Sport

Schmidt Ádám: A sportállamtitkárság számára nagyon fontos az utánpótlássport

Szavai szerint a világ olyanná alakul, amilyenné a fiatalságot nevelik

A sportállamtitkárság számára nagyon fontos az utánpótlássport, ezért támogatják a különböző programjaikat – hangsúlyozta Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár kedden, az utanpotlassport.hu által idén már 13. alkalommal megrendezett Egy nap az utánpótlásért című konferencián, melyen sportvezetők, edzők és egykori élsportolók zsúfolásig megtöltötték a termet.

Schmidt Ádám: A sportállamtitkárság számára nagyon fontos az utánpótlássport
Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár
Fotó: Facebook/Schmidt Ádám

„A világ olyanná alakul, amilyenné a fiatalságot nevelik” – ezzel a Jókai Mór-idézettel kezdte beszédét a kétgyermekes édesapa Schmidt Ádám, aki azzal folytatta, hogy a mai világban kiemelten fontos az utánpótlással foglalkozó edzők, szakemberek szerepe.

„Először is meg kell szólítani a fiatalokat abban a világban, amikor sok minden csábítja őket, ami kevesebb áldozattal, lemondással jár, mint a sport” – hangsúlyozta az államtitkár.

„Ha megszólítottuk őket, meg kell találni velük a közös hangot, mert nem könnyű ösztönözni őket” – mondta Schmidt Ádám, majd a gondolatmenetet azzal fejezte be, hogy a harmadik feladat pedig „ösztönözni őket, hogy ne csak a fizikumot, hanem a szellemet is fejlesszék. A fiataloknál legyen elvárás a szellemi kihívások teljesítése is.”

Schmidt Ádám kiemelte, hogy „a sportállamtitkárság számára nagyon fontos az utánpótlássport, ezért is támogatják a különböző programokat, és megállapodást kötöttek az Utanpotlassport.hu vezetőivel is munkájuk segítésére”.

Az Utanpotlassport.hu szakmai együttműködő partnere, a Magyar Edzők Társasága (MET) nevében Köpf Károly főtitkár a fiatal sportolókkal való személyes élményeiről beszélt.

„Tizenkét éven át voltam a KSI edzője, majd szakmai vezetője. Olyan edzőlegendákkal dolgozhattam együtt, mint Gyarmati Dezső, Lemhényi Dezső, Széchy Tamás, akik elfogadtak engem, a fiatal edzőt, testnevelő tanárt. Pályafutásom legszebb időszaka volt, amikor gyerekekkel foglalkoztam” – mondta, majd már sportnagypapaként arra hívta fel a figyelmet, hogy a gyerekeket hagyni kell játszani, mert a játék öröme mindennél többet ér, és ebből alakulhat ki a mozgás, a sport szeretete.

Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára a jövő évi, párizsi olimpia előkészületeiről adott tájékoztatást „Nyakunkon Párizs” címmel. Elmondta, hogy a MOB küldöttsége már több alkalommal járt a francia fővárosban, az olimpiai faluban is. Beszélt arról, milyen fontos a külső, falun kívüli szállások megtalálása, illetve az olimpia előtti edzőtáborok, tesztversenyek kiválasztása.

Említést tett a diplomáciai feladatokról is: főméltóságok és állami vezetők utazásának előkészítése és megszervezése, kapcsolattartás az érintett állami szervezetekkel, hivatalokkal. A MOB feladatai között beszélt a sportolókat érintő egészségügyi szűrésekről, doppingellenőrzésekről is.

Fábián László szót ejtett az olimpiai program változó sportágairól és kvótaszámairól, kvótatípusairól, és beszélt a nemzetközi konfliktusokról, az orosz és fehérorosz sportolók esetleges ötkarikás részvételéről is és nem hallgatta el a párizsi közbiztonság aggodalomra okot adó helyzetét sem.

Az Év utánpótlásedzője-díjjal kitüntetett Sótonyi László, a junior férfi kézilabda-válogatott szövetségi edzője az utánpótlásnevelő edzők munkájában jelentkező aktuális kérdéseket vázolta fel, és beszámolt arról az útról, amely a válogatott junior-vb-ezüstérméig vezetett.

Kökény Beatrix olimpiai ezüstérmes kézilabdázó és férje, Imre Géza olimpiai ezüstérmes vívó a sportszülői mintáról beszélt, gyermekeik, Bence és Szofi az utánpótlás kézilabda-válogatott tagja. Kiderült, hogy Imre Géza izgul a meccseiken, de megpróbálja ezt leplezni, Kökény Beatrix szerint ez az izgulás rosszabb, mint saját versenyzői korszakában, mert benne van a tehetetlenség érzése. Elárulták, hogy az edzőkkel nem volt konfliktusuk, és a gyerekeket is arra nevelték, hogy az edző szavát el kell fogadni.

Elmondta gondolatait Szoboszlai Zsolt, a labdarúgó-válogatott csapatkapitányának, a Liverpool középpályásának, Szoboszlai Dominiknak az édesapja, nevelőedzője is. Az apuka szerint önfejű, akaratos, céltudatos volt a fia, aki mindent ennek a játéknak rendelt alá. Jó tanuló volt, de az iskolában is partnerek voltak a sportpályafutását illetően. Szoboszlai Zsolt érdekes, a hazai és a külföldi körülmények közti különbségeket is felvázoló beszámolóját vastaps fogadta.

Bruckner Gábor, az Utanpotlassport.hu főszerkesztője „Kétéves A hónap és Az év utánpótlásedzője díj” címmel a Magyar Edzők Társasága, az Utanpotlassport.hu szerkesztősége és a Porsche Hungaria által az utánpótlásban dolgozó edzők rendszeres megbecsülésére létrehozott elismerés minden várakozást felülmúló fogadtatásáról beszélt. A főszerkesztő az MTI kérdésére elmondta, hogy az edzők ilyen elismerése a jövőben is folytatódik.

Kapcsolódó írásaink

MOB: Átadták a 2022-es fair play díjakat

ĀSchmidt Gábor sportigazgatási és fejlesztési ügyekért felelős helyettes államtitkár gratulált a magyar fair play mozgalomnak, egyúttal kiemelte, hogy idén Magyarország adott otthont a nemzetközi fair play díjak átadásának