Sport

Vay Ádám bizonyítani szeretne a Sárközy Tamás Emléktornán

A jégkorongozó utoljára 2019 áprilisában volt válogatott

Vay Ádám, a szlovák HK Poprad kapusa szeretné bebizonyítani, hogy helye van a magyar jégkorong-válogatottban, amely a héten a budapesti Tüskecsarnokban szerepel a Sárközy Tamás Emléktornán.

Vay Ádám bizonyítani szeretne a Sárközy Tamás Emléktornán
A magyar férfi jégkorong-válogatott sajtónyilvános edzése 2023. november 7-én
Fotó: MH/Török Péter

„Utoljára 2019 áprilisában voltam válogatott, azóta sok minden történt velem és a csapattal. Reméltem, hogy visszakerülhetek előbb a szlovák bajnokságba, majd pedig a magyar nemzeti csapatba. Ez sikerült, de természetesen minden nap meg kell küzdeni a helyemért. Jól érzem magam, hamarosan apuka leszek, jó ligában játszom, és bízom benne, hogy most az új szövetségi kapitánynak is meg tudom mutatni magam, hogy mire vagyok képes” – mondta a keddi edzést követően az MTI-nek a 29 éves Vay, aki ebben az idényben 11 találkozón átlagban 3,07 gólt kapott poprádi színekben. Hozzátette: az elmúlt időszakban nagyon megviselte őt, hogy nem is mutathatta meg magát a válogatottban, de most már – ahogy fogalmazott – „nem görcsöl” ezen.

Don MacAdamnek ez lesz az első tornája szövetségi kapitányként a magyar válogatott élén, de korábban – szakmai felügyelőként – éveken át figyelhette a fiatalokat, és ennek nyomán küldött most meghívót többek között a finn JYP-ben szereplő Varga Balázsnak, illetve az újpesti Kovács Alexnek.

„Végigjártam a korosztályos válogatottakat, és idén még a juniorok között játszom, ahol nagyon jól megy. A kapitány most megnézheti, mire leszek képes a felnőttek között. A csapatban több ismerősöm is van, az idősebbek pedig nagyon segítőkészek” – jegyezte meg a 20 éves csatár, aki 2018 óta finnországi légiós, a jyväskylä-i klub U20-as csapatában pedig ebben az idényben 21 összecsapáson 34 pontot (13 gól, 21 gólpassz) gyűjtött.

A 23 éves Kovács Alex az Erste Ligában listavezető Újpestben termeli a pontokat, kilencnél jár 12 találkozón.

„Megtiszteltetés itt lenni, nagy felelősség is ez. Szeretném megmutatni, hogy jó formában vagyok, és meghálálni a bizalmat. Bármelyik sorban is kapjak helyet, minden egyes cserében a maximumot adom, de így van ez edzésen is. Nagyon várom a tornát” – mondta Kovács.

MacAdam annyit mondott: a játékosok remek hangulatban érkeztek az edzőtáborba, már a hétfő esti megbeszélésen is érződött, mindenki tettre kész.

„Nagyon élvezetes a munka a válogatottal. Sok a munka, de a jókedv is elengedhetetlen. Mindenki maximálisan állt bele a hétbe” – tette hozzá.

A válogatott - amely májusban Tamperében kiesett az élvonalból és 2024-ben a bolzanói divízió I/A-vb-n próbál meg visszajutni – csütörtökön az ukrán, pénteken az olasz, szombaton pedig a szlovén csapattal mérkőzik. A találkozókat az M4 Sport közvetíti.

A 35 éves Szirányi Bence az ukránok ellen kap szerepet, az lesz a hátvéd 150. válogatott mérkőzése.

A keret:

Kapusok:

  • Bálizs Bence (Sparta Sarpsborg, norvég), Horváth Dominik (Hydro Fehérvár AV19), Vay Ádám (HK Poprad, szlovák)

Hátvédek:

  • Falus Ádám (FEHA19), Fejes Nándor (Gyergyói HK), Hadobás Zétény (Vasteras, svéd), Horváth Milán (Briancon, francia), Kiss Roland (Hydro Fehérvár AV19), Pozsgai Tamás (BJAHC), Stipsicz Bence (Hydro Fehérvár AV19), Szabó Bence (BJAHC), Szabó Dániel (UTE), Vokla Roland (Hydro Fehérvár AV19)

Csatárok:

  • Erdély Csanád (Esbjerg, dán), Galló Vilmos (Linköping, svéd), Horváth Bálint (Briancon, francia), Kovács Alex (UTE), Lövei Dávid (DVTK Jegesmedvék), Mihály Ákos (Hydro Fehérvár AV19), Nagy Gergő (FTC-Telekom), Nagy Krisztián (BJAHC), Nemes Márton (Mora IK, svéd), Németh Kristóf (Hydro Fehérvár AV19), Páterka Bence (DVTK Jegesmedvék), Schlekmann Márk (BJAHC), Terbócs István (Hydro Fehérvár AV19), Varga Balázs (JYP, finn), Vértes Nátán (Hydro Fehérvár AV19)

A Sárközy Emléktorna programja:
csütörtök:

  • Szlovénia–Olaszország 15.00
  • Magyarország–Ukrajna 18.30

péntek:

  • Szlovénia–Ukrajna 15.00
  • Magyarország–Olaszország 18.30

szombat:

  • Olaszország–Ukrajna 13.30
  • Magyarország–Szlovénia 17.00

Kapcsolódó írásaink