Sport

Eb-felkészülés: A magyar válogatott Békéscsabán is legyőzte a lengyeleket

A magyar férfi kézilabda-válogatott 36–26-ra nyert Lengyelország ellen a vasárnap Békéscsabán rendezett barátságos mérkőzésen.

Eb-felkészülés: A magyar válogatott Békéscsabán is legyőzte a lengyeleket
A magyar válogatott Békéscsabán is legyőzte a lengyeleket
Fotó: Facebook/Magyar kézilabda-válogatott

A magyar csapat – amely szombaton Szegeden 31–27-re verte a lengyeleket - legközelebb január 5-én és 6-án lép pályára, amikor Csehországot fogadja egy nyilvános és egy zárt kapus felkészülési mérkőzésen. A németországi Európa-bajnokság a válogatott számára január 12-én kezdődik.

A magyar keretből ezúttal Mikler Roland és Bánhidi Bence hiányzott, de a csapat nélkülük is gyorsan játékba lendült, ezért 7–3-as állásnál a 13. percben a lengyelek időt kértek. Palasics Kristóf remekül védett, jól működött előtte a védekezés, Szita Zoltán és Szöllősi Szabolcs góljaival pedig egyre nőtt az előny. Az első félidő utolsó tíz percében nem nőtt tovább a különbség, de a házigazdák ekkor is magabiztosan kézilabdáztak és a mezőnyben minden posztról eredményesek voltak, így 16–11-re vezettek a szünetben.

A találkozó kétharmadánál már tíz gól volt a két együttes között (24–14), mert magyar oldalon ismét jól szálltak be a cserejátékosok. Fazekas Gergő remekül irányított és a védekezésből is kivette a részét, Máthé Dominik a góljai mellett gólpasszokat adott, Rosta Miklós pedig vagy betalált a hálóba, vagy büntetőt harcolt ki. A kaput ekkor már Andó Arián védte, aki előtt Ligetvári Patrik és Ónodi-Jánoskúti Máté is hasznosan védekezett.

Fazekast hamarosan Hanusz Egon váltotta, és mivel támadásban, illetve védekezésben is becsúszott néhány hiba, ismét tíz gól alá csökkent a különbség, de végül így is a vártnál magabiztosabb és fölényesebb magyar siker született.

Palasics Kristóf kilenc, Andó Arián három védéssel zárt. A túloldalon Maciej Gebala és Michal Daszek öt-öt, Ksawery Gajek és Michal Olejniczak négy-négy gólt szerzett.

A lefújás után José María Rodríguez Vaquero szövetségi kapitány elmondta, hogy öt-egyes védekezést alkalmaztak az első és az utolsó tizenöt percben.

„Ehhez erőre van szükségük a játékosoknak, de jól megoldották a feladatot. Többet kellett mozogniuk, nagyobb területet kellett lefedniük, és nagyon jól dolgoztak” – magyarázta. Hozzátette, nagyon jó munkát végeztek ezen a héten, a játékosok remekül összpontosítottak a másfél-kétórás edzések során. „Látom rajtuk, hogy nagyon szeretnének bent maradni a válogatott keretben, hiszen mindenkinek meg kell küzdenie a helyéért” – szögezte le.

A két csapat 73. egymás elleni mérkőzésén 11 döntetlen és 25 lengyel siker mellett a 37. magyar győzelem született.

Eredmény:
Magyarország-Lengyelország 36–26 (16–11)

a magyar gólszerzők: Rosta, Krakovszki B. 6-6, Szöllősi 5, Szita 4, Bóka, Máthé, Bodó 3-3, Ligetvári 2, Hanusz, Ónodi-Jánoskúti, Rodríguez, Krakovszki Zs. 1–1
lövések/gólok: 49/36, illetve 47/26
gólok hétméteresből: 2/2, illetve 2/1
kiállítások: 6, illetve 6 perc

Női kézilabda vb-felkészülés: Vereség a németektől idegenben

A november végén rajtoló világbajnokságra készülő magyar női-kézilabda-válogatott 29-25-re kikapott vasárnap Münchenben Németország együttesétől.

Legutóbb 2018 decemberében győzte le vasárnapi vendéglátóját a magyar válogatott, azóta mind a négy egymás elleni mérkőzésen német siker született. Legutóbb március elején találkozott a két együttes, akkor a házigazda németek 26-20-ra nyertek.

