Debreczeni-Klivinyi 1, Albek, Pásztor, Simon, Márton 2

Kapcsolódó írásaink