Sport

Kötelező lesz a nyakvédő a Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) rendezvényein

Az otóber végi nagy-britanniai halálos baleset után hozott szigorú döntést az IIHF

Az IIHF vezető testülete – amelynek Kolbenheyer Zsuzsanna személyében van magyar tagja is – az orvosi bizottság javaslatára úgy határozott, hogy előírja a kifejezetten erre a célra kialakított nyakvédők viselését. A közlemény hangsúlyozza: felnőtt, junior (U20) és ifjúsági (U18) korosztályban is használni kell a felszerelést.

Kötelező lesz a nyakvédő a Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) rendezvényein
Súlyos nyaki és gerincsérülést szenvedett Sanni Hakala, olimpiai bronz- és világbajnoki ezüstérmes finn női jégkorongozó
Fotó: Facebook/Sanni Hakala

A szabály hatálybalépésének pontos dátumát a felszerelésgyártók ellátási lehetősége határozza meg. Az IIHF továbbra is szoros kapcsolatban áll beszállítókkal, hogy képesek legyenek megfelelni a jelenlegi magas keresleti viszonyoknak.

Amíg a szabály hivatalosan életbe nem lép, a nemzetközi szövetség továbbra is nyomatékosan javasolja, hogy minden IIHF-versenyen szereplő játékos viseljen nyakvédőt.

A korábban az NHL-es Pittsburgh Penguinsben is szereplő Adam Johnsonnak október végén a Sheffield Steelers otthonában rendezett meccsen egy ütközést követően egy korcsolyapenge elvágta a nyakát. A pályán elsősegélyben részesítették, majd kórházba szállították, de az életét már nem sikerült megmenteni.

Novemberben pedig Sanni Hakala, olimpiai bronz- és világbajnoki ezüstérmes finn női jégkorongozó szenvedett súlyos nyaki és gerincsérülést.

Kapcsolódó írásaink