Sport

Szoboszlaiék egyenes úton akarnak eljutni Németországba

Továbbjutási eséllyel lép pályára a magyar labdarúgó-válogatott kedden Litvánia vendégeként az Európa-bajnoki selejtezősorozat nyolcadik fordulójában Kaunasban.

Szoboszlaiék egyenes úton akarnak eljutni Németországba
Sallai Roland (20) bombagólt lőtt Szerbia elleni mérkőzésen
Fotó: MH/Purger Tamás

Marco Rossi szövetségi kapitány veretlenül éllovas együttese ismét begyűjti a három pontot, akkor bebiztosítja részvételét a németországi kontinenstornán. Döntetlen és vereség esetén is kijuthatnak a magyarok, de ahhoz már némi segítség is szükségeltetik a csoport másik találkozóján.

Ha a mindkétszer legyőzött Szerbia nem szerez több pontot Montenegró ellen, mint Magyarország Litvániában, akkor az egymás elleni eredmények miatt már nem tudja megelőzni a magyar csapatot, amely így biztos kijutóvá válna. Ez azt jelenti, hogy kaunasi döntetlen esetén Montenegró belgrádi pontszerzése, litvániai vereség esetén pedig Montenegró szerbiai győzelme érne magyar kijutást.
A magyar csapat célja mindazonáltal, hogy megverje a balti állam válogatottját, azaz ne kelljen a másik találkozó eredményére figyelni. Erre pedig megvan minden esélye, mert minőségileg jobb labdarúgókból áll a kerete. A legnagyobb kérdőjel Rossi együttesével kapcsolatban, hogy a fizikálisan és mentálisan is megterhelő szombati diadal mennyit vett ki a magyar játékosokból, illetve miként tudnak alkalmazkodni majd az északi, meglehetősen hűvös körülményekhez.
A magyar védelemből térdsérülése miatt ezúttal is hiányozni fog Willi Orbán, de a lipcsei futballista pótlását sikerült megoldani a jobb erőkből álló Szerbia ellen, ezért ebben joggal reménykedik Kaunasban is a már magyar állampolgársággal is rendelkező olasz szakvezető. Ami viszont jelenleg a magyarok legnagyobb erénye, hogy a támadó trió minden tagja, azaz Sallai Roland, Szoboszlai Dominik és Varga Barnabás egyaránt remek formában van, így ők jó eséllyel gólokkal ellensúlyozhatják a hátsó alakzat esetleges bizonytalanságait.
A rivális balti csapat szintén jó hangulatban várja a keddi összecsapást, mert Bulgáriában megszerezte első győzelmét a csoportban, így ellenfelét megelőzve elmozdult a sereghajtó pozícióból.
A csoport másik találkozója szomszédországok sorsdöntő rangadója lesz, melyen nagy valószínűséggel a négyes második továbbjutó helye dőlhet el. A szerbek ugyan két ponttal montenegróiak előtt állnak, de eggyel több meccset játszottak, azaz csak győzelemmel kerülnének lépéselőnybe, döntetlen esetén már nem saját kezükben lenne a sorsuk, mert a rivális a két győzelemmel a novemberi dupla fordulóban megelőzné Szerbiát, amely akkor egyszer szabadnapos lesz.
A 2024-es, németországi kontinensviadalra az első kettő utazhat az ötösből. A magyar csapatnak némi biztonságot adhat, hogy a tavalyi remek Nemzetek Ligája-szerepléssel – az élvonalban nyolcadik lett - szinte biztosan pótselejtezőn javíthatna sikertelen kvalifikáció esetén.

Csapatunknak ugyanakkor egyértelmű célja, hogy ezúttal ne kényszerüljön „pótvizsgára”, azaz az 1986-os világbajnokság óta először jusson ki a csapat egyenes úton egy nagy tornára. Az előző két alkalommal egyaránt pótselejtezőn vívta ki az Eb-részvételt a magyar válogatott.
Az albán Juxhin Xhaja sípjelére közép-európai idő szerint kedden 20.45-kor kezdődik a litván–magyar mérkőzés, melyet az M4 Sport és a Kossuth Rádió élőben közvetít.

Eb-selejtező, G csoport, 8. forduló (kedd): Litvánia-Magyarország, Kaunas 20.45
Szerbia–Montenegró, Belgrád 20.45
A csoport állása:
1. Magyarország 5 4 1 - 9- 2 13 pont
2. Szerbia 6 3 1 2 10- 6 10
3. Montenegró 5 2 2 1 5- 5 8
5. Litvánia 6 1 2 3 6-10 5
4. Bulgária 6 - 2 4 3-10 2

Kapcsolódó írásaink