Mindkét oldalon pontatlan támadásbefejezések jellemezték a találkozó elejét, 7 perc játék után 3-1-re vezettek a németek, akik kétgólos előnyüket annak köszönhették, hogy több ízben is gyors akciókra volt lehetőségük, míg a - hazai csapatokban kézilabdázókból álló - magyar válogatott a támadásait rendre felállt fal ellen vezette. Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány időkérése ellenére a 17. perc végére négygólosra nőtt a német előny (10-5). A 22. percben fejbedobták Böde-Bíró Blankát, a több fontos védést is bemutató hálóőrnek jegelnie kellett az arcát, Golovin Vlagyimirnak pedig az okozhatott fejfájást, hogy az első játékrészt uraló német válogatott ötgólos fórral vonulhatott szünetre.

A második félidőt jól kezdte a vendég gárda, két találatra feljött (14-12), ám villámgyorsan visszaállította az ötgólos különbséget a házigazda, sőt, tovább is tudta növelni előnyét (19-13). Több mint negyedóra volt még hátra, amikor Pásztor Noémit piros lappal arcra ütésért a lelátóra küldték a játékvezetők, ennek ellenére ismét visszaküzdötte magát mínusz kettőre a magyar válogatott (21-19). A sok esetben pontatlan, kapkodó megoldások miatt két gólnál közelebb nem sikerült közelíteni, a hajrában viszont újfent nőtt a különbség és végül négy találattal bizonyultak jobbnak a hazaiak. A 35. egymás elleni mérkőzésen magyar szempontból két döntetlen és 19 győzelem mellett ez volt a 14. vereség.

Klujber Katrin nyolcszor talált be, német részről a Ferencvárosban kézilabdázó Emily Bölk hatszor volt eredményes.

"Hullámzó volt a játékunk, mindenképpen stabilizálni kell. Sok volt az eladott labdánk, ezeket pedig a német válogatott könyörtelenül megbüntette és sok könnyű gólt dobott" - értékelt a szövetségi kapitány a magyar szövetség honlapján. Golovin Vlagyimir kiemelte Böde-Bíró Blanka védéseit, aki sokat tett azért, hogy minél közelebb tudjanak maradni az ellenfélhez. - "Szünet után volt egy 3-0-s rohamunk, majd három lehetőségünk, hogy még közelebb zárkózzunk, ám újabb hibákat követtünk el, és voltaképpen állandósult a különbség."

A négy gólt szerző Vámos Petra a Kossuth Rádió megkeresésére úgy fogalmazott: nagyon precíz német válogatottal játszottak, az eredmény kapcsán van egy kis hiányérzete.

"Ha csak a saját játékunkat nézzük, nagyon sokat léptünk előre az előző mérkőzésekhez képest" - vélekedett Vámos, aki elsősorban a támadásban elkövetett technikai hibákban látta a problémát.

"Ha ott kicsit mi is precízebben tudtunk volna játszani, akkor még szorosabb lehetett volna ez a találkozó" - mondta, hozzáfűzve: a nemzeti csapattal töltött három nap munkája megmutatkozott a mérkőzésen, így bizakodó a későbbiekre nézve. Meglátása szerint a mentalitásban, hozzáállásban lépett előre az együttes.

"A mai napon felvettük a munkásruhát és kőkeményen küzdöttünk annak ellenére, hogy mi volt az eredményjelzőn. Most sokkal nagyobb erőt érzek a csapatban" - szögezte le. Megemlítette a beálló körüli védekezést, amelyből több labdát is szereztek.

A dán-norvég-svéd közös rendezésű világbajnokság előtt még két felkészülési találkozó vár Golovin Vlagyimir együttesére, amely november 25-én és 26-án is Hollandiában lép pályára.

A magyar válogatott Helsingborgban Paraguayjal, Kamerunnal és Montenegróval találkozik a csoportkörben. Az első három helyezett jut a középdöntőbe, ahol a Svédország, Horvátország, Kína, Szenegál kvartett három továbbjutójával találkozhatnak a magyarok Göteborgban. Onnan az első két csapat kerül a negyeddöntőbe.

A vb-aranyérmes kijut a jövő nyári párizsi olimpiára (francia siker esetén döntőbeli ellenfele kvalifikál), a következő hat válogatott pedig – amelynek nincs selejtezős helye vagy kvótája – részt vehet az áprilisi selejtezőtornák egyikén.

Eredmény, női felkészülési mérkőzés:
Németország-Magyarország 29–25 (14–9)

a magyar gólszerzők: Klujber 8, Kuczora, Vámos 4-4, Juhász, Márton, Simon 2-2, Albek, Bordás, Hársfalvi 1–1
gólok hétméteresből: 2/1, illetve 6/4
kiállítások: 8, illetve 6 perc

Kapcsolódó írásaink