Sport

Férfi kosárlabda EK: először nyert a Fehérvár

Az NB I-ben veretlenül éllovas, az EK-ban viszont még nyeretlen székesfehérváriak annak a tudatában léptek pályára az EK negyedik fordulójában, hogy csak akkor marad esélyük a továbbjutásra, ha legyőzik a portugálokat

Az Alba Fehérvár hazai pályán hosszabbítás után legyőzte a portugál Sportingot szerdán a férfi kosárlabda Európa Kupa negyedik fordulójában, ezzel megőrizte továbbjutási esélyét.

Férfi kosárlabda EK: először nyert a Fehérvár
Győzelmével megmaradt az Alba esélye a továbbjutásra
Fotó: facebook.com/albakosar

Az NB I-ben veretlenül éllovas, az EK-ban viszont még nyeretlen székesfehérváriak annak a tudatában léptek pályára az EK negyedik fordulójában, hogy csak akkor marad esélyük a továbbjutásra, ha legyőzik a portugálokat. A két csapat lisszaboni mérkőzését a Sporting nyerte októberben 83–79-re.

Az A csoport időközben négyről háromtagúra fogyatkozott, ugyanis az izraeli–palesztin fegyveres konfliktus miatt a Herzliya egyetlen meccset sem tudott lejátszani – a harmadik fordulóban Fehérvárra látogatott volna –, és az izraeli csapat visszalépett az Európa Kupától.

A sorsdöntő találkozón Alejandro Zubillaga vezetőedző együttese remekül kezdett, főként Jordan Barnett kosaraival tíz ponttal elhúzott, ám a második negyed a vendégeké volt. A nagyszünetben 46–49 volt az állás.

Térfélcsere után a hazaiak irányították a játékot, de a zárónegyed ismét szorossá vált, az utolsó percben 91–91 állt a nagyórán. Az Alba két triplát kihagyott, az ellenfél közelről nem hibázott, a házigazdák azonban Isaiah Philmore büntetőivel egyenlítettek (93-93). A hosszabbításban is fej fej mellett haladtak az egyre fáradtabb csapatok, végül az Alba a mezőny legjobbjává előlépő Siyani Chambersnek az utolsó hat másodpercben, 102–102 után szerzett két duplájával szerezte meg az első győzelmét az EK-ban. Ezzel egyben megőrizte továbbjutási esélyét.

Arconic-Alba Fehérvár–Sporting CP (portugál) 106–102 (28–18, 18–31, 26–15, 21–29, 13–9) - hosszabbítás után
A magyar csapat legjobb dobói: Chambers 27, Barnett 25, Vojvoda 20

A fehérváriak egy hét múlva a bolgár Botevgradhoz látogatnak.
A tíz csoportból a győztesek és a hat legjobb második léphet majd tovább a 16 közé.

Kapcsolódó írásaink