Sport

Forma–1 – Változhat jövőre a sprintfutamos hétvégék lebonyolítása

Gondolkodnak a fordított rajtsorrend lehetséges alkalmazásán is

Változhat jövőre a Forma–1-ben az úgynevezett sprintfutamos versenyhétvégék lebonyolítása, miután a csapatok és a világbajnoki sorozatban érdekelt felek is támogatják azt az ötletet, hogy könnyebben követhetővé váljon a program.

Forma–1 – Változhat jövőre a sprintfutamos hétvégék lebonyolítása
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Ohn Thys

A Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) pénteken jelentette be, hogy a sporttanácsa januárban mutatja majd be az erre vonatkozó végleges javaslatát az FIA Forma–1-es bizottságának.

„A cél tovább racionalizálni a hétvégeket úgy, hogy különválasztják a sprinthez tartozó aktivitásokat a nagydíjhoz kapcsolódóktól” – írta az FIA, és hozzátette, a 2024-es versenynaptár sprintfutamainak részleteit a következő hetekben hozzák majd nyilvánosságra.

Az idei szezonban a 22 fordulóból haton tartottak sprintfutamos hétvégét, közte a Katari Nagydíjjal, amelynek szombati napján, éppen a rövid távú viadalon biztosította be harmadik világbajnoki címét Max Verstappen.

A csapatok már tárgyaltak arról, hogy a sprintfutam időmérőjét pénteken rendeznék, a rövid távú versenyt pedig szombaton délelőtt, hogy aztán délután a vasárnapi nagydíj rajtsorrendjéről döntő időmérő edzésre kerülhessen sor. Az idén a pénteki napokon bonyolították le a futam időmérő edzését, szombaton pedig előbb a sprintkvalifikációra, utána pedig magára a nagyságrendileg száz kilométer versenytávú viadalra került sor.

Felvetődött még az is, hogy a sprintfutamokon több pilóta jusson vb-pontokhoz, és gondolkodnak a fordított rajtsorrend lehetséges alkalmazásán is.

A Forma–1-ben 2026-tól változnak a motorokra vonatkozó szabályok, az FIA Forma–1-es bizottsága ugyanakkor megerősítette, hogy a 2025-ös idény kezdete előtt egyetlen istálló sem dolgozhat a 2026-os versenyautójának fejlesztésén.

Az F1 mostani idénye vasárnap zárul Abu-Dzabiban.

Kapcsolódó írásaink