Sport

Hivatalos felülvizsgálatot kér a birkózók szövetsége az UWW-től

A magyar birkózó-válogatott egy arany- és két ezüstéremmel, egy ötödik hellyel, valamint két olimpiai kvótával zárta a 2023-as belgrádi világbajnokságot. A két ezüst könnyen lehetett volna szintén arany, ha kötöttfogásban Fritsch Róbert ujja nem sérül meg a döntőben, illetve Losonczi Dávid esetében a bírók leütik a tust török ellenfele kárára – közölte a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ), amely eljárást indított a történtek miatt.

Hivatalos felülvizsgálatot kér a birkózók szövetsége az UWW-től
Losonczi Dávid
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A szövetség vezetősége „úgy határozott, hogy minden lehetséges sportdiplomáciai lépést megtesz, ami lehetséges, mivel határozott vélemény, hogy a szőnyegen a rivális két vállra került. Ezért az MBSZ hivatalos felülvizsgálati kérelemmel folyamodik a nemzetközi szövetség (UWW) illetékes testülete felé, hogy szakmailag állapítsa meg, súlyosan hibás bírói döntés született” – olvasható a szervezet honlapján.

Az MBSZ felhívta a figyelmet: a sportág jelenlegi szabályrendszerében nem létezik az óvás fogalma, az eredményt így nem változtatják meg, de a szövetség határozott véleménye, hogy mindent meg kell tenni a maximális jogorvoslat érdekében.

Ami a mérkőzésen történteket illeti, érdemes tudni – folytatták –, hogy tushelyzetet nem lehet challengelni, ezért nem protestáltak a helyszínen a magyar szakvezetés tagjai, a végén pedig azért történt challenge, mert a kivizsgálás alatt így kapott némi időt Losonczi a regenerálódásra. A 7–7-es eredmény épp olyan kedvezőtlen volt a számára, mint a végül megszülető 8-7-es vereség – tették hozzá.

Kapcsolódó írásaink